Ooievaar Spencer, Y0716

  • Nest 15 - 1 van de 2 nesten bij de ooievaarstoren
  • Ringnummer Y0716 - geringd op 7/06/2021
  • Zendernummer 212693 - gezenderd op 21/06/2021
  • Vader ongeringd - Moeder geringd met ring M6027
  • Peter: Garage Spegelaere, te Brugge

Status 10 januari 2022

Spencer is op dit moment onze meest zuidelijke zenderooievaar. Hij verbleef de hele maand december, tot in januari, de hele tijd bij de stad Kénitra aan de Atlantische kust van Noordwest-Marokko. Daar kwam hij aan op 4 november 2021. Voedsel zoeken gebeurt op een afvalverzameplaats op een schiereiland in de Sébou-rivier, net buiten de stad. Overnachten gebeurt op 1,5 kilometer daarvandaan, op gebouwen in een industriegebied aan de rand van Kénitra. De verplaatsingen van Spencer waren in de hele periode heel beperkt.

Status 24 november 2021

Spencer maakte op 1 oktober de oversteek van Spanje naar Marokko. Na een korte stop bij Tanger, trok de vogel op 4 oktober naar de omgeving van de stad Ksar-el-Kèbir. Daar bleef hij enkele weken pleisteren. Voor wie onze zender-ooievaars een beetje kent hoeft het niet te verbazen dat de lokale afvalwerkingsplaats heel aantrekkelijk was: daar bracht Spencer veel tijd door om voedsel te zoeken. Op 4 november kreeg de vogel weer last van reiskriebels. Spencer vertrok die dag rond de middag, en vloog ca. 100 kilometer zuidwaarts, tot bij de stad Kénitra, aan de kust van de Atlantische Oceaan. Daar zit deze ooievaar nu nog steeds. Het activiteitenpatroon is vrij voorspelbaar: er wordt voedsel gezocht op een afvalwerkingsplaats ten noorden van de stad. Om te overnachten zoekt Spencer Merdjat Si Ali Bouchta op, een waterrijk gebied vlakbij de afvalverwerkingsplaats. Vermoedelijk zal dit Spencers overwinteringsplaats worden.

Status 5 oktober 2021

Vorige week hadden wel al gemeld dat hij tot in het zuiden van Spanje was geraakt in een sneltempo. De ooievaar op 28 september aan in het La Janda, een groot landbouwgebied in het uiterste zuiden van Spanje. Dit is een bekende verzamelplaats voor ooievaars die plannen hebben om de Straat van Gibraltar over te steken. Dat merkten we de voorbije jaren ook al bij onze eigen zenderooievaars. Spencer hing hier twee dagen rond, en maakte op 1 oktober, in de late namiddag de overstreek naar Marokko.
Op 2 en 3 oktober werd halt gehouden net ten zuiden van Tanger. Op 4 oktober vloog de vogel nog eens ca. 65 kilometer.  verder naar het zuiden, tot Ksar-el-Kébir.
Dat plaatsje in Noord-Marokko is ons niet onbekend. Cora, een van onze zendervogels uit 2020, hield hier kort halt in september 2020. Ksar-el-Kébir was ook de overwinteringsplaats van ooievaar Emily in de winter 2019-2020. Helaas kwam Emily daar toen door elektrocutie om het leven. We zijn benieuwd of Spencer hier zal blijven overwinteren of verder zal trekken.

Status 28 september 2021

Ooievaar Spencer bevond zich sinds 13 september in Moult nabij een afvalverwerkingsplaats. Na een dikke week had hij het er wel gezien en Spencer vertrok op 21 september verder richting het zuiden.

