ooievaar Caligo

Ooievaar Caligo, Y0817

  • Nest 14 - 1 van de 2 nesten bij de ooievaarstoren
  • Ringnummer Y0817 - geringd op 6/06/23
  • Zendernummer 201910 - gezenderd op 27/06/23
  • Meter : Smart Mind
Geboortejaar:

Status 15 juni 2024

Caligo bewoog niet veel sinds de laatste update. Half mei was hij aangekomen bij het dorp Jarlac in Zuidwest-Frankrijk, niet ver van de monding van Gironde-rivier. Op 25 mei vloog de vogel op enkele dagen tijd op het gemak ca. 80 kilometer noordwaarts. Dat bracht Caligo in het Parc Naturel Régional du Marais Poitevin, een heel groot (voormalig, drooggelegd) moerasgebied waar veel ooievaars broeden. Klinkt aantrekkelijk, zou je denken, maar Caligo keerde toch een paar tientallen kilometer zuidwaarts terug. Daar zit hij sinds eind mei in een kleinschalig landbouwgebied met veel weilanden niet ver van het dorp Tonney-Boutonne. 

Status 30 mei 2024

Caligo bleef lang in Noord-Spanje hangen. De omgeving van de stad Huesca, waar hij bij de vorige update was terecht gekomen, bleef zijn uitvalsbasis tot 4 mei. Die dag vloog Caligo westwaarts langs de zuidkant van de Pyreneeën die hij in de verte aan zijn rechterzijde moet hebben zien liggen. Gespreid over een paar dagen ging de vogel gestaag door gedurende ca. 125 kilometer. Ter hoogte van de westelijke uitlopers van de bergen boog de vogel abrupt richting noorden op 9 mei. Caligo trok noordwaarts langs de Franse westkust. Van 10 mei tot 16 mei hield hij halt bij Saint-Seurin de Cadourne, iets ten noorden van Bordeaux, aan de monding van de Gironde. Op 16 mei stak de vogel de brede rivier over om al snel weer halt te houden bij het plaatsje Jarlac. Op beide stopplaatsen in Frankrijk zocht Caligo graslanden op om voedsel te zoeken. 

Status 19 april 2024

Onze jongste nog levende zenderooievaar Caligo hield het nog tot 8 april uit bij Alcazar de San Juan in Centraal-Spanje. Die dag vertrok hij resoluut noordwaarts. Hij volgde de gebruikelijke route, en kwam in de omgeving van de stad Tudela aan in de Ebro-vallei, die dwars op de trekroute ligt. Onze zenderooievaars maken daar in regel een korte knik richting noordwesten, om dan via de westelijke uitlopers van de Pyreneeën de bergen over te steken. Caligo deed het echter anders, en ging meer oostwaarts, via de stad Huesca. Na een korte stop daar, vloog de vogel op 12 april pal naar het noorden, recht op de hoogste pieken van de Pyreneeën af. Dat was duidelijk geen voor de hand liggende route: via de bergpas van Candanchu geraakte hij net tot in Frankrijk. Na een paar kilometer in dat land brak hij de tocht echter af, en keerde helemaal terug. Alsof Caligo even moest bekomen van de poging om de bergen over te steken, hield hij kort nadien enkele dagen halt in een bergvallei bij het plaatsje Castillo de Lerés. Even bekomen en dan een nieuwe poging over de Pyreneeën? Neen, voorlopig niet: op 15 april vloog Caligo nog eind verder naar het zuiden. Zijn laatste stopplaats was net ten noorden van de stad Huesca. Ooievaars kunnen heel hoog vliegen, maar uit deze onderbroken poging van Caligo om de hoge Pyreneeën over te steken valt af te leiden dat het absoluut geen sinecure is. Er zijn goede redenen waarom onze zenderooievaars in regel de hoge bergen via de lagere westelijke kant van de Pyreneeën passeren. Caligo’s collega Profke deed het op dat vlak iets beter: vloog ook oostelijker dan gebruikelijk over de Pyreneeën, maar hij bleef net ten westen van de hoogste toppen en kon wel met succes de oversteek maken. 

Status 25 maart 2024

Caligo bleef tot 15 maart bij zijn overwinteringsgebied in Centraal-Spanje, nabij Bolanos de Calatrava. Op 16 maart zette de vogel aan richting noorden. Na een vlucht van ca. 100 kilometer kwam Caligo aan bij de plaats Tembleque. De volgende dag ging de reis niet verder naar het noorden, maar scherp terug naar het zuidoosten, tot Alcazar de San Juan.

Status 20 februari 2024

Caligo is nog steeds alive & kicking in de ruime omgeving van de plaats Bolanos de Calatrava in Centraal-Spanje. Net als eerder deze winter pendelt de vogel tussen een afvalstort enkele kilometer ten zuiden van Bolanos de Calatrava en het nationaal park Las Tablas de Damiel, een moerasgebied bij het stadje Damiel, ongeveer 30 kilometer ten noorden van Bolanos de Calatrava. Zoals gebruikelijk voor een in Spanje overwinterende ooievaar is hij vaak gehecht aan een afvalstort, maar hij houdt blijkbaar ook wel eens van een bezoek aan de natuur. Misschien om te detoxen van de slechte elementen van het afvalstort?

