ooievaar

Eerste Zwin-ooievaarsjongen van 2022 geboren

Ooievaars
Waarnemingen

Op maandag 25 april is het eerste ooievaarsjong geboren in het Zwin Natuur Park. Jonge ooievaars zijn zo’n twaalf centimeter groot en wegen ongeveer 70 gram.

De geboorte vond plaats op een van de nesten aan de ooievaarstoren in het park, waar de voorbije jaren de jonge ooievaars bezenderd werden. Het nest is via livestream te bekijken, bekijk de livestream hier. De komende dagen zullen nog meer jongen geboren worden.

Kwetsbare jongen

De kwetsbare jonge ooievaars worden in het begin vrijwel voortdurend afgeschermd door de ouders en zijn dus maar heel af en toe te zien. Na een week laten ze zich steeds meer zien, als ze even van onder de vleugels van de oudervogel tevoorschijn komen.
Jonge ooievaars hebben in hun eerste levensweken een fijne huidbedekking van donsveertjes die hen nog onvoldoende tegen de weerselementen beschermt. Daarom houden de oudervogels hun jongen de eerste weken extra warm onder de vleugels.

Cruciale eerste weken

Het broedsucces hangt af van het weer: koud en nat weer in de eerste levensweken kan fataal zijn. Daarnaast speelt ook de voeding een belangrijke rol. Als de ouders voldoende voedsel kunnen vinden, kunnen alle jongen overleven en opgroeien. Als er voedselproblemen opduiken, zullen de oudste jongen het meeste voedsel opeisen ten koste van hun kleinere nestgenoten.
Binnen een tweetal maanden zijn de jongen uitgegroeid zijn tot volwaardige jonge ooievaars. De voorbije jaren vlogen in het Zwin Natuur Park 12 tot 22 jonge ooievaars per jaar uit.

Eieren en jongen

De broedduur bedraagt ongeveer 33 dagen. Ooievaars leggen meestal drie tot vijf eieren. Deze worden niet allemaal tegelijk gelegd, maar gemiddeld om de twee dagen. Zowel het vrouwtje als het mannetje houdt het legsel warm. Doordat de eieren niet allemaal tegelijk gelegd worden, komen ze ook niet allemaal samen uit. Daardoor zijn niet alle jongen in hetzelfde nest even groot.

Goed ooievaarsjaar

Dit jaar zijn er tot nu toe 16 ooievaarsnesten bezet in het Zwin Natuur Park, waarvan 15 door een koppel. Dat is het hoogste aantal van de voorbije vijf jaar. Eind maart werden de eerste ooievaarseieren gelegd. Een groot deel van de paren ging in die periode tot broeden over, met name de vogels die al vroeg in het voorjaar terugkeerden. Broedparen die later aankwamen, wachtten tot in april. Een van die latere starters is Hadewijch, een ooievaar die in 2019 in het Zwin Natuur Park van een zender werd voorzien. Dit vrouwtje wordt nu al drie jaar gevolgd, en ze doet dit jaar haar eerste serieuze broedpoging. Het is de eerste zenderooievaar die het park als broedvogel mag verwelkomen. Drie andere zenderooievaars (Cora, Esperanza en Kris) kwamen de voorbije periode ook terug langs in het Zwin Natuur Park.

Ringen en zenderen

Zoals elk jaar zal het Zwin Natuur Park dit jaar opnieuw alle jonge ooievaars van een wetenschappelijke ring voorzien. Sommigen zullen ook bezenderd worden. Privépersonen en bedrijven kunnen een zender te sponsoren en zo peter of meter van een ooievaar worden. Dankzij het ring- en zenderonderzoek kan het Zwinteam de Zwin-ooievaars goed opvolgen en beschermen. Voor beide onderzoeksprojecten werkt het Zwin Natuur Park nauw samen met het BeBirds, de vogelringdienst van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Meer informatie over het zenderproject kan je hier vinden. 

Bezoekje brengen? 

Wil je de ooievaarsjongen zelf graag bewonderen? Dat kan! Aan de ooievaarstoren bekijk je ze van heel dichtbij. 

Bestel hier jouw tickets

 

Bekijk andere gerelateerde artikelen

 1. Ooievaarsjongen geringd

  Ooievaars
  Vogelringen
  Het Zwin Natuur Park heeft vandaag de eerste ooievaarsjongen geringd. Het gaat om de jongen die geboren werden op 16 april, een tiental dagen vroeger dan normaal. De jongen maken het goed en hebben de slechte weersomstandigheden van de eerste weken na hun geboorte goed doorstaan.
  23/05/2024
 2. Eerste ooievaarsjong van 2024 geboren!

  Ooievaars
  Op dinsdag 16 april is het eerste ooievaarsjong van 2024 geboren. Dat is zo’n twee weken vroeger dan voorgaande jaren. Jonge ooievaars zijn zo’n twaalf centimeter groot en wegen ongeveer 70 gram
  17/04/2024
 3. Ooievaars uit het Zwin Natuur Park overwinteren vaker in West-Afrika dan verwacht

  Ooievaars
  Wetenschappelijk onderzoek
  In het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist hebben dit jaar opnieuw zes jonge ooievaars een zender gekregen. Op die manier breidt het park het wetenschappelijk onderzoek naar de ooievaars verder uit, in samenwerking met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN).
  24/07/2023