Ooievaar Esperanza, Y0192

  • Nest 14 - 1 van de 2 nesten bij de ooievaarstoren
  • Ringnummer Y0192 - geringd op 5/06/2020
  • Zendernummer 201910 - gezenderd op 29/06/2020
  • Vader ongeringd - Moeder geringd met ring M6061

Status 28 maart 2021

Esperanza brengt de winter door in Noordoost-Catalonië. Esperanza maakte de voorbije dagen korte zwerftochten in de omgeving van de steden Roses, Figueres en Besalu.

Status 16 december '20 - 26 januari '21

Esperanza bleef in het noordoosten van Catalonië, in Noordoost-Spanje. Het stadje Banyoles bleef het centrum van de actieradius van Esperanza. In de periode 16-21 december maakte de vogel een uitstapje tot 30 kilometer naar het noordoosten. Ze kwam daarbij weer terecht in de buurt van het natuurgebied Aiguamolls de l'Empordà nabij Empuriabrava, een plek waar ze in het najaar al eens verbleef. Na enkele dagen keerde ze echter terug naar Banyoles.

Status 21 november - 14 december '20

Esperanza overwintert in Catalonië, in het noordoosten van Spanje. Het stadje Banyoles was nog steeds het centrum van haar activiteitsgebied. Eind november maakte ze een uitstapje van enkele dagen naar andere gebieden in de ruime omgeving, tussen Torroella de Montgri, Roses en Figueres, allemaal plaatsen waar Esperanza eerder dit najaar al langskwam, maar uiteindelijk keerde ze terug naar Banyoles, en dat is nu haar winterstek. Ze verdeelt haar tijd tussen een afvalstort net ten oosten van de stad en slaapplaatsen in het centrum van Banyoles en in een park net ten westen ervan.

Status 1 - 20 november

Esperanza zit nog steeds in Catalonië, in het noordoosten van Spanje, en het ziet er niet naar uit dat deze vogel nog dieper Spanje zal invliegen. Aanvankelijk bleef Esperanza nog rondhangen in een vrij groot gebied in de ruime omgeving van Toroella de Montgri. De vogel zocht vooral landbouwgebied op, met regelmatige verplaatsingen. Op 30/10 vloog Esperanza een kort eindje meer landinwaarts, en daar zit ze sindsdien bij het stadje Banyoles. Dat is geen nieuwe plaats: in de eerste helft van oktober bracht ze daar al een paar dagen door. Net als toen weet ze de lokale afvalverwerkingsplaats uitstekend te vinden als voedselbron. Slapen doet ze verschillende plekken binnen en net buiten de stad.

Status 15 - 30 oktober

Esperanza bevindt zich nog steeds in Catalonië. Vanaf haar laatst stopplaats bij het stadje Banyoles, in het binnenland van Catalonië vloog Esperanza via de grotere stad Gerona nog eens noordwaarts naar de buurt van Roses. Het natuurgebied Aiguamolls de l'Empordà, waar ze eerder zat, liet ze nu links liggen, om een bezoekje te brengen aan een afvalstort bij het dorpje Marza. Blijkbaar was die plek toch niet geheel naar wens, want de volgende dag vloog ze alweer ca. 35 kilometer naar het zuiden. Daar huist ze sindsdien in een vrij groot gebied in de ruime omgeving van Toroella de Montgri. Landbouwgebied wordt er afgewisseld met – jawel! – een afvalverwerkingsbedrijf bij Canet de Tallada.

Status 1 - 14 oktober

Esperanza is het grootste buitenbeentje van de klas van 2020. Tegen de gewoonte in stak ze de Pyreneeën niet langs het westelijke uiteinde, maar aan de oostelijke kant over. Daar kwam ze terecht in het noordoosten van Catalonië. Esperanza werd er aangetrokken tot één van de weinige broedgebieden van ooievaar in dat deel van Spanje. Aanvankelijk bleef de vogel enkele dagen in de buurt van Aiguamolls de l'Empordà, een natuurreservaat bij Empuriabrava.

