Wanneer is er wat te zien in het Zwin?

Het Zwin Natuur Park: het hele jaar door een bezoek waard!
"Wanneer is de beste tijd om het Zwin Natuur Park te bezoeken om dieren of planten te zien?”.
Een vaak gestelde vraag waar we heel kort zouden kunnen op antwoorden: “Altijd!”. Een bezoek aan het Zwin Natuur Park is het hele jaar door de moeite waard, want er zijn altijd heel wat dieren en planten te observeren!

Verandering doorheen het jaar

Uiteraard zijn er doorheen het jaar grote verschillen in wat je kan zien. Veel soorten zijn slechts in bepaalde periodes te zien. We bieden je graag onze hulp aan om je bezoek zo goed mogelijk te plannen in functie van de dieren of planten die je hier kan zien! Bedenk wel dat je te maken hebt met wilde natuur: planten blijven staan, maar dieren gaan waar ze willen. Als je de natuur intrekt, heb je zelden 100% garantie dat je een bepaalde soort werkelijk te zien zal krijgen. Hieronder kan je lezen in welke periodes je bepaalde soorten goed te zien kan krijgen, maar je kan niet op voorhand weten dat je ze zeker te zien gaat krijgen.

Tips om meer te zien

Volharding tijdens het zoeken en een nieuw bezoek in het geval je geen succes hebt, verhogen de kansen. Het is sterk aangeraden om met een verrekijker op pad te gaan. Vergeet die zeker niet mee te nemen! Het zal de kwaliteit van je waarneming flink verhogen! En natuurlijk zijn er, last but not least, ook altijd nog onze Zwingidsen, om je te helpen bij het waarnemen. Op veel dagen, vooral tijdens weekends en vakanties, vind je op diverse plaatsen langs het huttenparcours in het Park gidsen die uitleg geven.

Ook bij minder mooi weer

Oh ja, laat je ook niet afschrikken als het minder mooi weer is. Natuurobservatie kan onder alle weersomstandigheden! Nog een kleine tip daarbij: bij minder mooi weer is het wat minder druk in het Zwin, en dat verhoogt je kans om bepaalde dieren en planten te zien. Ssst: vertel het niet verder!