Ooievaar Kris, Y0177

  • Nest 1 - eerste nest dichtst bij The Shelter
  • Ringnummer Y0177 - geringd op 5/06/2020
  • Zendernummer 201907 - gezenderd op 29/06/2020
  • Vader ongeringd - Moeder ongeringd 

Status 19 september 2021

Kris hield het tot 12 september vol bij de afvalverwerkingsplaats van Dannes. 12 september was blijkbaar een prima dag om te trekken voor ooievaars in Noord-Frankrijk, want ook Spencer, Esperanza en Léon gingen die dag reizen. Na ca. 75 kilometer hield de vogel halt bij Fresnoy-Folly, ten zuiden van de Baai van de Somme. Spencer en Esperanza waren iets ten noorden daarvan gestopt op dezelfde dag. Op 13 september trok ook Kris zuidwaarts. Hij volgde ongeveer dezelfde route als Spencer en Esperanza (die samen vlogen), met iets meer dan uur achterstand. De bestemming was echter dezelfde, want Kris kwam die avond ook aan bij het dorpje Moult, in de buurt van de stad Caen. De volgende dagen bleven Spencer, Esperanza en Kris daar hangen bij een afvalverwerkingsbedrijf.

Status 5 september 2021

Kris verliet op 1 september de omgeving van de Blankaart bij Diksmuide, waar hij enkele dagen verbleef. De vogel hield een keors dicht bij de kust aan, dicht langs Duinkerken en Calais, tot bij het afvalverwerkingsbedrijf van Dannes, niet ver van Etaples. Zijn leeftijdsgenote Esperanza verbleef daar recent ook al een tijd.

Status 26 augustus 2021

Kris verliet Damme op 29 augustus. Hij vloog ongeveer een uurtje naar zuidwest, en gaf er dan aan de brui aan en stopte in het natuurgebied de Blankaart bij Diksmuide.

Status 25 augustus 2021

De zender-ooievaar Kris uit 2020, maakte nog geen aanstalten om te vertrekken. Kris bleef hangen in de buurt van Damme. 

Status 10 augustus 2021

Ooievaar Kris zit het dichtst bij het Zwin. In de vorige update meldden we dat deze jonge vogel, na een lang verblijf in Nederland, in de tweede helft van juli alsnog naar zijn geboortegrond in het Zwin kwam. Op 18 en 19 juli bleef de vogel in het Zwin. Vervolgens trok hij kort verder tot in de polder ten noorden van Brugge, tussen Damme en het Boudewijnkanaal. Daar heeft Kris het nu al enkele weken naar zijn zin.

Status 19 juli 2021

In de vorige uodate meldden we dat Kris in het uiterste noorden van Nederland zat. Op 25 juni bereikte hij de kust van de Waddenzee in de provincie Groningen. Kris volgde van daar de kust in oostelijke richting, langs de Dollard, een grote inham van de zee op de grens van Nederland en Duitsland. Na een verblijf van ruim tien dagen bij de stad Leer in het noordwesten van Duitsland, vloog Kris op 8 juli zuidwestwaarts, opnieuw Nederland in. Met een paar tussenstops schoof de vogel langzaam verder door. Op 17 juli vloog Kris België binnen nabij Antwerpen. De ooievaar bracht de nacht door in de Assebroekse Meersen, een natuurgebied in Assebroek, ten zuidoosten van Brugge. Een check in de bekende website van www.waarnemingen.be leert dat daar op die dag een groepje van vier ooievaars werd waargenomen. Daarbij een geringde vogel waarvan het ringnummer echter niet werd afgelezen. Mogelijk was dat Kris! Op 18 juli vloog Kris verder westwaarts tot bij Oostende. Daar boog de vogel scherp af naar het noordoosten … en dan … recht naar het Zwin!! Je leest het goed, Kris is teruggekeerd naar het Zwin. Daarmee is hij de vierde van onze vijf rondvliegende zender-ooievaars die dit jaar het Zwin heeft bezocht. Kris bleef op 19 juli in het gebied hangen. Ongetwijfeld herkent hij zijn geboorteplaats. Het is zeer aannemelijk dat ooievaars elkaar herkennen, dus wellicht heeft Kris zijn ouders gezien, die op dit moment met twee nieuwe, pas uitgevlogen jongen in het nest zitten. Hoe ongelofelijk fascinerend dat die ooievaars zo goed de weg naar hun geboortestek terug vinden!

