Ooievaar Wout, Y0820

  • Nest 3 -  tweede bezet nest naast Zwinbistro The Shelter
  • Ringnummer Y0820 - geringd op 6/06/23
  • Zendernummer 233552 - gezenderd op 27/06/23
  • Meter:  Veerle Raemen

Status 12 september 2023

Ooievaar Wout bereikte Marokko op 27/08. Na een verblijf van enkele dagen niet ver van Rabat, vloog de vogel op 31/08 nog eens ca. 50 kilometer zuidwaarts tot bij Ben Slimane, niet ver van Casablanca. Daar hield Wout opnieuw enkele dagen halt. Vanaf 4/09 vloog de vogel opnieuw verder zuidwaarts. Dat kon wel eens wijzen op een beweging die zou kunnen leiden naar een oversteek van de Sahara en, ja hoor, de volgende dagen ging het gestaag verder. Het Atlasgebergte was duidelijk een barrière die Wout noopte om een eind naar het westen uit te wijken, richting kust. Het gebergte werd daar omzeild, en de reis ging verder naar het zuiden. Op 7/09 vloog Wout het uiterste westen van Algerije binnen. De ooievaar was dan al begonnen aan de oversteek van de Sahara. Het laatste signaal kwam laat op de dag op 7/09. Zoals we weten van vorige van onze zenderooievaars die de Sahara oversteken stopt de zender met het doorsturen van signalen doordat er in de Sahara geen verbinding kan worden gemaakt met gsm-masten die het signaal kunnen oppikken. We hopen binnen afzienbare tijd positief nieuws te krijgen van Wout, als bewijs dat hij de gevaarlijke tocht over de woestijn goed heeft doorstaan! Dat kan een tijdige duren, dus het wordt even spannend afwachten!

Status 29 augustus 2023

Zender-ooievaar Wout heeft als eerste van de nieuwe lichting jonge zender-ooievaars uit 2023, de oversteek naar Afrika gemaakt!

Wout verliet al op 10 augustus het Zwin. Bij de laatste update van 20 augustus zat de vogel nog in de Ebro-vallei nabij Tudela.
Tot dan was Wout samen met James maar hun wegen scheidden daar, wellicht omdat ze elkaar uit het oog verloren tussen grote aantallen andere ooievaars. Beide vogels gingen vervolgens verder zuidwaarts door Spanje, Wout een dag eerder dan James.
Op 27 augustus rond de middag bereikte Wout al de Straat van Gibraltar, en de omstandigheden waren blijkbaar gunstig om die ineens over te steken. Ongeveer een kwartier later vloog de vogel Marokko en Afrika binnen! Blijkbaar was de reis niet al te vermoeiend want Wout vloog op 27 augustus maar liefst nog ruim 200 kilometer dieper Marokko in, tot de omgeving van de stad Kénitra. Op 28 augustus trok Wout nog een stukje verder tot voorbij Rabat.

Nu zijn we heel benieuwd of Wout al zijn winterbestemming bereikt heeft. In de buurt van Kénitra / Rabat overwinteren immers heel wat ooievaars, voorheen ook al vogels van ons project. De zeer vroege aankomstdatum geeft echter ook nog veel ruimte om verder door te stoten en de Sahara over te steken. De voorbije jaren leek een vroege oversteek naar Marokko een goede voorbode te zijn om door te vliegen naar West-Afrika. We hebben ook al geleerd dat de vogels zich niet zomaar gemakkelijk laten voorspellen, dus laten we maar gewoon afwachten wat Wout zal doen.

Status 20 augustus 2023

Wout en James stoomden sinds hun vertrek uit het Zwin op 10 augustus gestaag door Frankrijk. Ze volgden een iets oostelijker route dan Caligo, Team en Smarty, een eind verder landinwaarts. Op 19 augustus passeerden ze in de namiddag langs Bordeaux. De klassieke route langs de Zuidwest-Franse kust dus. Leuk om zien dat de beide vogels verschillende dagen samen bleven optrekken. De zender van James gaf geen heel recente signalen meer door (maar de instellingen van de zender lijken niet meteen te wijzen op problemen met de vogel), maar Wout bleef doorgaan. Hij stak op 20 augustus de Pyreneeën over naar Spanje en bereikte de Ebro-vallei ten stroomopwaarts van Tudela.

Status 11 augustus 2023

De eerste zender-ooievaars zijn vertrokken: goede reis Wout en James!

Op 10 augustus was het de eerste dag met mooi weer na een lange periode met mindere weersomstandigheden. Dat was duidelijk te merken in het Zwin: veel vliegbewegingen van ooievaars en ook van roofvogels: soorten die zonnig weer nodig hebben om van thermiek gebruik te maken om energiezuinig te kunnen vliegen. De jonge Zwin-ooievaars waren die dag herhaaldelijk in de lucht te vinden. Er hing dus wel wat spanning in de lucht. Zender-ooievaars Wout en James konden zich niet meer inhouden, en de innerlijke drang om weg te trekken was blijkbaar heel groot: iets na 12 uur vertrokken beide vogels samen zuidwaarts! Ze schoven rustig op. Iets na 17 u staken ze ter hoogte van Wervik de Franse grens over. Uit hun zender-gegevens bleek dat ze samen optrokken. Het laatste signaal kwam rond 18u30 uit Noord-Frankrijk. Opmerkelijk: Wout en James zijn allebei op hetzelfde nest geboren. Ze vertrokken samen, terwijl de andere drie zender-ooievaars niet wegtrokken, maar in het Zwin bleven.

Voor Wout en James is het Eerste Grote Avontuur begonnen! We duimen keihard dat ze een veilige eerste najaarstrek voor de boeg hebben. Verder houden we ook in de gaten wat onze andere zender-ooievaars de komende dagen gaan doen. Ook voor hen zal het vertrek vermoedelijk niet zo lang meer op zich laten wachten…