ooievaar Gerana

Ooievaar Gerana, Y0714

  • Nest 15 - 1 van de 2 nesten bij de ooievaarstoren
  • Ringnummer Y0714 - geringd op 7/06/2021
  • Zendernummer 212695 - gezenderd op 21/06/2021
  • Vader ongeringd - Moeder geringd met ring M6027
  • Peters en meters: De Zwingidsen
  • Omgekomen op 27 augustus 2021 in Spanje
Geboortejaar:
Helaas is deze ooievaar overleden.

Status 30 augustus 2021

We hebben heel slecht nieuws van onze jonge zender-ooievaars, Mathilde en Gerana zijn de voorbije dagen om het leven gekomen! Nog maar enkele dagen geleden konden we met het heuglijke nieuws komen dat deze vogels aan hun eerste grote zuidwaartse trek waren begonnen, en nu dit… Beide vogels stierven toevallig op dezelfde dag, maar op verschillende plaatsen ver van elkaar in Spanje. Hun dood is dus niet gerelateerd.

Op 25 augustus waren beide vogels nog samen vertrokken vanaf hun laatste stopplaats niet ver van Angers, langs de Loire in Midden-Frankrijk. Ze vlogen die dag maar liefst ca. 375 kilometer, tot bij het plaatsje Sore, ten zuiden van Bordeaux. Een hele trektocht alweer! Op 26 augustus trokken ze opnieuw ca. 140 kilometer verder, tot aan de Frans-Spaanse grens, in de westelijke Pyreneeën. Gerana overnachtte net aan de Spaanse kant van de grens, bij het plekje Gainekoleta; Mathilde sliep aan de Franse kant bij Saint Jean-Pied-de-Port. Mathilde zette op 27 augustus rond de middag de trektocht verder, over de Pyreneeën. Gerana vloog niet mee en bleef die dag hangen in een bergvallei. In de late namiddag vloog ze een kort eindje oostwaarts en dan is het misgelopen. Het signaal bleef ter plekke. We hebben geen idee wat de doodsoorzaak van Gerana is geweest. Was de vogel uitgeput en kon ze daardoor de trektocht niet verder zetten? Is ze het slachtoffer geworden van een predator? We hebben er het raden naar. ’s Avonds werd de zender zichtbaar verplaatst naar een naburig bos, mogelijk doordat een aaseter het kadaver verplaatste.

Twee dode zender-ooievaars is natuurlijk dramatisch, maar het toont ook aan aan welke gevaren onze ooievaars dagelijks worden blootgesteld. Vooral tijdens de trek zijn de vogels kwetsbaar. Dan komen ze op onbekende plaatsen, waar ze niet vertrouwd zijn met de gevaren. De kwetsbaarheid is het grootst voor jonge vogels die hun eerste trektocht ondernemen. Alles is nieuw, ook alle risico’s. De voorbije jaren hebben we heel veel geluk had met onze zenderooievaars in het Zwin Natuur Park. Van de 7 vogels die we van een zender hebben voorzien in 2019 en 2020 zijn er nog altijd 5 in leven. Alle vogels overleefden bovendien hun eerste zuidwaartse trektocht. De 2 vogels die eerder stierven kwamen beide om in het tweede deel van de winter, op hun overwinteringsplaats. Hoe hard het ook lijkt, maar sterfte hoort erbij in de natuur. Slechts een minderheid van de jonge vogels wordt oud genoeg om later zelf voor nageslacht te kunnen zorgen.

Status 24 augustus 2021

24 augustus was blijkbaar een uitstekende dag om te trekken: 5 van onze Zwin-ooievaars zijn die dag begonnen aan hun zuidwaartse trek. Vooral het vertrek van 4 van onze 5 nieuwe zender-ooievaars, geboren in 2021, is heel spannend! Murshid, Gerana en Mathilde vertrokken in de late voormiddag vanuit de Zwinstreek richting zuidwesten. Een oudere zender-ooievaar, Hadewijch (°2019) vloog zeer waarschijnlijk met hen mee. Vermoedelijk maakten nog meer ongezenderde Zwin-ooievaars deel uit van de groep. Omstreeks 13u30 staken ze ter hoogte van Poperinge de Belgisch-Franse grens over. Het was blijkbaar uitstekend weer om door te vliegen, want op hun allereerste trekdag vlogen de vogels zo maar even ca. 470 km, tot bij de plaats Château-la-Vallières, niet ver van de stad Angers in Midden-Frankrijk! De zendergegevens maken duidelijk dat de vogels samen aan het trekken waren.