Status 28 juni 2021

Ooievaar Kris schoof verder door naar het noorden in Nederland. Hij kwam eerst terecht in het grensgebied van de provincies Overijssel en Drenthe, in de omgeving van Meppel en Steenwijk. Op 11 juni vloog Kris alweer een eindje verder noordwaarts, ongeveer 45 kilometer tot de omgeving van Bakkeveen in Friesland. Van daar maakte ze van 13 tot 15 juni een uitstapje naar de omgeving van Delfzijl, in het uiterste noordoosten van Nederland. Uiteindelijk keerde Kris terug naar Bakkeveen.

Status t.e.m. 8 juni 2021

Zender-ooievaar Kris verblijft nog steeds in het gebied waar hij de eerste dagen van mei aankwam: in het IJsseldal in Centraal-Nederland. De vogel bestreek de voorbije weken een groot gebied van ruwweg 35 op 15 kilometer tussen Zwolle en Zutphen. De meeste tijd bracht deze ooievaar door bij het dorpje Terwolde, langs de IJssel in de provincie Gelderland. 

Status t.e.m. 10 mei 2021

Kris, geraakte bij de vorige update tot in de buurt van Mulhouse in het zuiden van de Elzas in Oost-Frankrijk. Op 8 en 9 april ging het circa 190 kilometer noordwaarts, langs de hele lengte van de Elzas en de Duitse grens over, tot de omgeving ten zuidwesten van de stad Mannheim. Daar bleef Kris geruime tijd, tot 26 april. Dan veranderede de vogel van koers richting westen. Op 27 april kwam hij zo in het uiterste zuidoosten van België terecht, in de Gaume. Hij vloog over het afvalstort van Habay, maar bleef er niet hangen. Integendeel, er werd weer van koers veranderd, en via het Frans-Luxemburgse grensgebied ging het zuidwaarts naar de omgeving van de Franse stad Metz. Op 28 april keerde Kris weer om richting noorden, om een dag te pleisteren bij de stad Thionville. Op 29 april trok de vogel noordoostwaarts tot bij de Duitse stad Koblenz. De reiskriebels gaven niet op, en op 30 april trok Kris weer naar het noordwesten. Tussen de steden Keulen en Bonn door kwam de ooievaar op 1 mei weer net in België terecht, in het uiterste noordoosten van Limburg, bij Kessenich. Kris leek België wel te mijden, want het ging vervolgens noordwaarts naar Nederlands Limburg. Op 2 en 3 mei trok de vogel in totaal ongeveer 130 kilometer verder naar het noorden. De laatste meldingen kwamen van net ten noorden van de stad Deventer in Oost-Nederland.

Status 7 april 2021

Kris is verder doorgegaan op het oostelijke elan! Op 3 april stal de vogel de Pyreneeën over langs de oostelijke rand. Kris overnachtte in het Franse stadje Canet-en-Rousillion, dichtbij de stad Perpignan. Op 4 april, na overnachting vloog hij langs de Middellandse Zeekust langs de vrij bekende telpost van Gruissan, bij Narbonne. Kris vloog die dag ongeveer 185 kilometer in noordoostelijke richting. Ten noorden van Avignon begon de ooievaar de Rhône-vallei te volgen. Er werd overnacht in het stadje Pierrelatte in de regio Auvergne-Rhône-Alpes. Op 5 april ging het opnieuw ongeveer 185 noordwaarts, de Rhône volgend tot ten noorden van Lyon. Op 6 april ging de trektocht door via een kleine noordwestelijke buiging om de Jura heen, tot bij de stad Besancon in Oost-Frankrijk. De volgende dag 7 april ging het nog verder noordoostwaarts, om al in de namiddag halt te houden bij een afvalverwerkingsbedrijf bij Cernay, ten westen van de stad Mulhouse in het zuiden van de Elzas. Kris zit daardoor nu wel al heel ver oostelijk voor wat we van een Zwin-ooievaar zouden mogen verwachten! Ongetwijfeld is de vogel op sleeptouw genomen door ooievaars uit de Elzas of misschien nog verder noordoostwaarts in Duitsland. We zijn heel benieuwd naar wat Kris de volgende dagen en weken gaat doen!

