lamsoor

Lamsoor zorgt voor paars bloementapijt in het Zwin Natuur Park

Lamsoor, ook wel de ‘zwinneblomme’ genoemd in de volksmond, komt momenteel tot bloei in de Zwinvlakte.

Planten

Lamsoor, ook wel de ‘zwinneblomme’ genoemd in de volksmond, komt momenteel tot bloei in de Zwinvlakte. Deze plant is typisch voor de schorren en vormt gedurende enkele weken, tot eind augustus een groot paars bloementapijt. De Zwinuitbreiding van 2019 zorgt ervoor dat de plant elk jaar aan terrein wint en het Zwin is het enige natuurgebied in België waar de plant zo veelvuldig bloeit.

Lamsoor

Lamsoor is een plant uit de familie van de strandkruiden en dankt de naam aan de vorm van de bladeren. Lamsoor kan opgenomen zouten van het zeewater terug afscheiden en gedijt op die manier in het zoute zeemilieu. De meeste planten die in zo’n milieu gedijen, zijn schaars en grijsblauw van kleur. Lamsoor daarentegen, heeft een lichtpaarse gloed.
De plant bloeit één keer per jaar en is een echte publiekstrekker die veelvuldig gefotografeerd wordt door de bezoekers van het Zwin Natuur Park. Het paarse tapijt zorgt jaarlijks voor unieke beelden.

Zulte vs lamsoor

Lamsoor wordt vaak verward met een andere typische plant voor het gebied: zulte of zeeaster. Lamsoor is houtig van smaak en niet eetbaar. Zulte lijkt erg op lamsoor en de jonge bladeren worden als groente bij diverse (vis)bereidingen gegeten. 
Onze Lamsoor is echter wel een lekkernij voor de schapen, vandaar dat de schapen in het voorjaar en zomer niet in de Zwinvlakte grazen.

Extra duiding door parkgidsen

De hele zomer geven gidsen de bezoekers meer uitleg over het natuurgebied en de ‘zwinneblomme’.

 

Meer weten over deze zilte plant? Ga dan zeker mee op themawandeling op 2 augustus - lees er hier alles over.

Bekijk andere gerelateerde artikelen