wandelroute

In de Zwinstreek

In de omgeving van het Zwin Natuur Park kan je het Vlaams natuurreservaat 'De Zwinduinen en- polders' bezoeken, alsook de Zwinstreek, een gebied op de grens van Vlaanderen en Nederland. Onderstaande suggesties kan je bezoeken zonder een toegangsticket aan het Zwin Natuur Park. 

De Zwinduinen en –polders

De Zwinduinen en –polders vormen een 222 hectare grote natuurlijke overgang tussen zee, strand en polder en sluiten aan bij het Zwin Natuur Park.

Je kan er wandelen, fietsen en paardrijden op gescheiden paden.
Niet ver van zee ligt er een 15 ha grote struinzone waar de bezoeker vrij kan rondlopen.

Ontdek de Zwinduinen en -polders.

Zwinwandelroute

De Zwinwandelroute is 13,3 km lang en kan ingekort worden tot een lus van 9,2 km. De route bevindt zich  niet in het Zwin Natuur park en hiervoor moet er geen toegangsticket aan gekocht worden. Via bewegwijzering kan je de route volgen. 

Ontdek de Zwinwandelroute.

Zwinhavens

Verdwenen Zwinhavens

In de middeleeuwen beleefden Brugge en Vlaanderen gouden tijden dankzij de Zwingeul die zorgde voor een verbinding met de zee. Langs die geul lagen bloeiende wereldhavens. 

Vandaag is het een prachtig fietsgebied tussen Knokke-Heist, Sluis, Damme en Brugge. Met de gratis fietskaart ontdek je nog sporen in het landschap van dit rijke verleden.

Ontdek meer over de Verdwenen Zwinhavens

zwindijk

Nieuwe Zwindijk

Het nieuwe halfverharde vier meter brede fiets- en wandelpad biedt je een weergaloos zicht op de Zwinvlakte en het omringende polderlandschap. Het brengt je van de onthaalpoort aan Vlaamse zijde, het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist, helemaal tot in Cadzand-Bad waar de andere onthaalpoort ligt.

Vanuit vier uitkijkpunten krijg je een prachtig zicht op de bredere, diepere en langere Zwingeul en het nieuwe broedeiland. Die nieuwe rustpunten zijn voorzien van fietsenstallingen en zitbanken. Op de infopanelen ontdek je weetjes over het Zwin.

Plan je eigen fietstocht

Ontdek de mooiste fietsroutes in de Zwinstreek aan de hand van deze fietsrouteplanner. De fietsrouteplanner is een gebruiksvriendelijke tool die helpt bij het plannen van uw volgende fietstocht. 

Plan je eigen fietsroute

Plan je eigen wandelroute

Stippel je volgende wandelroute uit via de wandelrouteplanner van Visit West Vlaanderen. 

Plan je eigen wandelroute