Draaihals

Najaarsringseizoen 2022 in het Zwin Natuur Park succesvol van start

Voor het vierde jaar op rij verzekert het Zwin Natuur Park, in samenwerking met BeBirds, de vogelringdienst van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), dat er een heel najaar vogels worden geringd in het Park. Zoals de vorige jaren ging dit wetenschappelijk onderzoek van start op 1 augustus.

Vogelringen
Wetenschappelijk onderzoek

Na een maand kan al een eerste balans worden opgemaakt, en die is heel positief. In totaal werden maar liefst 1.881 vogels van een ringetje voorzien. Daarnaast waren er nog eens 211 terugvangsten van vogels die al geringd waren. Daarmee is augustus 2022 de beste augustusmaand sinds in 2019 van start werd gegaan met het grootschalig ringen van vogels in het najaar. Het verschil met de weliswaar zwakke augustusmaand in 2021 is markant: toen werden ruim de helft minder vogels gevangen.

De meest gevangen soort in augustus 2022 was zwartkop (542 nieuw gevangen exemplaren). De top drie wordt vervolledigd door kleine karekiet (392 stuks) en rietzanger (336 stuks). Die laatste soort is opvallend algemeen op de vangplaats dit jaar, met ongeveer drie keer zoveel gevangen vogels als in het vorige beste jaar (2019).

Vogelringen

Zwartkop

Kleine karekiet

Kleine karekiet

Rietzanger

Rietzanger

In totaal werden 38 soorten gevangen. Daar waren nogal schaarse en zeldzame soorten bij, zoals porseleinhoen, draaihals, grote karekiet en sperwergrasmus. Het meest in het oog springend was een totaal van zo maar even 4 waterrietzangers in de periode van 5 tot 15 augustus! Waterrietzangers! Met deze 4 nieuwe gevallen werd het aantal ooit gedocumenteerde gevallen voor het Zwin van deze op wereldvlak bedreigde zangvogelsoort gevangen meer dan verdubbeld.

Porseleinhoen

Porseleinhoen

Draaihals

Draaihals

Waterrietzanger

Waterrietzanger

Het ringwerk is in de eerste plaats wetenschappelijk onderzoek, maar bezoekers van het Zwin Natuur Park krijgen de kans om dit onderzoek dagelijks van op de eerste rij mee te maken.

Het ringwerk gaat nog door tot en met 11 november dit jaar (behalve op dagen met slecht weer), dus je hebt nog veel gelegenheid om het zelf ook live te komen meemaken!

Alle resultaten van 2022 (en ook van vorige jaren) kunnen in detail worden geraadpleegd via https://trektellen.nl/site/info/2435.

Bekijk andere gerelateerde artikelen

 1. Ooievaarsjongen geringd

  Ooievaars
  Vogelringen
  Het Zwin Natuur Park heeft vandaag de eerste ooievaarsjongen geringd. Het gaat om de jongen die geboren werden op 16 april, een tiental dagen vroeger dan normaal. De jongen maken het goed en hebben de slechte weersomstandigheden van de eerste weken na hun geboorte goed doorstaan.
  23/05/2024
 2. We blikken terug op een succesvol ringseizoen in najaar 2023

  Vogelringen
  Wetenschappelijk onderzoek
  Tussen 30 juli en 12 november werden 8.254 vogels in het Zwin Natuur Park voorzien van een wetenschappelijke ring aan de poot.
  23/11/2023
 3. Ooievaarsjongen geringd

  Ooievaars
  Vogelringen
  Tot op vandaag heeft het Zwin Natuur Park 11 ooievaars geringd. Op twee nesten waren de jongen nog iets te klein en krijgen ze binnenkort een ring om de poot.
  06/06/2023