hond aan de leiband

Hond aan de leiband op de Nieuwe Internationale Dijk

We stellen soms loslopende honden vast op de Zwindijk. Op het eerste gezicht lijkt het niet veel kwaad te kunnen om je hond even los te laten. Hij is misschien heel klein en lief of erg gehoorzaam. Toch zijn er verschillende redenen waarom je je hond aan de leiband moet houden.

Bang

De meeste wandelaars zoeken rust en stilte in het Zwin. Velen onder hen zijn niet opgezet met een loslopende hond. Je hond mag nog zo braaf zijn, veel kinderen (en ook volwassenen) zijn nu eenmaal bang van loslopende honden. Joggers worden wel eens ten onrechte aanzien als speelmaatje. Of honden kunnen andere honden te lijf gaan.

Maar ook voor de natuur vormen loslopende honden een bedreiging. Ze doen zowat alle wilde dieren opschrikken: zij beschouwen je hond namelijk als een roofdier.

Kwetsbare vogels

Loslopende honden vormen al gauw een bedreiging voor vogels. Heel wat vogels zoeken hun eten namelijk op de grond. Een al te speelse hond kan hen doen schrikken, waardoor ze steeds moeten opvliegen. Zo kunnen ze minder eten en verbruiken ze veel kostbare energie. Als dat te vaak gebeurt, worden de vogels zwakker en leggen ze minder eieren. In het ergste geval vertrekken de vogels en laten ze hun nest achter.

Grazers

De Zwindijk wordt regelmatig begraasd door schapen. Dieren die rustig aan het grazen zijn, kunnen opgeschrikt en opgejaagd worden door loslopende honden. Er zijn al gevallen gekend van natuurgebieden waar schapen door honden werden gebeten of bezwijken door de stress.

Natuurgebieden zijn plekken voor mens en natuur om tot rust te komen, dus willen we dit graag zou houden en vragen we om honden aan de leiband te houden. 

Bekijk andere gerelateerde artikelen