Later ging ze omzwervingen maken in een veel ruimer gebied, over een afstand van ca. 60 kilometer van noord naar zuid en 40 kilometer van oost naar west. De laatste dagen heeft Esperanza haar kamp opgeslagen bij het stadje Banyoles, in het binnenland van Catalonië. Voedsel zoeken gebeurt – je raadt het nooit – op een afvalverwerkingsplaats; slapen doet de vogel (vermoedelijk) in hoge bomen in een park in Banyoles.

Status 23 tot 30 september

In de vorige update meldden we dat Esperanza twee mislukte pogingen deed om de Pyreneeën over te steken. Toen dat niet lukte vloog de vogel een kort eindje terug naar het noorden. In plaats van meteen een nieuwe poging te wagen vloog ze de volgende dagen oostwaarts, langs de noordrand van de Pyreneeën. Op 25 september vloog ze kort na de middag zelfs zowaar de Middellandse Zee op tussen Narbonnen en Perpignan! Gelukkig boog ze al snel zuidwaarts af. Na een vlucht van toch wel een uurtje kwam ze terug aan land op het kleine schiereiland van Cap de Creus in Noordoost-Spanje, bij de stad Roses. Daarmee belandde nu ook Esperanza in Spanje, weliswaar via een flinke omweg en via een ongebruikelijke route! De volgende dagen verbleef ze in het natuurreservaat Aiguamolls de l'Empordà. Dat is één van de weinige plaatsen in Noordoost-Spanje waar ooievaars broeden. Wellicht hangen daar nog ooievaars rond, en werd Esperanza daardoor aangetrokken. Ze bracht ook veel tijd door op een afvalverwerkingsplaats op een kleine 10 kilometer ten noordwesten van Aiguamolls de l'Empordà.

Status 15-22 september 2020

Kris en Esperanza trokken samen vanuit hun laatste stopplaats nabij Le Mans in Frankrijk op 16 september een stevig eind verder naar het zuiden, ruim 220 kilometer, tot bij Rochefort aan de Franse westkust, ter hoogte van het Ile d’Oleron. De volgende dag ging de tocht weer verder. De zeer brede monding van de Gironde-rivier ten noorden van Bordeaux vormde blijkbaar een serieus obstakel, want de vogels pasten hun koers aan om de noordoever van de rivier te volgen. Ze maakten de oversteek een eind zuidelijker, waar de rivier smaller is. Ze overnachtten net ten noorden van Bordeaux. Er moest blijkbaar wat op krachten worden gekomen, want op 18 september vlogen ze pas laat op de dag verder zuidwaarts, al over het centrum van Bordeaux. Net ten zuiden van de stad brachten ze de nacht door. Een rustdagje, zoals in de Tour. Op 19 september was het weer tijd om te vliegen. Ze trokken ca. 115 kilometer verder zuidwaarts, om halt te houden in ten noorden van de stad Dax. Daar bleven ze ook op 20 september, en op 21 september vlogen ze weer een 40-tal kilometer verder. Kris en Esperanza moeten dan al goed de Pyreneeën hebben zien opdoemen in het zuiden. Ze stopten om te slapen in het dorpje met de mooie naam Saint-Gladie-Arrive-Munein. Op 22 september vertrokken ze samen richting Pyreneeën, onderweg om deze niet onaanzienlijke barrière voor trekvogels over te steken. Ze bleven samen tot minder dan 10 kilometer van de Spaanse grens, en toen gingen ze uit elkaar!

