Ooievaar James, Y0822

  • Nest 3 - tweede bezet nest naast Zwinbistro The Shelter
  • Ringnummer Y0822 - geringd op 6/06/23
  • Zendernummer 233553 - gezenderd op 27/06/23
  • Peter: Immo Dirk Willemyns

Status 12 september 2023

James stak op 28/08, een dag later dan nestgenoot Wout, de Straat van Gibraltar over. De dag nadien bereikte James de omgeving van de stad Kénitra in Noordwest-Marokko. Daar is hij sindsdien niet meer weggegaan. De vogel pendelt er dagelijks een korte afstand tussen een afvalstort aan de noordkant van de stad (om voedsel te zoeken) en een meer op korte afstand daarvan (om te slapen). Heeft James zijn eindbestemming voor deze winter bereikt, of vliegt de vogel toch nog verder zuidwaarts en misschien zelfs nog over de Sahara? De toekomst zal het uitwijzen.

Status 29 augustus 2023

James verliet al op 10 augustus het Zwin. Bij de laatste update van 20 augustus zaten de vogel nog samen met Wout in de Ebro-vallei nabij Tudela.

Hun wegen scheidden daar, wellicht omdat ze elkaar uit het oog verloren tussen grote aantallen andere ooievaars. Beide vogels gingen vervolgens verder zuidwaarts door Spanje, Wout een dag eerder dan voorop van James.
Op 27 augustus rond de middag bereikte Wout al de Straat van Gibraltar, en de omstandigheden waren blijkbaar gunstig om die ineens over te steken. Ongeveer een kwartier later vloog de vogel Marokko en Afrika binnen! 
Een dag later volgde James en stak ook hij de Straat van Gibraltar over. Ook James was nog niet vermoeid door de oversteek en trok zo’n 160kilometer verder, tot in de omgeving van Kénitra.

Nu zijn we heel benieuwd of James al zijn winterbestemming bereikt heeft. In de buurt van Kénitra/Rabat overwinteren immers heel wat ooievaars, voorheen ook al vogels van ons project. De zeer vroege aankomstdatum geeft echter ook nog veel ruimte om verder door te stoten en de Sahara over te steken. De voorbije jaren leek een vroege oversteek naar Marokko een goede voorbode te zijn om door te vliegen naar West-Afrika. We hebben ook al geleerd dat de vogels zich niet zomaar gemakkelijk laten voorspellen, dus laten we maar gewoon afwachten wat James gaat doen.

Status 20 augustus 2023

Wout en James stoomden sinds hun vertrek uit het Zwin op 10 augustus gestaag door Frankrijk. Ze volgden een iets oostelijker route dan Caligo, Team en Smarty, een eind verder landinwaarts. Op 19 augustus passeerden ze in de namiddag langs Bordeaux. De klassieke route langs de Zuidwest-Franse kust dus. Leuk om zien dat de beide vogels verschillende dagen samen bleven optrekken. De zender van James gaf geen heel recente signalen meer door (maar de instellingen van de zender lijken niet meteen te wijzen op problemen met de vogel), maar Wout bleef doorgaan. Hij stak op 20 augustus de Pyreneeën over naar Spanje en bereikte de Ebro-vallei ten stroomopwaarts van Tudela.

Status 11 augustus 2023

De eerste zender-ooievaars zijn vertrokken: goede reis Wout en James!

Op 10 augustus was het de eerste dag met mooi weer na een lange periode met mindere weersomstandigheden. Dat was duidelijk te merken in het Zwin: veel vliegbewegingen van ooievaars en ook van roofvogels: soorten die zonnig weer nodig hebben om van thermiek gebruik te maken om energiezuinig te kunnen vliegen. De jonge Zwin-ooievaars waren die dag herhaaldelijk in de lucht te vinden. Er hing dus wel wat spanning in de lucht. Zender-ooievaars Wout en James konden zich niet meer inhouden, en de innerlijke drang om weg te trekken was blijkbaar heel groot: iets na 12 uur vertrokken beide vogels samen zuidwaarts! Ze schoven rustig op. Iets na 17 u staken ze ter hoogte van Wervik de Franse grens over. Uit hun zender-gegevens bleek dat ze samen optrokken. Het laatste signaal kwam rond 18u30 uit Noord-Frankrijk. Opmerkelijk: Wout en James zijn allebei op hetzelfde nest geboren. Ze vertrokken samen, terwijl de andere drie zender-ooievaars niet wegtrokken, maar in het Zwin bleven.

Voor Wout en James is het Eerste Grote Avontuur begonnen! We duimen keihard dat ze een veilige eerste najaarstrek voor de boeg hebben. Verder houden we ook in de gaten wat onze andere zender-ooievaars de komende dagen gaan doen. Ook voor hen zal het vertrek vermoedelijk niet zo lang meer op zich laten wachten…