het park

Ontdek het park

Een dag Zwin Natuur Park is fijne momenten delen, vogels observeren en rust vinden in de natuur. Het historisch landschap biedt de perfecte uitlaatklep om te onthaasten, even gas terug te nemen en je onder te dompelen in de wondere wereld van de trekvogels.

Tentoonstelling

Aan het onthaal ontvang je een instapkaart. Die heb je nodig om de ‘internationale luchthaven voor vogels’ te bezoeken. Bij de check-in aan de ingang van de tentoonstelling krijg je een Zwin-trekvogel toegewezen. Met dit personage bij de hand stap je door de interactieve expo.

Nooit gedacht dat het leven van een vogel zo vol avontuur en verrassingen zat!

tentoonstelling

Huttenparcours

Het huttenparcours is een 1,7 kilometer lange wandeling door het Zwin Natuur Park langs belevingspunten en themahutten. De wandeling is geschikt voor kinderwagens en rolstoelen. Elke hut heeft een functie. Zo bestudeer je in de labohut het microscopische Zwinleven of luister je in de boshut naar beklijvende verhalen. In de steigerhut sta je met de neus op de watervogels en in de luisterhut leer je verschillende vogelgeluiden uit elkaar houden.

Wedden dat je voortaan je vrienden of familie overklast met je rijke vogelkennis?

huttenparcours

De Zwinvlakte

Verschillende wandelroutes trekken door de Zwinvlakte. De groene en blauwe lus zijn perfect te combineren. Je stapt door de slikken en schorren. De Zwinvlakte leeft op het ritme van eb en vloed. Tweemaal per dag vullen de kreken en geulen zich met zeewater. Elk seizoen biedt andere waarnemingen. Telkens opnieuw strijken hier andere vogels neer om aan te schuiven aan dit gigantische buffet vol leven. Voorzie best waterdicht schoeisel. De blauwe lus is ook geschikt als blotevoetenpad, de ideale gezinsactiviteit. Alleen bij stormweer of springtij hangt de rode vlag uit. Vanuit het overdekte kijkcentrum zal je dan zeker genieten van het schouwspel. Het brede raam biedt een machtig uitzicht op de Zwinvlakte. Er staan interactieve schermen die je helpen de vogelsoorten te herkennen die op de slikken en schorren neerstrijken. 

blotevoetenpad
ooievaarstoren

Ooievaarstoren

De mascotte van het Zwin Natuur Park is de ooievaar. Van februari en eind juli bezet deze sierlijke trekvogel zijn nest. De ooievaarstoren brengt je tot op gelijke hoogte met de nesten. De ooievaars kunnen jou niet zien, maar jij hen wel.
Sinds 2019 worden er jaarlijks ooievaars gezenderd die opgevolgd worden, je kan ze hier volgen. 

panoramatoren

Panoramatoren

Uniek is ook de panoramatoren op het dakterras van het bezoekerscentrum. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht op de Kleyne Vlakte, de Zwinduinen – en polders en de zee.

zwinvlakte
kijkcentrum
tentoonstelling
zwinvlakte
vlieg als een vogel