De eerste dag begon al vrij sterk en legde hij zo’n 350km af, tot bij Canal de Charras.
En nee hoor, de trektocht stopte niet! Op 22 september vloog hij verder tot Sabres, zo’n 250km.
Op 23 september stak onze Zwinooievaar rond 15u30 de grens naar Spanje over. We dachten even dat hij in Pamplona halt zou houden, maar het was nog te vroeg dag om te stoppen blijkbaar, dus ging Spencer nog even door tot bij, jawel, een stortplaats nabij Calahorra. Een verdiende rust na zo’n grote 300km vliegen.
De volgende dag was het een iets kleinere tocht van 125km. De 25ste overnachtte de vogel in een klein parkje Parque O’Donnel. Aangezien we kunnen veronderstellen dat Spencer niet alleen was, moet dit wel een leuk zicht geweest zijn met verschillende ooievaars samen in het midden van het stadje Alcalá de Henares.
Daarna ging de tocht weer verder tot op een stortplaats nabij Almagro. Hij verbleef er de volgende dag nog tot de middag en vloog dan een stukje verder voor een overnachting in een bos nabij Fuentes de Andalucia.
Gisterenavond zagen we dat Spencer ondertussen al bijna in het uiterste zuiden van Spanje is, heel erg benieuwd of hij de oversteek naar Afrika zal maken!

Status 19 september 2021

Spencer verliet op 12 september zijn verblijfplaats in het Noord-Franse Blaringem, waar hij iets minder dan een maand (sinds 18 augustus) had verbleven. 12 september was blijkbaar een prima dag om te trekken voor ooievaars in Noord-Frankrijk, want ook Léon, Esperanza en Kris gingen die dag reizen. Na ca. 80 kilometer stopte de vogel om te overnachten nabij Abbeville aan de monding van de Somme. Opmerkelijk: op die stopplaats kwam die dag ook Esperanza aan, een van onze zender-ooievaars uit 2020. Op 13 september trok Spencer ca. 180 kilometer verder door richting zuidwesten. Uit de zendergegevens blijkt duidelijk dat Esperanza in dezelfde groep moet hebben gezeten. Opmerkelijk hoe verschillende van onze zender-ooievaars elkaar terugvinden! De trektocht eindigde bij het dorpje Moult, in de buurt van de Normandische stad Caen. De volgende dagen bleven Spencer en Esperanza daar hangen bij een afvalverwerkingsbedrijf. Leuk weetje: in september 2020 hield de inmiddels overleden zender-ooievaar Guido ook enkele dagen halt op die afvalverwerkingsplaats bij Moult.

Status 26 augustus 2021

Spencer zat, net als Léon, nog steeds op een afvalverwerkingsbedrijf bij Blaringem in Noord-Frankrijk.

Status 24 augustus 2021

Spencer, de eerste zender-ooievaar die een week geleden vertrok, verblijft momenteel op hetzelfde afvalverwerkingsbedrijf als Léon in Blaringhem in Noord-Frankrijk. Zouden de jonge vogels elkaar herkennen? 

Status 19 augustus 2021

Het is zover: de eerste van onze jonge zender-ooievaars van 2021 is aan de grote trek naar het zuiden begonnen! Het gaat om Spencer, niet toevallig het oudste jong van de 5 ooievaars die we die jaar hebben gezenderd in het Zwin Natuur Park. Spencer bracht de nacht van 17 op 18 augustus nog door op het ouderlijk nest in het park, bij de ooievaarstoren. In de ochtend verliet Spencer zijn slaapplaats, en tot de middag hing de vogel rond in de Tolpaartpolder, aan de zuidoostrand van het centrum van Knokke. Rond 13u30 vertrok hij van daar in zuidwestelijke richting. De voorbije week had Spencer in die richting uitstapjes gemaakt tot de omgeving van Damme en tot het industrieterrein langs het Boudewijnkanaal ten noorden van Brugge. Niet op 18 augustus echter: Spencer vloog resoluut verder en vloog verder naar het zuidwesten, ten westen van de stadskern van Brugge. Via onder meer Jabbeke en Koekelare trok de vogel gestaag door de provincie West-Vlaanderen. De laatste peiling van de zender gebeurde rond 17 uur, bij het dorp Roesbrugge-Haringe, niet ver van Proven. Nog nét in West-Vlaanderen en in België! Het grote avontuur is begonnen voor Spencer! Opvallend: in tegenstelling tot de vorige 2 jaren vertrokken onze zender-ooievaars niet allemaal samen op trek. Des te opvallender voor Spencer is dat hij ook niet samen is vertrokken met zijn 2 nestgenoten, die ook gezenderd zijn, Murshid en Gerana.