Status 29 maart 2021

Kris was de eerste van onze zenderooievaars uit 2020 die begon te trekken. Hij verliet zijn wintergebied rond Cordoba op 21 maart. Hij vloog sindsdien goed door, en zit nu bij de stad Molerussa in het westen van Catalonië. Kris houdt dus een opvallend oostelijke koers aan. Dat is ongewoon want onze ooievaars steken in regel de Pyreneeën over aan de westelijke rand van dat gebergte. Met de koers doe hij nu aanhoudt zal Kris helemaal aan de andere kant van de bergketen uitkomen. Benieuwd wat hij verder zal doen!

Status 23 maart '21

Kris begon op 21 maart kort na de middag vanuit zijn overwinteringsplaats noordwaarts te vliegen. De vogel hield een noordoostelijke koers aan, en kwam ’s avonds iets meer dan 150 kilometer verderop uit niet ver van de stad Almagro, in het zuiden van de regio Castlia-La-Mancha. Daar vond Kris (uiteraard!) een afvalstort, en daar bleef hij hangen op 22 en 23 maart.

Status 16 december '20 - 26 januari '21

Kris was zeer honkvast de voorbije weken, op een afvalstort net ten zuiden van de stad Cordoba in Spanje.

Op 24/01 maakte hij een uitstapje van iets meer dan 30 kilometer naar het noordoosten (sightseeing?), maar verder zijn de bewegingen van de vogel heel beperkt.

Status 21 november - 14 december '20

Ooievaar Kris, van de klas van 2020, was in de vorige update een eindje oostwaarts gevlogen, tot bij Puebla de Cazalla, in Zuid-Spanje. Op 22/11 vloog hij nog eens ca. 85 kilometer naar het noordoosten, tot bij Cordoba. Daar verblijft hij nu al enkele weken. Bijna alle peilingen komen van een afvalstort net ten zuiden van de stad, met soms een uitstapje naar een riviertje vlakbij. Op een afvalstort voedsel zoeken is niet zo bevorderlijk voor een proper verenkleed, en bezoekjes aan een rivier hebben wellicht als doel om zich te wassen. Op 13/12 had Kris blijkbaar zit om een beetje de toerist uit te hangen, want die dag vloog hij een ommetje over de stad, een bekende toeristische trekpleister.

Status 1 - 20 november

Ooievaar Kris bleef in Zuid-Spanje. Een oversteek naar Marokko zit er zeer waarschijnlijk niet meer in voor deze vogel. Hij bracht nog steeds veel van zijn tijd door op een afvalstort nabij Dos Hermanas, iets ten zuiden van Sevilla in Zuid-Spanje. De vogel zocht echter ook vaak enkele landbouwgebieden langs de Guadalquivir-rivier tot 30 kilometer ten zuiden van Sevilla. Op 15/11 besloot Kris een stukje te reizen in oostelijke richting, ca. 50 kilometer. Opmerkelijk is dat dit toevallig op dezelfde datum was al de dag waarop zijn nestgenoot Guido in Marokko ook een trip van 70 kilometer maakte. De laatste dagen brengt Kris vooral door op een afvalstort bij Puebla de Cazalla, met overnachting aan en stuwmeer een 10-tal kilometer daarvandaan. Dit laatste gebied is niet onbekend voor Kris: tijdens de zuidwaartse trek door Spanje hield de vogel op 27-28/09 al eens halt bij het afvalstort van Puebla de Cazalla, toen ook met overnachting bij de dat stuwmeer. Het doet andermaal vermoeden dat ooievaars een meer dan behoorlijk goed beeld hebben van waar ze zich bevinden, en dus niet zomaar ‘lukraak’ heen en weer vliegen. Ooievaar Guido stopte op 4-10/10 overigens ook bij Puebla de Cazalla.

Status 15 - 30 oktober

Kris hield stand op de plek waar hij tijdens de vorige update terecht kwam. Hij bracht zijn tijd grotendeels door op een afvalstort nabij Dos Hermanas, iets ten zuiden van Sevilla in Zuid-Spanje.

