Ooievaar Caligo, Y0817

  • Nest 14 - 1 van de 2 nesten bij de ooievaarstoren
  • Ringnummer Y0817 - geringd op 6/06/23
  • Zendernummer 201910 - gezenderd op 27/06/23
  • Meter : Smart Mind

Status 12 september 2023

Caligo bleef tot 2/09 bij Le Havre in Noordwest-Frankrijk. Toen vertrok hij richting zuidwesten. Na een stop van een paar dagen nabij Caen, waar ook Smarty en Teamy halt hielden, vloog Caligo op 6/09 door, via een gelijkaardige route als onze andere zender-ooievaars, langs de Franse westkust. Op 10/09 bereikte de vogel de Garonne-rivier iets stroomopwaarts van de stad Bayonne. De verwachting is dat hij van daaruit de sprong over de Pyreneeën zal maken.

Status 20 augustus 2023

We meldden eerder al dat Caligo uit het Zwin vertrokken was op 16 augustus. De zenderdata gaven wat vertraging, maar inmiddels is gebleken dat samen met Caligo ook Smarty en Teamy ons verlaten hebben. Misschien waren er wel nog andere jongen ooievaars uit het Zwin en omgeving erbij, want de voorbije dagen ontbreken waarnemingen van jongen ooievaars uit het gebied. Uit de zendergegevens blijkt dat de drie vogels samen vlogen op die eerste trekdag. Ze haalden meteen ca. 200 kilometer op die eerste dag. Ze bereikten het plaatsje Baromesnil, niet ver van de kust, iets ten zuiden van de modning van de Somme. Het blijft steeds weer opmerkelijk hoe jonge ooievaars, nauwelijks een maand nadat ze het nest verlaten hebben, in staat zijn om van meet af aan zulke afstanden af te leggen! De volgende dag vloog het trio bijna 100 kilometer verder zuidwestwaarts, tot de omgeving van Le Havre. Daar hield Caligo het voor bekeken, terwijl Smarty en Teamy samen verder trokken. Interessant hoe de twee nestgenoten Smarty en Teamy samen bleven, terwijl Caligo niet meeging. Caligo zit nog steeds bij Le Havre, een kort eind stroomopwaarts van de stad in de Seinevallei.

 

Status 18 augustus 2023 

Op 16 augustus was het zenderooievaar Caligo's beurt om de vleugels uit te slaan. Dit is de derde ooievaar van de nieuwe lichting zenderooievaars (2023) die vanuit het Zwin richting het Zuiden is vertrokken. De vogel vertrok kort na de middag naar het zuidwesten. Via een route die liep langs onder meer Brugge, Houthulst en Poperinge vloog Caligo Frankrijk in.

Deze ooievaar is geboren op één van de nesten aan de ooievaarstoren in het Zwin Natuur Park. Aanvankelijk groeide hij als kuiken maar traag en waren we er eigenlijk niet gerust in of hij het wel zou halen, maar uiteindelijk groeide Caligo uit tot een stevige jonge ooievaar. Nu is het grote avontuur voor hem dus begonnen. Duimen maar voor een behouden reis zuidwaarts!