Ooievaar Profke, Y0725

  • Nest 1 - eerste nest naast Zwinbistro The Shelter
  • Ringnummer Y0725 - geringd op 3/06/2022
  • Zendernummer 215915 - gezenderd op 20/06/2022
  • Vader ongeringd - Moeder ongeringd
  • Peter: USG Professionals

Status 6 november 2022

Profke had het nog steeds naar zijn zin op zijn overwinteringsplek bij Tiflet, in het noorden van Marokko. Hij bracht er veel tijd door op het lokale afvalstort, maar zat ook vaak in landbouwgebied net buiten het stadje. Overnachten deed hij in de stadsrand van Tiflet, vaak op een hoge watertoren. Profke maakte enkele keren een korte uitstap heen en terug naar een plaatsje genaamd Dayet-er-Boumi, een goeie 20 kilometer ten zuidoosten van Tiflet. Daar zat hij bij een klein meer. Mogelijk was daar door een lage waterstand voedsel te vinden in ondiep water.

Status 12 oktober 2022

Profke blijft hangen bij de stad Tiflet in het noorden van Marokko, waar hij al sinds 31 augustus verblijft. De vogel heeft er al die tijd een vrij beperkte actieradius. Mogelijk wordt dit de overwinteringsplek voor Profke.

Status 21 september 2022

Profke hield de voorbije weken vast aan de plek waar hij tijdens de laatste update was beland, het stadje Tiflet in Noord-Marokko, ongeveer 50 kilometer ten oosten van de grote stad Rabat. Enkele afvalverwerkingsplaatsen net buiten de stad waren zijn favoriete voedselzoekgebied.

Status 2 september 2022

Profke stak op 21 augustus de westelijke Pyreneeën over. Op 22 augustus was er een lange trek van ca. 320 kilometer tot Madrid. Daar bleef de vogel twee dagen hangen, om op 25 augustus weer verder door te gaan naar het zuiden. Op 27 augustus kwam Profke aan in het uiterste zuiden van Spanje. Cezacosy kwam daar op diezelfde dag ook aan, weliswaar via een andere weg. Beide vogels werden vermoedelijk geconfronteerd met ongunstig weer om de Straat van Gibraltar over te steken. Op 29 augustus was dat wel het geval, en Profke bereikte die dag Marokko. De zendergegevens laten zien dat de vogel dat deed op hetzelfde moment als collega-Zwinooievaar Cezacosy! Na samen uit het Zwin te zijn vertrokken waren ze elkaar in Frankrijk al kwijt geraakt, en nu zaten ze dus weer samen in Zuid-Spanje. Ongetwijfeld waren ze nog met honderden of duizenden andere ooievaars, dus de kans is groot dat ze elkaar niet tegen het lijf zijn gevlogen. In Noord-Marokko gingen ze ook weer uit elkaar. Profke vloog dieper Marokko en bevond zich bij de laatste zenderpeiling bij de stad Tiflet.

Status 21 augustus 2022

Profke bleef samen met de jonge zender-ooievaars Cezacosy en Elisabeth, in Saint-Jean-de-Daye tot en met 12 augustus. Op 13 augustus trokken ze samen zuidwaarts, voor een tocht van ca. 215 kilometer, waarbij ze een beetje sightseeing deden langs de bekende Mont Saint Michel. Op 14 augustus hielden ze een dag halt langs de Loire-rivier, ten oosten van Nantes. Op 15 en 16 augustus trokken ze gestaag verder zuidwaarts, respectievelijk ca. 140 en ca. 115 kilometer per dag. Op de laatste dag hielden ze halt op een afvalsite bij de plek Laruscade. Profke liet Cezacosy en Elisabeth op 18 augustus vertrekken uit Laruscade in Zuidwest-Frankrijk, en bleef daar nog tot en met 19 augustus. Op 20 augustus stak Profke de Gironde-rivier over tot ten noorden van Bordeaux, ca. 30 kilometer ver.

