De Zwinvlakte

In de Zwinvlakte kan je op verschillende manieren wandelen.

  • Breng je laarzen of waterdichte schoenen mee en volg de aangeduide routes.  
  • Wie helemaal voor de natuur wil gaan, kan kiezen voor het blotevoetenpad.
    Voel de verschillende ondergronden van dit getijdengebied, een tintelende ervaring...

Bij stormweer of springtij hangt de rode vlag uit. Het is dan gevaarlijk in de Zwinvlakte en je mag er niet in.

Op het ritme van het getij en de seizoenen

De Zwinvlakte is een uniek natuurgebied met een bijzondere planten- en dierenrijkdom. De vlakte leeft op het ritme van het getij en van de verschillende seizoenen. Elk seizoen en iedere dag is er anders. Er valt steeds wel iets te zien of te beleven...

Het Zwin natuurgebied of de Zwinvlakte strekt zich grensoverschrijdend uit over Vlaanderen en Nederland. Het gebied is ingesloten door duinen. Via de Zwingeul staat het in verbinding met de zee. Bij elke vloed komt een grote hoeveelheid water uit de Noordzee het natuurgebied binnengestroomd. De hoeveelheid is afhankelijk van de hoogte van het getij en van de windrichting. Bij eb trekt het water zich terug. Door dit spel van eb en vloed is het Zwin een ‘intergetijdengebied’.

De Zwingeul vertakt zich in het natuurgebied in kleinere kreken, waarlangs het zoute water zich in het natuurgebied verspreidt.
Door de dagelijkse invloed van het zoute zeewater bezit de Zwinvlakte een buitengewone fauna en flora die elders aan de Belgische kust nauwelijks nog te vinden zijn. Het zoute water zorgt voor heel bijzondere omstandigheden en creëert een unieke biotoop: de slikken en schorren. In de bodem van de slikken leven duizenden wormen, slakken en tweekleppigen, voedsel voor een bonte verzameling vogels.
Een wandeling doorheen de vlakte is steeds een belevenis op zich.