Status 1 - 13 oktober

Kris vloog in de vorige update via een omweg door oostelijk Spanje naar Andalusië. Zijn laatste stopplaats was bij een afvalstort net ten zuiden van de stad Cordoba. Daar bleef hij tot 8 oktober. Op 3 oktober deed hij blijkbaar wat aan sightseeing, want die dag vloog hij heen en weer over de stad zelf. Op 8 oktober vloog hij ca. 115 kilometer naar het zuidwesten, tot bij Sevilla. Daar bleef Kris tot minstens 12 oktober. Voor de verandering bracht hij zijn tijd vooral door in landbouwgebied langs de Guadalquivir-rivier ten zuiden van Sevilla. Old habbits die hard echter: hij kwam ook terecht op een afvalstort nabij Dos Hermanas, ten zuiden van Sevilla. Dat is blijkbaar een plek die maar moeilijk te weerstaan is, want Kris is al de vierde van onze zender-ooievaars uit 2019 en 2020 die naar deze plaats gaat. Cora stopte hier anderhalf dag in de eerste heft van september dit jaar, Hadewijch stopte er op trek in zowel de herfst van 2019 als de lente van 2020 en Reinout bracht er de vorige winter door.

Status 23 tot 30 september

Kris, die op 24 september vertrok van in de omgeving van Tudela, nam ook de niet zo gebruikelijke route pal zuidwaarts, en niet dwars door Spanje via Madrid. In tegenstelling tot Guido veranderde Kris niet meteen van richting: hij bleef twee dagen verder zuidwaarts gaan tot hij in de buurt van Alicante in de regio Valencia de Middellandse Zee bereikte, ca. 485 kilometer van Tudela. Aangekomen bij de zee volgde wel een koerswijziging, pal westwaarts. Kris overnachtte bij een stuwmeer niet ver van de stad Lorca, in de regio Murcia. Op 27 september ging Kris ca. 320 kilometer westwaarts, dwars door Andalusië, via de stad Granada, tot bij een afvalwerkingsplaats in La Puebla de Cazalla. Op 28 september werd even uitgeblazen bij een stuwmeertje in de buurt. Niet zo verwonderlijk na ruim 800 kilometer te hebben gevlogen op enkele dagen tijd. Van op die plaats zou je verwachten dat de reis verder zuidwaarts zou gaan, maar op 29 september vloog Kris zowaar weer naar het noorden! Hij trok naar een afvalverwerkingsplaats ten zuiden van Cordoba en… miste op een haar na nestgenoot Guido! Een dag eerder hield Guido halt op exact dezelfde plaats. Heel opmerkelijk hoe onze ooievaars na individuele omzwervingen op dezelfde plaatsen terecht komen! Toevallig is dat niet: de verbindende factor zijn afvalverwerkingsplaatsen die als magneten werken op ooievaars, omdat er voedsel is en vermoedelijk ook omdat op al die plekken ook al andere ooievaars rondhangen, die nieuwe vogels aantrekken.

Status 15-22 september 2020

Kris en Esperanza trokken samen vanuit hun laatste stopplaats nabij Le Mans in Frankrijk op 16 september een stevig eind verder naar het zuiden, ruim 220 kilometer, tot bij Rochefort aan de Franse westkust, ter hoogte van het Ile d’Oleron. De volgende dag ging de tocht weer verder. De zeer brede monding van de Gironde-rivier ten noorden van Bordeaux vormde blijkbaar een serieus obstakel, want de vogels pasten hun koers aan om de noordoever van de rivier te volgen. Ze maakten de oversteek een eind zuidelijker, waar de rivier smaller is. Ze overnachtten net ten noorden van Bordeaux. Er moest blijkbaar wat op krachten worden gekomen, want op 18 september vlogen ze pas laat op de dag verder zuidwaarts, al over het centrum van Bordeaux. Net ten zuiden van de stad brachten ze de nacht door. Een rustdagje, zoals in de Tour. Op 19 september was het weer tijd om te vliegen. Ze trokken ca. 115 kilometer verder zuidwaarts, om halt te houden in ten noorden van de stad Dax. Daar bleven ze ook op 20 september, en op 21 september vlogen ze weer een 40-tal kilometer verder. Kris en Esperanza moeten dan al goed de Pyreneeën hebben zien opdoemen in het zuiden. Ze stopten om te slapen in het dorpje met de mooie naam Saint-Gladie-Arrive-Munein. Op 22 september vertrokken ze samen richting Pyreneeën, onderweg om deze niet onaanzienlijke barrière voor trekvogels over te steken. Ze bleven samen tot minder dan 10 kilometer van de Spaanse grens, en toen gingen ze uit elkaar! Kris trok verder de Pyreneeën over, maar Esperanza week af in westelijke richting, zonder de bergketen te passeren! Kris vloog meteen dieper Spanje in, tot bij dezelfde afvalstortplaats tussen Cintruénigo en Tudela in Navarra in Spanje waar ook Hadewijch recent halt hield voor één nacht.

