eerste ooievaarsjong

Eerste ooievaarsjong van 2024 geboren!

Ooievaars

Op dinsdag 16 april is het eerste ooievaarsjong van 2024 geboren. Dat is zo’n twee weken vroeger dan voorgaande jaren. Jonge ooievaars zijn zo’n twaalf centimeter groot en wegen ongeveer 70 gram. 

De geboorte vond plaats op een van de nesten aan de ooievaarstoren in het park. Aan de hand van de camera aan de ooievaarstoren, is het nest goed via livestream te bekijken op de website of het YouTube-kanaal van het Zwin Natuur Park. De komende dagen zullen nog meer jongen geboren worden en dat viert het park op 18, 19 en 20 mei met een heus geboortefeest.  

Uitzonderlijk vroeg

De voorbije jaren werden de jongen meestal pas eind april of begin mei geboren. Het is dus opmerkelijk dat het eerste kuiken nu al het daglicht ziet. Een reden hiervoor is voorlopig nog niet duidelijk. De start van de eileg heeft bij vogels vaak te maken met de temperatuur. Vermoedelijk is de zachte winter, zonder nog een vorstperiode op het einde, een trigger geweest voor de vroege eileg en geboorte. 

Kwetsbare jongen

De kwetsbare jonge ooievaars worden in het begin vrijwel voortdurend afgeschermd door de ouders en zijn momenteel dus maar af en toe waar te nemen. Na een week laten ze zich steeds meer zien, als ze even van onder de vleugels van de oudervogel tevoorschijn komen. 

Jonge ooievaars hebben in hun eerste levensweken een fijne huidbedekking van donsveertjes die hen nog onvoldoende tegen de weerselementen beschermt. Daarom houden de oudervogels hun jongen de eerste weken extra warm onder de vleugels.

Cruciale eerste weken

Het broedsucces hangt af van het weer: koud en nat weer in de eerste levensweken kan fataal zijn. Daarnaast speelt ook de voeding een belangrijke rol. Als de ouders voldoende voedsel vinden, kunnen alle jongen overleven en opgroeien. Als er voedselproblemen opduiken, zullen de oudste jongen het meeste voedsel opeisen ten koste van hun kleinere nestgenoten. 

Binnen een tweetal maanden zijn de jongen uitgegroeid tot volwaardige jonge ooievaars. De voorbije jaren vlogen in het Zwin Natuur Park 11 tot 22 jonge ooievaars per jaar uit. Vanaf begin augustus trekken ze naar het zuiden. 

Eieren en jongen

De broedduur bedraagt ongeveer 33 dagen. Ooievaars leggen meestal drie tot vijf eieren. Deze worden niet allemaal tegelijk gelegd, maar gemiddeld om de twee dagen. Zowel het vrouwtje als het mannetje houdt het legsel warm. Doordat de eieren niet allemaal tegelijk gelegd worden, komen ze ook niet allemaal samen uit. Daardoor zijn niet alle jongen in hetzelfde nest even groot. 

Geboortefeest ooievaars 

Het Zwin Natuur Park nodigt groot en klein uit op het geboortefeest van de ooievaartjes, dat zaterdag 18, zondag 19 en maandag 20 mei plaatsvindt. Op dat moment zijn de ooievaartjes reeds goed zichtbaar op de nesten. Alle extra activiteiten zullen dan ook in het teken staan van deze bijzondere vogels. 

Livestream ooievaars

livestream

Bekijk andere gerelateerde artikelen

 1. Ooievaars uit het Zwin Natuur Park overwinteren vaker in West-Afrika dan verwacht

  Ooievaars
  Wetenschappelijk onderzoek
  In het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist hebben dit jaar opnieuw zes jonge ooievaars een zender gekregen. Op die manier breidt het park het wetenschappelijk onderzoek naar de ooievaars verder uit, in samenwerking met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN).
  24/07/2023
 2. Ooievaarsjongen geringd

  Ooievaars
  Vogelringen
  Tot op vandaag heeft het Zwin Natuur Park 11 ooievaars geringd. Op twee nesten waren de jongen nog iets te klein en krijgen ze binnenkort een ring om de poot.
  06/06/2023
 3. Alle vijf jonge bezenderde ooievaars van 2022 uit Zwin Natuur Park bereiken Afrika

  Ooievaars
  Wetenschappelijk onderzoek
  Tien dagen nadat ooievaar Elisabeth de Straat van Gibraltar overstak, kwamen inmiddels ook alle andere jonge en dit jaar door het Zwin Natuur Park bezenderde ooievaars in Afrika aan.
  07/09/2022