wandeling voor blinden en slechtzienden

Wandeling blinden en slechtzienden

Als blinde of slechtziende kan je in het park op pad met een multi-sensoriële wandelgids. 

  • Parcours van 500m
  • 5 stopplaatsen
  • Duurtijd: 1u / 1,5u
  • Met toegangsticket
  • Zonder gids

Multi-sensoriële gids

De basis van een multi-sensoriële gids, foto's gedrukt op een voelplaat, kan je op pad in het park. 

Op deze voelplaat vind je de naam van het voorwerp van de foto in braille en in geschreven taal. Er is zowel een QR-code als een NFC-chip te vinden die een link legt naar een webpagina die de achterliggende tekst weergeeft en voorleest.

De gids start met een grondplan van een deel van het Zwin Natuur Park, gedrukt als voelplaat. Als bezoeker kan je op de voelplaat het parcours volgen via een stippellijn. Je voelt een rechthoekig raster, het bezoekerscentrum, dat het vertrekpunt is voor de wandeling. Links en rechts van het wandelpad voel je schuin gearceerde vlakken. Dit zijn gebieden van bos of duinen. De niet-gearceerde stukken zijn wateroppervlakten.

multisensioriele gids

5 stopplaatsen

Langs het traject zijn er 5 stopplaatsen aangeduid met telkens een cijfer in tekst en in braille. Bij iedere stopplaats hoort een foto en een voelplaat. Het parcours is net geen 500 meter lang en leidt je langs een van de poelen, de ooievaarstoren, een stukje bos en de boshut, een belevingshut waar in de vakanties kinderactiviteiten plaatsvinden.

Aan het einde van het traject steek je de dijk over en kom je in de Zwinvlakte, met ook daar een 4-tal voelplaten die weergeven wat er te zien is. Zo komt ook de lamsoor aan bod, de unieke plant met paarse bloem die momenteel in bloei staat in de schorren van de Zwinvlakte.

Dankzij deze wandelgids kan je als blinde of slechtziende volop genieten van een wandeling in het Zwin Natuur Park en er volop je zintuigen laten prikkelen. 

Praktisch

Er zijn twintig exemplaren van deze multi-sensoriële gids gratis te ontlenen aan het onthaal van het Zwin Natuur Park. Vraag ernaar bij je volgend bezoek. 

blindegeleidewandeling