Status 7/10 - 9/10

Ooievaar Reinout

Vanuit zijn nachtelijke stopplaats in het dorpje Benalup-Cas Viejas vloog Reinout op 7 oktober nog een kleine 20 kilometer door naar La Janda, een groot landbouwgebied in Zuid-Andalusië. Klinkt de naam ‘La Janda’ je bekend in de oren, als trouwe volger van onze zenderooievaars? Dat zou moeten. Nu ook Reinout er halt heeft gehouden, heeft dit gebied al elk van onze drie zenderooievaars op visite gehad! Emily verbleef er gedurende drie weken in september. Minder dan een week nadat Emily vertrok, hield ooievaar Hadewijch er halt gedurende één nacht. En nu, nog iets meer dan een week later, is het de beurt aan Reinout. La Janda is een groot gebied, maar het is opvallend dat onze drie ooievaars elk afzonderlijk allemaal hetzelfde hoekje in het zuidoostelijke deel van het gebied uitkiezen. Dankzij onze lokale contactpersoon Alejandro Onrubia van de Fundacion Migres (https://www.fundacionmigres.org/en/) weten we dat deze plek een pleisterplaats is waar tot vele honderden ooievaars samen komen. Ze overnachten in een oude olijfbomen en kurkeiken en overdag zoeken ze voedsel in de rijstvelden. De concentratie ooievaars op deze plek heeft logischerwijze een grote aantrekkingskracht op soortgenoten. Reinout, Emily en Hadewijch konden blijkbaar geen van de drie aan de verleiding weerstaan.

Afwachten nu of Reinout ook nog naar Afrika zal doorvliegen. We zijn inmiddels al oktober, en het wordt al vrij laat om nog de oversteek te maken. Alejandro Onrubia meldt dat op dit moment alweer de eerste groepen ooievaars noordwaarts de Straat van Gibraltar oversteken vanuit Afrika naar Europa. Een opvallend en niet zo bekend fenomeen! Deze vroegste terugtrekkers zijn vooral Iberische ooievaars, maar ook vogels die van verder noordelijk in Europa komen. Al vanaf begin juli beginnen ooievaars zuidwaarts te trekken over de Straat. Op de overgang van juli en augustus is er al een echte doortrekpiek. De vogels die nu in oktober al terugkeren, zijn dus al maanden geleden naar Afrika gevlogen. Het broedseizoen van Iberische ooievaars begint vroeger dan bij ons. De vogels beginnen daarom nu al terug te keren om vanaf november-december hun nesten weer te bezetten. Het moet best wel verwarrend zijn voor een jonge ooievaar als Reinout die zijn eerste grote reis zuidwaarts onderneemt. Zijn trekinstinct drijft hem duidelijk nog steeds verder zuidwaarts, vermoedelijk samen in groep met andere ooievaars. En dan worden ze geconfronteerd met andere ooievaars die de andere kant op gaan! We wachten in spanning af wat Reinout zal doen de volgende dagen.

Ooievaar Emily en Hadewijch

Weinig nieuws te melden van Emily en Hadewijch in Noord-Marokko. Emily bleef de hele tijd trouw aan hetzelfde landbouwgebied nabij Douar El Fokra. Hadewijch hield vast aan haar afvalstort nabij Tétouan. Is dit hun eindbestemming voor de komende weken en maanden? Of gaan ze toch nog dieper doorstoten in Afrika? Of zullen ze zich binnen afzienbare tijd weer aansluiten bij noordwaarts trekkende ooievaar, en vroeger dan gedacht weer in Europa arriveren? De tijd gaat het ons leren. Eén ding is zeker: het is ontzettend interessant en leerrijk om de avonturen van onze drie jonge Zwin-ooievaars te volgen!