Eerste ooievaars uit het zuiden aangekomen!

Op donderdag 4 februari zijn de eerste ooievaars die de winter in het zuiden hebben doorgebracht na een lange tocht terug aangekomen in het Zwin Natuur Park. Het gaat momenteel om tien ooievaars, in zeven nesten.

Vroege vogels

De winter is nog niet ten einde maar ooievaars trekken altijd vroeg terug noordwaarts. Ooievaars zijn een van de vroegste ‘lentegasten’ onder onze trekvogels om terug te keren uit hun wintergebieden. Een klein aantal van de lokale broedvogels heeft vlakbij het Zwin de winter doorgebracht, maar de meeste vogels zijn op het einde van de zomer weggetrokken.

De komende weken zullen de ooievaarskoppels in het Zwin hun onderlinge band versterken en hun nest opsmukken. Als het kan, gebruiken ooievaars elk jaar opnieuw hetzelfde nest. Vaak broeden ze met dezelfde partner van het jaar ervoor. Jaar na jaar wordt er een laagje op het nest bijgebouwd. De Zwinooievaars staan aan het begin van een nieuw broedseizoen. Eind maart worden de eerste eieren verwacht. Eind april – begin mei hoopt het park de eerste ooievaarsjongen te verwelkomen.

In het park zijn er nu 32 bekende nestplaatsen ter beschikking voor het nieuwe seizoen, waarvan 21 kunstnesten. De ooievaars zijn vanaf nu overal in het park te bewonderen. De beste plaats is vanop de ooievaarstoren, van waaruit je van vlakbij in enkele nesten kan kijken zonder ze te storen.

Opvolging via ringen

De lokale populatie wordt goed opgevolgd. Die opvolging houdt onder meer in dat de jonge ooievaars jaarlijks een wetenschappelijke ring aan de poot krijgen. Daardoor zijn ze de rest van hun leven als Zwinooievaar herkenbaar.

Bezenderde ooievaars

In 2019 werd gestart met een project waarbij jonge ooievaars worden voorzien van een GPS-zender. Daardoor konden ze dagelijks worden gevolgd. In het eerste jaar kregen drie vogels een zender. In 2020 kwamen er nog eens vier bij. Vijf daarvan zijn momenteel nog altijd in leven, wat een onverwacht goed resultaat is want normaal gezien is de sterfte bij jonge vogels aanzienlijk.

In 2021 zullen de oudste gezenderde ooievaars twee jaar oud zijn. Dat is de leeftijd waarop ze voor het eerst beginnen uitkijken naar een eigen broedplaats. Het wordt heel spannend om te zien of de vogels naar het Zwin zullen terugkeren om hier te broeden. Volg de tochten van de bezenderde ooievaars hier.