Eerste ooievaars uit het zuiden aangekomen

Vandaag, donderdag 30 januari, zijn de eerste ooievaars die de winter in het zuiden hebben doorgebracht na een lange tocht aangekomen in het Zwin Natuur Park. Momenteel zijn een tiental Zwinooievaars terug in het Zwin Natuur Park. 

30-01-2020

Vroege vogels

De winter is nog niet ten einde maar ooievaars trekken altijd vroeg terug noordwaarts. Ooievaars zijn een van de vroegste ‘lentegasten’ onder onze trekvogels om terug te keren uit hun wintergebieden. Een klein aantal van de lokale broedvogels heeft vlakbij het Zwin de winter doorgebracht, maar de meeste vogels zijn op het einde van de zomer weggetrokken.

De komende weken zullen de ooievaarskoppels in het Zwin hun onderlinge band versterken en hun nest opsmukken. Als het kan, gebruiken ooievaars elk jaar opnieuw hetzelfde nest. Vaak broeden ze met dezelfde partner van het jaar ervoor. Jaar na jaar wordt er een laagje op het nest bijgebouwd. Eind maart worden de eerste eieren verwacht. De Zwinooievaars staan aan het begin van een nieuw broedseizoen. Eind april – begin mei hoopt het park de eerste ooievaarsjongen te mogen verwelkomen.

In 2019 investeerde het Zwin Natuur Park in acht nieuwe nestpalen om de ooievaarspopulatie nog beter te beschermen. In het park zijn er nu 33 bekende nestplaatsen ter beschikking voor het nieuwe seizoen, waarvan 21 kunstnesten. De ooievaars zijn de hele periode te bewonderen vanop de ooievaarstoren, van waaruit je in de nesten kan kijken zonder ze te storen. Op de panoramatoren staan nieuwe, vaste Swarovski-Vista-kijkers – een primeur in België - waarmee je de ooievaarsnesten in het park van heel dichtbij kan bewonderen.

Opvolging via ringen

De lokale populatie wordt goed opgevolgd. Die opvolging houdt onder meer in dat de nieuwgeboren ooievaars jaarlijks een wetenschappelijke ring aan de poot krijgen. Daardoor zijn ze de rest van hun leven als Zwinooievaar herkenbaar.

Bezenderde ooievaars

In 2019 werden voor het eerst drie jonge ooievaars voorzien van een GPS-zender. Daardoor konden ze dagelijks worden gevolgd. Dat leverde al prachtige resultaten op sinds ze samen het Zwin verlieten op 21 augustus 2019.

Twee vogels, Emily en Hadewijch, bereikten uiteindelijk Marokko, meer dan 2.000 kilometer verder. Daar bleven ze om te overwinteren. De derde vogel, Reinout, kwam tot in Zuid-Spanje. Deze jonge vogels keren pas na enkele jaren terug naar hun geboorteregio om er te broeden. Hun trektocht is te volgen via de website en sociale media.

Ooievaarsweekend

Op zaterdag 28 en zondag 29 maart kunnen bezoekers in het Zwin Natuur Park terecht voor het ‘ooievaarsweekend’. Het ideale moment om te komen genieten van deze bijzondere vogels én uitleg te krijgen van de Zwingidsen.