Status januari 2024

Caligo bleef tot begin januari vasthouden aan zijn winterstek bij het afvalstort ten zuiden van Bolanos de Calatrava in Centraal-Spanje. Op 5 januari verplaatste de vogel zich ca. 30 kilometer naar het noorden naar het nationaal park Las Tablas de Damiel, een moerasgebied bij het stadje Damiel. Daarheen maakte Caligo eerder deze winter al een paar uitstapjes, maar nu lijkt het om een langdurige verplaatsing te gaan. De vogel lijkt er in meer natuurlijke omstandigheden (moeras) naar voedsel te zoeken. Vermoedelijk is daar (door een lage waterstand) een heel goede voedselsituatie aanwezig.

Status 10 december 2023

Caligo zat de voorbije maand nog goed gesetteld bij het plaatsje Bolanos de Calatrava, in Centraal-Spanje. Het afvalstort ten zuiden van Bolanos de Calatrava blijft een trekpleister, maar Caligo maakte ook nog steeds korte uitstapjes, net als bij de vorige update. Het gaat nog steeds vooral richting noorden tot bij het ruim 30 kilometer noordelijk gelegen nationaal park Las Tablas de Damiel, een moerasgebied. 

Status 5 november 2023

Caligo zit als enige van onze zenderooievaars van de lichting van 2023 nog in Europa. De vogel verbleef de voorbije weken nog altijd nabij het plaatsje Bolanos de Calatrava, waar hij half september aankwam. Dat is in Centraal-Spanje, min of meer halfweg tussen Madrid en Cordoba. Een afvalstort ten zuiden van Bolanos de Calatrava is een favoriete verblijfplaats, maar Caligo maakte soms ook korte uitstapjes, vooral richting noorden. Daarbij bereikte hij ook het ruim 30 kilometer noordelijk gelegen nationaal park Las Tablas de Daimiel, een moerasgebied.

Status 30 september 2023

Caligo stak vanuit zijn laatste stop in het uiterste zuidwesten van Frankrijk op 11/09 de Pyreneeën over. De vogel vloog snel door noordelijke Spanje, en bereikte op 13/09 Madrid. Na een dagje bijkomen op de ons goede bekende stortplaats nabij Vialla de Valecas, vloog Caligo op 15/09 verder naar het zuiden. Op 16/09 werd de stad Bolanos de Calatrava bereikt, en daar zit de vogel nu nog steeds. Voedsel wordt zo te zien gezocht op een groot afvalstort ten zuiden van de stad. Overnachten gebeurt op een zoutmeer ruim 16 kilometer naar het westen, bij de plaats Pozuelo de Calatrava.

Status 12 september 2023

Caligo bleef tot 2/09 bij Le Havre in Noordwest-Frankrijk. Toen vertrok hij richting zuidwesten. Na een stop van een paar dagen nabij Caen, waar ook Smarty en Teamy halt hielden, vloog Caligo op 6/09 door, via een gelijkaardige route als onze andere zender-ooievaars, langs de Franse westkust. Op 10/09 bereikte de vogel de Garonne-rivier iets stroomopwaarts van de stad Bayonne. De verwachting is dat hij van daaruit de sprong over de Pyreneeën zal maken.

Status 20 augustus 2023

We meldden eerder al dat Caligo uit het Zwin vertrokken was op 16 augustus. De zenderdata gaven wat vertraging, maar inmiddels is gebleken dat samen met Caligo ook Smarty en Teamy ons verlaten hebben. Misschien waren er wel nog andere jongen ooievaars uit het Zwin en omgeving erbij, want de voorbije dagen ontbreken waarnemingen van jongen ooievaars uit het gebied. Uit de zendergegevens blijkt dat de drie vogels samen vlogen op die eerste trekdag. Ze haalden meteen ca. 200 kilometer op die eerste dag. Ze bereikten het plaatsje Baromesnil, niet ver van de kust, iets ten zuiden van de modning van de Somme. Het blijft steeds weer opmerkelijk hoe jonge ooievaars, nauwelijks een maand nadat ze het nest verlaten hebben, in staat zijn om van meet af aan zulke afstanden af te leggen! De volgende dag vloog het trio bijna 100 kilometer verder zuidwestwaarts, tot de omgeving van Le Havre. Daar hield Caligo het voor bekeken, terwijl Smarty en Teamy samen verder trokken. Interessant hoe de twee nestgenoten Smarty en Teamy samen bleven, terwijl Caligo niet meeging. Caligo zit nog steeds bij Le Havre, een kort eind stroomopwaarts van de stad in de Seinevallei.

 

Status 18 augustus 2023 

Op 16 augustus was het zenderooievaar Caligo's beurt om de vleugels uit te slaan. Dit is de derde ooievaar van de nieuwe lichting zenderooievaars (2023) die vanuit het Zwin richting het Zuiden is vertrokken. De vogel vertrok kort na de middag naar het zuidwesten. Via een route die liep langs onder meer Brugge, Houthulst en Poperinge vloog Caligo Frankrijk in.

Deze ooievaar is geboren op één van de nesten aan de ooievaarstoren in het Zwin Natuur Park. Aanvankelijk groeide hij als kuiken maar traag en waren we er eigenlijk niet gerust in of hij het wel zou halen, maar uiteindelijk groeide Caligo uit tot een stevige jonge ooievaar. Nu is het grote avontuur voor hem dus begonnen. Duimen maar voor een behouden reis zuidwaarts!