Status 4-15 september 2020

Kris en Esperanza bleven nog tot 13 september op hun verblijfsplaats sinds 17 augustus, de afvalverwerkingsplaats in het dorpje Maninghem in Noord-Frankrijk. In de namiddag vertrokken ze die dag zuidwestwaarts. Ze brachten de nacht door in Noyelles-sur-Mer, aan de baai van de Somme, dichtbij het Parc du Marquenterre, een vogelpark waarmee het Zwin Natuur Park nauwe banden heeft. De volgende dag, 14 september vlogen ze parallel met de kust een eind landinwaarts gedurende ongeveer 130 kilometer tot bij Le Havre. Op 15 september hielden ze een pal zuidwaartse koers aan gedurende ongeveer 180 kilometer, tot in het plaatsje Requeil, iets ten zuiden van Le Mans.

Status 1-3 september 2020

Kris, Guido en Esperanza bleven de voorbije dagen rondhangen bij de afvalverwerkingsplaats in het dorpje Maninghem in Noord-Frankrijk. Daar zitten ze al sinds 17 augustus.

Op 1 september verlieten Kris en Guido na de middag hun pleisterplaats, voor een vlucht richting zuidwesten. Zouden ze verder trekken? Helaas: na goed 25 kilometer kwamen ze steeds dichter bij de kust in de buurt van Conchil-le-Temple, en daar begonnen ze toch weer noordwaarts te vliegen. Via een omwegje vlogen ze in een boog weer naar Maninghem. Al bij al duurde het uitstapje 2,5 uur. Esperanza, de derde ooievaar, deed niet mee aan het uitstapje. Blijkbaar voelen deze vogels zich nog niet helemaal klaar om een grote trektocht te maken? Of zitten ze op een plaats met een zeer aantrekkelijk voedselaanbod? Combinatie van beide? We zijn benieuwd of ze binnenkort alsnog in beweging zullen komen.

Status 22-31 augustus 2020

Guido, Kris en Esperanza zitten nog steeds bij elkaar, bij een afvalverwerkingsplaats in het dorpje Maninghem, in het Noord-Franse departement Pas-de-Calais. In vogelvlucht is dat ongeveer 135 kilometer van het Zwin. Blijkbaar is dit een plek waar ze genoeg voedsel vinden. Ze verblijven er al sinds 17 augustus. Vermoedelijk zitten ze er in het gezelschap van nog andere ooievaars. Mogelijk zijn daarbij nog andere, niet-gezenderde-Zwin-ooievaars, want zoals je misschien nog weet vertrokken de zenderooievaars op 13 augustus uit het Zwin in een groepje van in totaal 8 jonge ooievaars.

