kievitten

Spectaculaire vogeltrek over het Zwin op 9 maart!

Donderdag 9 maart, kort na de middag, was er heel intense vogeltrek over het Zwin. Op nauwelijks een paar uur tijd trokken tienduizenden vogels van allerlei soorten in een onophoudelijke stroom over het gebied. Een fantastisch spektakel voor wie het kon zien!

Waarnemingen

Het meest opvallend waren spreeuwen en vinken: van die beide soorten vlogen vele duizenden exemplaren noordwaarts, soms in één onophoudelijke stroom. Daarnaast passeerden nog vele honderden steltlopers (vooral kieviten, maar ook tientallen grutto’s), duizenden meeuwen (vooral kokmeeuwen en kleine mantelmeeuwen maar ook tientallen zwartkopmeeuwen), tientallen lepelaars, bruine kiekendief en nog veel meer.

lepelaars

Trek lepelaars

kievitten

Trek kievitten

kiekendief

Trek bruine kiekendief

Bijzondere weersomstandigheden waren de oorzaak van deze grote stroom trekvogels. Na een rustige ochtend arriveerde iets na 10 uur een koud regenfront. Vanuit het zuiden was inmiddels ook een warmtefront onderweg, en dat botste rond de middag op dat koudefront. Daardoor ontstond een lagedrukgebied, met een stevige wind uit het oosten/zuidoosten.
Dat warmtefront dat vanuit het zuiden naderde, was heel gunstig voor grote aantallen trekvogels die er van profiteerden om met een gunstige wind naar het noorden te trekken. Ter hoogte van de kustregio nabij het Zwin zorgde de botsing van de fronten voor laaghangende wolken en regen. Dat weer dwong al die trekvogels om veel lager te gaan vliegen, en dat is het precies het spektakel dat we donderdagmiddag in het Zwin te zien kregen. De drang om door te gaan was zo groot en de gunstige wind gaf de vogels het duwtje in de rug om te blijven vliegen.

Iets voor 15 uur klaarde het weer een beetje op, en de vogelstroom verminderde dan snel. Eigenlijk was het niet zozeer de trek die verminderde, maar wel de zichtbaarheid ervan. Trekvogels die op reis zijn vliegen vaak op grote hoogte, honderden of zelfs duizenden meters boven de grond. Regenachtig en bewolkt weer dwingt de vogels lager te vliegen.

Wil je nog meer weten over dat razend boeiende fenomeen vogeltrek? Het Zwin Natuur Park is de Internationale Luchthaven voor Vogels, en in ons bezoekerscentrum kan je een uitgebreide permanente tentoonstelling over vogeltrek komen bekijken. In de natuur buiten het centrum kan je de echte sterren waarnemen, de trekvogels zelf. De lente staat voor de deur, en dat is een topseizoen in het Zwin om vogeltrek waar te nemen. De meest intense vogeltrek is er vaak op momenten met minder goed weer: een extra reden om het Zwin ook dan te bezoeken!

Bekijk andere gerelateerde artikelen

 1. Natuurbeheer loont! Zwinuitbreiding zorgt voor nieuw vogel-en visparadijs!

  Waarnemingen
  Wetenschappelijk onderzoek
  De Zwinuitbreiding loont, dat blijkt uit een grensoverschrijvende monitoring van Nederlandse en Vlaamse natuurexperts.
  21/10/2022
 2. Eerste Zwin-ooievaarsjongen van 2022 geboren

  Ooievaars
  Waarnemingen
  Op maandag 25 april is het eerste ooievaarsjong geboren in het Zwin Natuur Park!
  25/04/2022