ooievaar Léon

Ooievaar Léon, Y0709

  • Nest 3 - tweede bezet nest naast Zwinbistro The Shelter
  • Ringnummer Y0709 - geringd op 07/06/2021
  • Zendernummer 212696 - gezenderd op 29/06/2021
  • Vader geringd M6036 - Moeder ongeringd
Geboortejaar:
Helaas is deze ooievaar overleden.

Status 5 oktober 2021

In de vorige update over Léon lieten we weten dat hij op 19 september het laatst was gepeild in de buurt van Rouen in Frankrijk. De ooievaar bereikte die dag uiteindelijk een slaapplaats nabij Brou, ten noordwesten van Orléans in Midden-Frankrijk. Op 20 en 21 september volgde hij de gebruikelijke route naar het zuid-zuidwesten. Zoals de meeste van onze zenderooievaars boog Léon landinwaarts toen hij op de brede monding van de Gironde botste ten noorden van Bordeaux. De vogel hield in die omgeving enkele dagen halt bij een afvalverwerkingsbedrijf bij Laruscade. Op 26 september maakte Léon een korte vlucht over de Gironde en op 27 september stoomde hij verder zuidwaarts, tot bij Bégaar. Een korte vlucht van ca. 75 kilometer bracht Léon op 28 september tot bij Saint-Pée-sur-Nivelle, vlakbij de kust aan de Golf van Biskaje. Daar bleef de vogel een dag hangen bij een afvalverwerkingssite. Op 30 september werden westelijke uitlopers van de Pyreneeën overgestoken. Léon vloog nog vanaf de grens nog ongeveer 85 kilometer dieper Spanje in, en toen liep er iets mis. Kort voor 16u in de namiddag werd het laatste bewegende signaal opgevangen in de buurt van het plaatsje Gallipienzo, in de regio Navarra. Sindsdien komen alle signalen van op eenzelfde plek op een beboste bergflank, zonder enige beweging. We kunnen geen zekerheid hebben, maar het heeft er alle schijn van dat Léon niet meer in leven is… De doodsoorzaak is onbekend. Daarmee zitten we nu helaas al aan minstens drie dode jonge zenderooievaars van de klas van 2021.

Status 19 september 2021

Léon verliet op 12 september de afvalverwerkingsplaats bij Blaringem, op dezelfde dag als Spencer die daar ook had verbleven. 12 september was blijkbaar een prima dag om te trekken voor ooievaars in Noord-Frankrijk, want ook Spencer, Esperanza en Kris gingen die dag reizen. De beide vogels vertrokken echter niet samen. Léon vloog die dag ca. 60 kilometer zuidwaarts, maar keerde nog dezelfde dag weer terug naar Blaringem. Toch niet klaar om te trekken of misschien alleen vertrokken en niet kunnen profiteren van het meezuigeffect van een grotere groep; wie weet? Op 16 september waagde Léon een nieuwe vertrekpoging. Dit keer ging het in westelijke richting, ca. 60 kilometer tot bij de afvalverwerkingsplaats van Hucqueliers. Dat was de plaats waar Esperanza kort voordien een tijdje had verbleven, maar van waar die laatste vogel op 12 september vertrokken was. Er zat tussen geen ontmoeting in tussen beide Zwin-ooievaars. Op 17 september bleef Léon een dagje in Hucqueliers, om vervolgens op 18 september ca. 85 kilometer zuidwaarts te gaan tot op een afvalverwerkingsbedrijf bij het dorpje Bailly en Campagne. Van daar ging het op 19 september verder zuidwaarts. Léon bereikte die dag minstens de Seinevallei in de buurt van de stad Rouen, maar er werden maar signalen tot in de namiddag ontvangen. Vermoedelijk trok de vogel nog verder, maar dat zullen latere peilingen van de zender nog moeten aantonen.

Status 5 september 2021

Léon verbleef begin september net als Spencer op het afvalverwerkingsbedrijf van Blaringem in Noord-Frankrijk. Hij vertrok een week later dan Spencer vanuit het Zwin, op 24 augustus. Ook Léon hield het na de eerste trekdag al voor bekeken om verder te reizen. Blaringem is blijkbaar een aantrekkelijke stopplaats.

Status 26 augustus 2021

Léon zit nog steeds op een afvalverwerkingsbedrijf bij Blaringem in Noord-Frankrijk.

Status 24 augustus 2021

Ook Léon, de vijfde nieuwe jonge zender-ooievaar uit 2021, startte op 24 augustus zijn grote trek. Hij vertrok enkele uren later dan de andere vogels. Rond de middag deed Léon eerst een verkennend toertje tot bij Zeebrugge, om dan kort naar het Zwin weer te keren. Rond kwart voor drie was het echter zo ver: ook Léon maakte de grote sprong, en vloog ca. 100 kilometer naar het zuidwesten, tot in Blaringhem in Noord-Frankrijk. Daar kwam hij terecht op hetzelfde afvalverwerkingsbedrijf waar Spencer, de eerste zender-ooievaar die een week geleden vertrok, verblijft. Zouden de jonge vogels elkaar herkennen? Onze Zwin-ooievaars waren niet alleen met hun grote reisplannen op 24 augustus: er werden die dag in heel België grote groepen trekkende ooievaars gemeld.