Status 14-20 augustus

De andere drie jonge zenderooievaars, Kris, Guido en Esperanza, zijn nog altijd samen. Ook zij vlogen op 14 augustus weer noordwaarts richting België. Ze hielden een iets westelijker koers aan dan Cora. Ze trokken tot in Esen, bij Diksmuide, waar ze de nacht doorbrachten. De volgende dag ging het verder noordwaarts. Toen ze kort rond de middag Oostende bereikten, en de zee voor zich zagen opdoemen, moesten ze een keuze maken: verder noordwaarts of scherp afbuigen naar het zuidwesten. Hun trekinstinct gaf de juiste richting aan: ze maakten een scherpe bocht en de volgende kust tot ter hoogte van Duinkerke in Noord-Frankrijk, waar ze rond 15u30 aankwamen. Daar pasten ze hun koers weer aan, en vlogen meer landinwaarts richting zuiden. Ze brachten de nacht door op grote hoogspanningsmasten tussen de Frans-Vlaamse dorpjes Merckeghem en Bollezeele. De volgende dag, 16 augustus vlogen ze een kort eind tot in Lumbres. Een afvalverwerkingssite trok daar hun aandacht, en ze bleven er hangen tot 17 augustus rond de middag. Dan trokken ze weer verder, maar na ongeveer 20 kilometer hielden ze alweer halt bij het dorpje Maninghem, weer bij een afvalverwerkingsplaats. Daar bleven ze tenminste tot 20 augustus hangen. In tegenstelling tot de jonge ooievaars die vorig jaar vanuit het Zwin op hun eerste trek begonnen, is het dus minder snel aan het gaan deze keer. Een week na hun vertrek zitten Kris, Guido en Esperanza op ongeveer 135 kilometer van het Zwin in Noord-Frankrijk. Anderzijds: de lichting van vorig vertrok pas rond deze tijd, op 21 augustus, uit het Zwin

Vertrokken op trektocht - 13 augustus

We kunnen met veel spanning melden dat de vier jonge zenderooievaars die we in 2020 van een zender hebben voorzien in het Zwin Natuur Park (Guido, Kris, Esperanza en Cora) op 13 augustus aan hun grote avontuur zijn begonnen!

Ongeveer een maand geleden verlieten deze jonkies voor het eerst het ouderlijk nest. De weken nadien hingen ze steevast rond in de omgeving van het Zwin Natuur Park. Ze maakten enkele heel korte uitstapjes in de onmiddellijke omgeving, maar ze bleven trouw terugkeren naar hun geboorteplaats.

Op 13 augustus werden ze rond 11u15 nog waargenomen in de Kleyne Vlakte in het Zwin. Een Zwingids zag daar toen een groepje van 9 jonge ooievaars opstijgen en richting Sluis vertrekken. Wellicht zijn ze daar beginnen thermieken, en dan zuidwaarts gegaan.

Omstreeks 12u45 werd een groep van 8 overtrekkende ooievaars waargenomen in Bloemendale, aan de westkant van Brugge. Dankzij de zendergegevens weten we dat onze vier zenderooievaars ook langs de westrand van Brugge zijn getrokken. Het totale groepje jonge ooievaars dat zich de voorbije dagen ophield in het Zwin telde nog 10 exemplaren. Als we alles samen leggen is het realistisch om te veronderstellen dat het groepje jonge Zwin-ooievaars rond de middag het Zwin achter zich liet en kort nadien net ten westen van Brugge zuidwaarts trok.

De zenderdata tonen aan dat het vanuit Brugge pal zuidwaarts ging, langs Roeselare en Kortrijk. Ze verlieten België ter hoogte van Moeskroen. Ten zuiden van Rijsel bogen ze opvallend genoeg sterk af naar het westen en uiteindelijk zelfs naar het noordwesten.
De namiddag en late avond van 14 augustus was er een passage van een onweerszone in onze contreien. De kans is groot dat de onverwachte afbuiging naar het westen een manier was om die naderende onweerszone te ontwijken. Het moet wel angstaanjagend zijn voor die jonge onervaren ooievaars om, vliegend op een flinke hoogte, in de verte zo’n onweersfront te zien aankomen!

Uiteindelijk hielden ze halt in het dorpje Lillers, in het departement Pas-de-Calais. In vogelvlucht net geen 110 kilometer van het Zwin. Doordat ze er via een omweg naartoe waren gevlogen was de totale afgelegde afstand groter dan dat. Niet slecht voor een eerste dag! De vogels overnachten per twee op enkele gebouwen net buiten het dorp. Kris en Guido (nestgenoten) overnachten op een verfraaide hoeve. Esperanza en Cora kozen voor een andere boerderij iets minder dan twee kilometer verderop.