Esperanza deed iets meer naar het westen nog een tweede poging om de bergen over te steken, maar opnieuw tevergeefs. Ze vloog een beetje terug naar het noorden, en overnachtte bij Saint-Matrin d’Arrossa. Een ietwat onverwachte wending, met als resultaat dat alle 6 zenderooievaars die we op dit moment volgen apart aan het reizen zijn vanaf nu. Kris en Esperanza maakten vermoedelijk deel uit van een grotere groep ooievaars, en die groep is om onbekende reden uit elkaar gegaan. En wil je nu eens iets straf weten? Amper een half uur nadat Esperanza in westelijke richting langs de noordrand van de Pyreneeën vloog, op zoek naar een goede plek om de bergen over te steken, werd haar vluchtlijn gekruist door ooievaar Guido!

Zal Esperanza gauw de moed vinden om alsnog de Pyreneeën over te steken?

 

Status 4-15 september 2020

Kris en Esperanza bleven nog tot 13 september op hun verblijfsplaats sinds 17 augustus, de afvalverwerkingsplaats in het dorpje Maninghem in Noord-Frankrijk. In de namiddag vertrokken ze die dag zuidwestwaarts. Ze brachten de nacht door in Noyelles-sur-Mer, aan de baai van de Somme, dichtbij het Parc du Marquenterre, een vogelpark waarmee het Zwin Natuur Park nauwe banden heeft. De volgende dag, 14 september vlogen ze parallel met de kust een eind landinwaarts gedurende ongeveer 130 kilometer tot bij Le Havre. Op 15 september hielden ze een pal zuidwaartse koers aan gedurende ongeveer 180 kilometer, tot in het plaatsje Requeil, iets ten zuiden van Le Mans.

Status 1-3 september 2020

Kris, Guido en Esperanza bleven de voorbije dagen rondhangen bij de afvalverwerkingsplaats in het dorpje Maninghem in Noord-Frankrijk. Daar zitten ze al sinds 17 augustus.

Op 1 september verlieten Kris en Guido na de middag hun pleisterplaats, voor een vlucht richting zuidwesten. Zouden ze verder trekken? Helaas: na goed 25 kilometer kwamen ze steeds dichter bij de kust in de buurt van Conchil-le-Temple, en daar begonnen ze toch weer noordwaarts te vliegen. Via een omwegje vlogen ze in een boog weer naar Maninghem. Al bij al duurde het uitstapje 2,5 uur. Esperanza, de derde ooievaar, deed niet mee aan het uitstapje. Blijkbaar voelen deze vogels zich nog niet helemaal klaar om een grote trektocht te maken? Of zitten ze op een plaats met een zeer aantrekkelijk voedselaanbod? Combinatie van beide? We zijn benieuwd of ze binnenkort alsnog in beweging zullen komen.

Status 22-31 augustus 2020

Guido, Kris en Esperanza zitten nog steeds bij elkaar, bij een afvalverwerkingsplaats in het dorpje Maninghem, in het Noord-Franse departement Pas-de-Calais. In vogelvlucht is dat ongeveer 135 kilometer van het Zwin. Blijkbaar is dit een plek waar ze genoeg voedsel vinden. Ze verblijven er al sinds 17 augustus. Vermoedelijk zitten ze er in het gezelschap van nog andere ooievaars. Mogelijk zijn daarbij nog andere, niet-gezenderde-Zwin-ooievaars, want zoals je misschien nog weet vertrokken de zenderooievaars op 13 augustus uit het Zwin in een groepje van in totaal 8 jonge ooievaars.

