Wildlife Photographer of the Year

Officiële opening tentoonstelling 'Wildlife Photographer of the Year'

Van zaterdag 29 juni tot en met zondag 29 september 2024 is de 59ste editie van de prestigieuze en wereldvermaarde tentoonstelling ‘Wildlife Photographer of the Year’ te gast in het Zwin Natuur Park. 

Tentoonstellingen

De tentoonstelling, een bruikleen van het Natural History Museum in Londen, brengt de 100 meest adembenemende natuurfoto's ter wereld samen. Het gaat om de winnende beelden van de gelijknamige wedstrijd met bijna 50.000 inzendingen van over de hele wereld.

Onder de winnaars van de 59ste editie bevindt zich ook de Nederlandse fotograaf Lennart Verheuvel. Hij viel in de prijzen met zijn foto ‘Last gasp’, een beeld van een gestrande orka in Cadzand, in de categorie ‘Oceans the bigger Picture’. De foto toont, zoals de titel suggereert, de laatste momenten van een gestrande orka. Ook een Belg viel in de prijzen: Jef Pattyn met zijn foto in een klein visserdorp in Puerto Lopez, Ecuador.  

Een bezoek aan de tentoonstelling is inbegrepen in het toegangsticket tot het Zwin Natuur Park.

Wildlife Photographer of the Year


‘Wildlife Photographer of the Year’ wordt al meer dan 50 jaar georganiseerd door het Natural History Museum in Londen en is het meest prestigieuze fotografie-evenement in zijn soort. Bij de lancering in 1965 werden 361 foto’s ingezonden, vandaag zijn dit er 49.957  uit 95 verschillende landen. De winnende beelden worden geselecteerd op basis van hun creativiteit, originaliteit en technische uitmuntendheid.

De expositie gebruikt de kracht van fotografie om de aandacht te vestigen op het ontdekken, begrijpen en verantwoord omgaan met natuur.

Fotowedstrijd Geowonder


Het Zwin Natuur Park en Geopark Schelde Delta organiseren samen de natuurfotografiewedstrijd Geowonder. Deze is geïnspireerd door de recente erkenning van Geopark Schelde Delta als Unesco Global Geopark. Het Zwin Natuur Park, dat nu ook door Unesco is erkend als onthaalpoort van Geopark Schelde Delta, staat internationaal bekend om zijn unieke geologische waarde. Met Geowonder worden deze bijzondere landschappen en de rijke biodiversiteit van het Schelde Delta gebied vastgelegd in een fotowedstrijd, waarbij natuurfotografen worden uitgenodigd om hun passie voor natuur en fotografie te tonen.

De wedstrijd staat open voor zowel amateurs als professionals, met thema’s zoals dieren, planten, landschap en klimaat. Foto's moeten gemaakt zijn in een van de 40 geosites van Geopark Schelde Delta, waaronder het Zwin of voor het thema landschap in een van de 5 focusgebieden, waaronder Landschapspark Zwinstreek. Er zijn twee leeftijdscategorieën, jonger dan 18 jaar (thema: ‘natuur’) en vanaf 18 jaar (thema’s: dieren, planten, landschap, klimaat). Deelnemers kunnen maximaal drie foto’s insturen via de beeldbank van de Provincie West-Vlaanderen. Ook internationaal kunnen de foto’s in de prijzen vallen door deel te nemen aan de fotowedstrijd Earth Visual Odyssey naar aanleiding van 20 jaar Global Geoparks Network: ggn20anniversary.com

De winnende foto’s worden vanaf 1 maart 2025 tentoongesteld in de foto-expo Geowonder in het Zwin Natuur Park en zullen daarna door het volledige Unesco Global Geopark Schelde Delta reizen tot in 2026. De beste 350 foto’s krijgen een plek op de beeldbank van de Provincie West-Vlaanderen, met als hoofdprijs een unieke overnachting in het Geopark Schelde Delta. Meer informatie is te vinden op www.zwin.be/fotowedstrijd-geowonder.

(Be)Leefbare Schelde


De Fotowedstrijd Geowonder is een realisatie van het Zwin Natuur Park in samenwerking met Geopark Schelde Delta en de financiële ondersteuning van (Be)Leefbare Schelde, een Interreg Vlaanderen-Nederland project. Het doel van het project is het toeristisch verder ontwikkelen van de grensoverschrijdende Schelde-Delta regio. Het vergroten van de toeristische waarde van dit gebied draagt bij tot het versnellen van de duurzame, sociale, en culturele ontwikkeling van het UNESCO Global Geopark Schelde Delta.

 


    

 

Bekijk andere gerelateerde artikelen

 1. Winnaars bekend fotowedstrijd 'Het Zwin inspireert'

  Tentoonstellingen
  Winnaars bekend fotowedstrijd 'Het Zwin inspireert'.
  22/10/2022
 2. Jaarprijs wetenschapscommunicatie voor project 'Verdwenen Zwinhavens'

  Tentoonstellingen
  Het project ‘Verdwenen Zwinhavens’ wint de Jaarprijs Wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten.
  21/10/2022
 3. Wedstrijd natuurfotografie

  Tentoonstellingen
  Heb je een passie voor natuur én voor fotografie? Neem dan zeker deel aan de wedstrijd 'Het Zwin inspireert'!
  16/08/2022