Ooievaar

16 ooievaarsjongen geringd in het Zwin Natuur Park

Op vrijdag 3 juni werden 16 van de 18 ooievaarsjongen in het Zwin Natuur Park geringd.  Dat zijn er meer dan de voorbije jaren.

Ooievaars
Wetenschappelijk onderzoek

Dit jaar zijn er zestien bezette ooievaarsnesten geteld in het park. Dat is het hoogste aantal van de voorbije vijf jaar. Op een aantal nesten bevinden er zich jongen die nu nog te klein zijn om te ringen. Het Zwin Natuur Park zal ze later nog voorzien van een ring.
Om tot bij de ooievaarsnesten te komen wordt er gewerkt met een hoogtewerker. Het grootste deel van de nesten bevindt zich op kunstmatige nestplatforms. De overige zijn grote takkenplatforms in bomen die soms moeilijk te bereiken zijn. De jongen worden even uit het nest gehaald en naar beneden gebracht. De ringer controleert de jongen, weegt en meet ze en voorziet ze van een officiële ring aan de poot.

Ooievaars
Ooievaars
Ooievaar

Wetenschappelijk onderzoek over de vogeltrek

Het ringwerk maakt deel uit van het wetenschappelijk onderzoek dat het Zwin Natuur Park , in nauwe samenwerking met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen voert. Een belangrijk deel van die samenwerking heeft betrekking op het onderzoek naar de Zwin-ooievaars. Jaren geleden werd gestopt met het bijvoederen van ooievaars in het Zwin, dus de populatie kan tegenwoordig worden beschouwd als volledig wild en zelfredzaam.

Op de ring staat een uniek nummer. Voor de ooievaars worden speciale, grote ringen gebruikt. Vogelkijkers kunnen de code op de ring met behulp van een verrekijker of telescoop aflezen. Daardoor is de kans dat geringde ooievaars worden gemeld veel groter dan bij de meeste andere soorten.

Honderden terugmeldingen

Het Zwin Natuur Park huisvest de oudste broedkolonie ooievaars van het land. Elk jaar probeert het park zoveel mogelijk jongen van een pootring te voorzien. Tot en met 2021 werden er 221 jonge ooievaars op hun nest geringd. Dat leverde al honderden terugmeldingen  in binnen- en buitenland op, de verste in Algerije.
Aan de hand van de ringgegevens kon het Zwin Natuur Park vaststellen dat dit jaar vijf jonge ooievaars, die de voorbije jaren als kuiken in het Zwin Natuur Park en in de omgeving van het Zwin werden geringd, zich als broedvogel in het park hebben gevestigd. Eén daarvan is bezenderde ooievaar Hadewijch.

Ooievaarstoren en livestream

Vanop de ooievaarstoren in het park kunnen bezoekers in hun nesten kijken en komen ze heel dicht bij de ooievaars, zonder ze te storen. Ook van thuis uit kunnen de ooievaars via livestream gevolgd worden. Bekijk de livestream hier.

Bekijk andere gerelateerde artikelen

 1. Ooievaarsjongen geringd

  Ooievaars
  Vogelringen
  Het Zwin Natuur Park heeft vandaag de eerste ooievaarsjongen geringd. Het gaat om de jongen die geboren werden op 16 april, een tiental dagen vroeger dan normaal. De jongen maken het goed en hebben de slechte weersomstandigheden van de eerste weken na hun geboorte goed doorstaan.
  23/05/2024
 2. Eerste ooievaarsjong van 2024 geboren!

  Ooievaars
  Op dinsdag 16 april is het eerste ooievaarsjong van 2024 geboren. Dat is zo’n twee weken vroeger dan voorgaande jaren. Jonge ooievaars zijn zo’n twaalf centimeter groot en wegen ongeveer 70 gram
  17/04/2024
 3. Ooievaars uit het Zwin Natuur Park overwinteren vaker in West-Afrika dan verwacht

  Ooievaars
  Wetenschappelijk onderzoek
  In het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist hebben dit jaar opnieuw zes jonge ooievaars een zender gekregen. Op die manier breidt het park het wetenschappelijk onderzoek naar de ooievaars verder uit, in samenwerking met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN).
  24/07/2023