Status 9 augustus 2022

Het vroegste vertrek ooit van onze zenderooievaars!

Het is zover: onze nieuwe lichting jonge zenderooievaars is naar het zuiden vertrokken! Vroeger dan verwacht vertrokken de vijf nieuwe zenderooievaars, Cezacosy, Robbe, Profke, Firmin en Elisabeth, op zaterdag 6 augustus op hun eerste Grote Reis naar het zuiden! De voorbije drie jaren viel het vertrek van de jonge zenderooievaars tussen 13 en 24 augustus. Dit jaar zijn er een week vroeger aan begonnen. Het warme weer zou daar wel eens voor veel kunnen tussen zitten. De vliegomstandigheden voor thermiekzwevers zoals ooievaars zijn dezer dagen vrijwel steeds ideaal. In de dagen voor hun vertrek hadden we al herhaaldelijk gezien dat de groep jonge Zwin-ooievaars, met daarbij de vijf zendervogels, herhaaldelijk de lucht in ging om al zwevend verkenningsvluchten te maken. Tijdens die typische korte vluchtjes leren ze de kunst van het zweven onder de knie krijgen. Tegelijk geeft het hen de kans om hun geboortegrond visueel in te prenten. Als ze hun eerste winter overleven en de volgende lente terug noordwaarts vliegen zal hen dat helpen om de weg terug te vinden naar de Zwinstreek. Eén van de resultaten van ons zenderproject is dat vrijwel alle gezenderde ooievaars terug ‘huiswaarts’ keren in de volgende levensjaren.

De reis startte op 6 augustus kort voor de middag. De vliegomstandigheden waren blijkbaar ideaal, vermoedelijk geholpen door een lekkere rugwind uit het noordoosten. Via Brugge en Diksmuide vlogen de vogels gestaag naar het zuidwesten, om ten noorden van de Poperinge de Franse grens over te steken. Op hun eerste trekdag vlogen de vogels meteen een flukse afstand van ca. 310 kilometer! Ongelofelijk toch weer hoe jonge vogels die nauwelijks een maand het nest verlaten hebben en voorheen alleen wat korte vluchten in de omgeving van de broedplaats hebben gedaan, ineens zo’n grote afstanden kunnen vliegen. Zo te zien bleven ze met z’n vijven netjes samen, en vermoedelijk waren er nog andere, niet-gezenderde jongen Zwin-ooievaars bij. Ze overnachtten ten zuiden van de Franse havenstad Le Havre, aan de overkant van de monding van de Seine-rivier, bij het plaatsje Honfleur. Zoals het moderne ooievaars betaamt zochten ze meteen de plaatselijke afvalverwerkingssite op. Ook dat is opvallend: hoe ooievaars er telkens al van jongsaf aan feilloos in slagen om te ontdekken dat afvalverwerkingplaatsen interessante voedselplekken zijn. Vermoedelijk is de aanwezigheid van andere ooievaars daarbij een belangrijke aantrekkingskracht. Op 7 augustus ging de reis verder naar het zuidwesten. Ten zuiden van de stad Caen maakte ons vijftal een vrij abrupte bocht richting west-noordwest. Ze kwamen na een dagtocht van ca. 150 kilometer terecht bij de plek Saint-Jean-de-Daye, in het zuiden van Normandië. Ook hier was het weer een afvalverwerkingssite die de aandacht trok. Op 8 augustus bleef Profke hier hangen.  Het is zeer waarschijnlijk dat onze Zwin-vogels intussen zijn terecht gekomen in grotere groepen ooievaars. In dergelijke groepen is het gemakkelijk om elkaar kwijt te geraken en een andere kant op te gaan.

Status 25 juli 2022

De nieuwe zenderooievaar van 2022 Profke vliegt intussen al een aantal dagen flink rond! Zoals gebruikelijk voor jonge ooievaars  zijn de peilingen van de zender in de eerste weken na het uitvliegen beperkt tot het Zwin Natuur Park en de onmiddellijke omgeving. Profke doet het voorlopig uitstekend!