ooievaar Smarty

Ooievaar Smarty, Y0818

  • Nest 1 - eerste nest naast Zwinbistro The Shelter
  • Ringnummer Y0818 - geringd op 6/06/23
  • Zendernummer 233554 - gezenderd op 27/06/23
  • Peter:  Arvesta
  • Omgekomen in Zuid-Spanje - november 2023
Geboortejaar:
Helaas is deze ooievaar overleden.

Status december 2023 - recuperatie zender

De zender van Smarty bleef stationair in een grootschalig landbouwgebied ongeveer 25 kilometer ten oosten van de stad Cordoba in Zuid-Spanje. Intussen zijn we er in geslaagd de zender te recupereren. Helaas geen spoor van Smarty… De zender bevond zich op een recent geploegde akker. Vermoedelijk was het kadaver daardoor inmiddels verdwenen. Er kon geen uitsluitsel meer gevonden worden over de doodsoorzaak van onze onfortuinlijke ooievaar, maar er liep wel een elektriciteitsleiding vlakbij. Zonder zeker te kunnen zijn is het dus mogelijk dat Smarty alweer een slachtoffer van elektrocutie is geweest. Het zou niet de eerste van onze zenderooievaars zijn geweest die zou op die manier omkwam. Heel jammer dat deze jonge vogel al vroeg aan zijn einde moest komen, maar het beetje goed nieuws is wel dat we de zender hebben kunnen terugvinden. In de maanden waarin Smarty gevolgd kon worden heeft hij zeker bijgedragen aan de onze kennis over de bewegingen van onze ooievaars. 

Status 5 november 2023

In de vorige update hintten we al dat ooievaar Smarty mogelijk in de problemen was in de buurt van Cordoba in Spanje. Als zoiets gebeurt willen we niet te snel met slecht nieuws komen zo lang we niet zeker zijn, maar het lijkt er inmiddels toch echt op dat Smarty omgekomen is. De zender geeft nu al een tijdje signalen uit een grootschalig landbouwgebied ongeveer 25 kilometer ten oosten van de stad Cordoba in Zuid-Spanje. We weten helaas dat sterfte kan voorkomen bij onze zenderooievaars. Zeker die eerste grote najaarstrek is een risicovolle onderneming. Nauwelijks een maand op de vleugels verlaten de jongen ooievaars ons richting zuiden. Onderweg kan er van alles mis  gaan. Voor Smarty tasten we voorlopig nog in het duister wat de oorzaak zou kunnen zijn. We proberen via een contact ter plekke meer te achterhalen.

Status 12 september 2023

Smarty kwam op 17/08 aan in de omgeving van de stad Caen, in Normandië in Noordwest-Frankrijk. Een aantrekkelijke omgeving blijkbaar want de vogel bleef er bijna twee weken plakken. Smarty maakte wat uitstapjes in verschillende richtingen in die periode, maar keerde steeds terug naar de omgeving van Moult, ten oosten van Caen. Geen onbekende plek voor trouwe volgers van onze zender-ooievaars: dit is de plek waar een andere zender-ooievaar, Spencer, zich het voorbije jaar heeft gevestigd. Op 29/08 vertrok Smarty verder zuidwaarts. Op enkele dagen vloog de vogel via de Franse westkust, om op 1/09 net ten noorden van de Spaanse grens aan te komen. Na een kort verblijf bij Saint-Jean-de-Luz aan de Frans-Baskische kust, stak Smarty op 3/09 de Spaanse grens over, aan de meest westelijke kant van de Pyreneeën. De ooievaar was niet erg gehaast en hield enkele dagen halt ten zuiden van Pamplona. Op 4/09 vertrok Smarty vandaar gestaag verder door Spanje. Hij passeerde op 6/09 in de buurt van Madrid, maar in tegenstelling tot de meeste zender-ooievaars kon hij de lokroep weerstaan van de afvalstorten van de Spaanse hoofdstad. Hij vloog door, en het laatste signaal kwam op 7/09 van iets ten noorden van Cordoba.

Status 20 augustus 2023 

Ook Smarty en Teamy zijn vertrokken! Daarmee hebben alle nieuwe jonge zender-ooievaars van 2023 nu het Zwin verlaten en zijn ze aan hun eerste zuidwaartse trek begonnen! We meldden eerder al dat Caligo uit het Zwin vertrokken was op 16 augustus. De zenderdata gaven wat vertraging, maar inmiddels is gebleken dat samen met Caligo ook Smarty en Teamy ons verlaten hebben. Misschien waren er wel nog andere jongen ooievaars uit het Zwin en omgeving erbij, want de voorbije dagen ontbreken waarnemingen van jongen ooievaars uit het gebied. Uit de zendergegevens blijkt dat de drie vogels samen vlogen op die eerste trekdag. Ze haalden meteen ca. 200 kilometer op die eerste dag. Ze bereikten het plaatsje Baromesnil, niet ver van de kust, iets ten zuiden van de modning van de Somme. Het blijft steeds weer opmerkelijk hoe jonge ooievaars, nauwelijks een maand nadat ze het nest verlaten hebben, in staat zijn om van meet af aan zulke afstanden af te leggen! De volgende dag vloog het trio bijna 100 kilometer verder zuidwestwaarts, tot de omgeving van Le Havre. Daar hield Caligo het voor bekeken, terwijl Smarty en Teamy samen verder trokken. Interessant hoe de twee nestgenoten Smarty en Teamy samen bleven, terwijl Caligo niet meeging. Smarty en Team gingen nog ca. 50 kilometer door tot de omgeving van de stad Caen. Daarmee zijn ze aangekomen in de streek waar zender-ooievaar Spencer zich inmiddels heeft gevestigd. Caligo zit nog steeds bij Le Havre, een kort eind stroomopwaarts van de stad in de Seinevallei.