ooievaar Teamy

Ooievaar Teamy, Y0819

  • Nest 1 - eerste nest naast Zwinbistro The Shelter
  • Ringnummer Y0819  - geringd op 6/06/23 
  • Zendernummer 233551 - gezenderd op 27/06/23
  • Peter: Arvesta
  • Omgekomen in Marokko - januari 2024
Geboortejaar:
Helaas is deze ooievaar overleden.

Status januari 2024

We moeten het nieuwe jaar helaas met slecht nieuws starten voor Teamy. Zijn zender geeft al een paar weken geen beweging meer aan de rand van de grote afvalstortplaats van Kenitra in Noord-Marokko. We hebben geen zicht op een mogelijke doodsoorzaak, maar we proberen die met een lokaal contact te achterhalen. Het is bekend dat jonge ooievaars een bestaan vol risico’s leiden, dus we weten dat dit kan gebeuren, maar het blijft jammer om afscheid te moeten nemen van zenderooievaars…. . Teamy heeft ons niettemin veel interessante info bezorgd!

Status 10 december 2023

Teamy zit nog steeds in Noord-Marokko. Bij zijn laatste update zat de vogel in landbouwgebied langs de Sebour-rivier in de omgeving van het plaatsje Sidi Allal Tazi. Dat de vogel in landbouwgebied verbleef, zonder de voorspelbare voedselbeschikbaarheid die op een afvalstort aanwezig is, was goed te zien aan zijn bewegingen. Teamy zat niet stil en maakte regelmatig omzwervingen, in een gebied van grofweg 40 op 40 kilometer.

Ooievaars die op storten verblijven hebben een veel beperktere actieradius. “Zei daar iemand ‘afvalstort’?” Dat moet Teamy ook gedacht hebben, want op 15/11 vloog hij weer stroomafwaarts de Sebou-vallei af richting Kenitra. Daar was weer de oude gewoonte aan de orde om op het afvalstort voedsel te zoeken, inclusief de korte verplaatsingen tussen stort en slaapplaats in een meer enkele kilometer verderop. Teamy is niet de enige Zwinooievaar die hier zit: ook de wat oudere collega Cezacosy overwintert in Kenitra. 

Status 5 november 2023

Teamy, nestgenoot van de onfortuinlijke Smarty, bleef tot 24/10 in de buurt van de stad Kénitra in Noord-Marokko. Dat is een bekende overwinteringsplaats voor veel ooievaars, maar Teamy vertrok dan toch terug een eind naar het noordoosten. Hij kwam een eind stroomopwaarts in de Sebou-vallei terecht, de rivier die bij Kénitra in de Atlantische Oceaan uitmondt. Daar zocht hij landbouwgebied op. Voor de verandering geen afvalstorten dus, maar een meer natuurlijke levenswijze. Kenmerkend voor ooievaars die zich niet binden aan een afvalstort is dat ze dan een duidelijk grotere actieradius hebben. Teamy bestreek een gebied van tientallen vierkante km² langs weerszijden van de Sebou-rivier.

Status 30 september 2023

Teamy zat de voorbije weken op de plek waar hij aankwam op 3/09, bij de stad Kénitra in Noord-Marokko. Dat is een bekende overwinteringsplaatsen van flinke aantallen ooievaars. Het feit dat Teamy er nu al bijna een maand zit, wijst er op dat de kans reëel is dat dit zijn verblijfplaats voor de komende winter zal worden.

Status 12 september 2023

Teamy bereikte samen met nestgenoot Smarty de omgeving van Moult nabij Caen. Daar gingen hun wegen echter uit elkaar. Wellicht geraakten ze elkaar kwijt in grotere aantallen ooievaars die hier verzameld waren. Teamy vertrok ruim een week eerder dan Smarty verder zuidwaarts, op 21/08. De route door West-Frankrijk was gelijkaardig, maar Teamy stak al op 24/08 de Pyreneeën over. Hij hield niet halt in de Ebro-vallei in Noord-Spanje, iets wat veel ooievaars nochtans doen. Via een route die iets oostelijker dan gebruikelijk door Spanje vloog hij vrij ver om Madrid heen. In verschillende etappes bereikte Teamy op 30/08 Sevilla in Zuid-Spanje. Na een korte stop ten oosten van Cadiz, stak Teamy op 2/09 de Straat van Gibraltar over. Daarmee was hij de derde van onze zenderooievaars van de klas van 2023 die Marokko en Afrika bereikte. Teamy vloog verder door in Marokko, en bereikte op 3/09 de stad Kénitra. Daar bleef hij hangen, op dezelfde plek waar ook James enkele dagen eerder aankwam.

Status 20 augustus 2023

Ook Smarty en Teamy zijn vertrokken! Daarmee hebben alle nieuwe jonge zender-ooievaars van 2023 nu het Zwin verlaten en zijn ze aan hun eerste zuidwaartse trek begonnen! We meldden eerder al dat Caligo uit het Zwin vertrokken was op 16 augustus. De zenderdata gaven wat vertraging, maar inmiddels is gebleken dat samen met Caligo ook Smarty en Teamy ons verlaten hebben. Misschien waren er wel nog andere jongen ooievaars uit het Zwin en omgeving erbij, want de voorbije dagen ontbreken waarnemingen van jongen ooievaars uit het gebied. Uit de zendergegevens blijkt dat de drie vogels samen vlogen op die eerste trekdag. Ze haalden meteen ca. 200 kilometer op die eerste dag. Ze bereikten het plaatsje Baromesnil, niet ver van de kust, iets ten zuiden van de monding van de Somme. Het blijft steeds weer opmerkelijk hoe jonge ooievaars, nauwelijks een maand nadat ze het nest verlaten hebben, in staat zijn om van meet af aan zulke afstanden af te leggen! De volgende dag vloog het trio bijna 100 kilometer verder zuidwestwaarts, tot de omgeving van Le Havre. Daar hield Caligo het voor bekeken, terwijl Smarty en Teamy samen verder trokken. Interessant hoe de twee nestgenoten Smarty en Teamy samen bleven, terwijl Caligo niet meeging. Smarty en Team gingen nog ca. 50 kilometer door tot de omgeving van de stad Caen. Daarmee zijn ze aangekomen in de streek waar zender-ooievaar Spencer zich inmiddels heeft gevestigd. Caligo zit nog steeds bij Le Havre, een kort eind stroomopwaarts van de stad in de Seinevallei.