Status 14-20 augustus

De andere drie jonge zenderooievaars, Kris, Guido en Esperanza, zijn nog altijd samen. Ook zij vlogen op 14 augustus weer noordwaarts richting België. Ze hielden een iets westelijker koers aan dan Cora. Ze trokken tot in Esen, bij Diksmuide, waar ze de nacht doorbrachten. De volgende dag ging het verder noordwaarts. Toen ze kort rond de middag Oostende bereikten, en de zee voor zich zagen opdoemen, moesten ze een keuze maken: verder noordwaarts of scherp afbuigen naar het zuidwesten. Hun trekinstinct gaf de juiste richting aan: ze maakten een scherpe bocht en de volgende kust tot ter hoogte van Duinkerke in Noord-Frankrijk, waar ze rond 15u30 aankwamen. Daar pasten ze hun koers weer aan, en vlogen meer landinwaarts richting zuiden. Ze brachten de nacht door op grote hoogspanningsmasten tussen de Frans-Vlaamse dorpjes Merckeghem en Bollezeele. De volgende dag, 16 augustus vlogen ze een kort eind tot in Lumbres. Een afvalverwerkingssite trok daar hun aandacht, en ze bleven er hangen tot 17 augustus rond de middag. Dan trokken ze weer verder, maar na ongeveer 20 kilometer hielden ze alweer halt bij het dorpje Maninghem, weer bij een afvalverwerkingsplaats. Daar bleven ze tenminste tot 20 augustus hangen. In tegenstelling tot de jonge ooievaars die vorig jaar vanuit het Zwin op hun eerste trek begonnen, is het dus minder snel aan het gaan deze keer. Een week na hun vertrek zitten Kris, Guido en Esperanza op ongeveer 135 kilometer van het Zwin in Noord-Frankrijk. Anderzijds: de lichting van vorig vertrok pas rond deze tijd, op 21 augustus, uit het Zwin

Vertrokken op trektocht - 13 augustus

We kunnen met veel spanning melden dat de vier jonge zenderooievaars die we in 2020 van een zender hebben voorzien in het Zwin Natuur Park (Guido, Kris, Esperanza en Cora) op 13 augustus aan hun grote avontuur zijn begonnen!

Ongeveer een maand geleden verlieten deze jonkies voor het eerst het ouderlijk nest. De weken nadien hingen ze steevast rond in de omgeving van het Zwin Natuur Park. Ze maakten enkele heel korte uitstapjes in de onmiddellijke omgeving, maar ze bleven trouw terugkeren naar hun geboorteplaats.

Op 13 augustus werden ze rond 11u15 nog waargenomen in de Kleyne Vlakte in het Zwin. Een Zwingids zag daar toen een groepje van 9 jonge ooievaars opstijgen en richting Sluis vertrekken. Wellicht zijn ze daar beginnen thermieken, en dan zuidwaarts gegaan.

Omstreeks 12u45 werd een groep van 8 overtrekkende ooievaars waargenomen in Bloemendale, aan de westkant van Brugge. Dankzij de zendergegevens weten we dat onze vier zenderooievaars ook langs de westrand van Brugge zijn getrokken. Het totale groepje jonge ooievaars dat zich de voorbije dagen ophield in het Zwin telde nog 10 exemplaren. Als we alles samen leggen is het realistisch om te veronderstellen dat het groepje jonge Zwin-ooievaars rond de middag het Zwin achter zich liet en kort nadien net ten westen van Brugge zuidwaarts trok.

De zenderdata tonen aan dat het vanuit Brugge pal zuidwaarts ging, langs Roeselare en Kortrijk. Ze verlieten België ter hoogte van Moeskroen. Ten zuiden van Rijsel bogen ze opvallend genoeg sterk af naar het westen en uiteindelijk zelfs naar het noordwesten.
De namiddag en late avond van 14 augustus was er een passage van een onweerszone in onze contreien. De kans is groot dat de onverwachte afbuiging naar het westen een manier was om die naderende onweerszone te ontwijken. Het moet wel angstaanjagend zijn voor die jonge onervaren ooievaars om, vliegend op een flinke hoogte, in de verte zo’n onweersfront te zien aankomen! 

Uiteindelijk hielden ze halt in het dorpje Lillers, in het departement Pas-de-Calais. In vogelvlucht net geen 110 kilometer van het Zwin. Doordat ze er via een omweg naartoe waren gevlogen was de totale afgelegde afstand groter dan dat. Niet slecht voor een eerste dag! De vogels overnachten per twee op enkele gebouwen net buiten het dorp. Kris en Guido (nestgenoten) overnachten op een verfraaide hoeve. Esperanza en Cora kozen voor een andere boerderij iets minder dan twee kilometer verderop.