Status 7/08/19

Beperken zich niet langer tot het Zwin Natuur Park

Onze drie gezenderde jonge ooievaars worden steeds avontuurlijker. Sinds de vorige update zijn ze de ruime omgeving van het Zwin steeds meer beginnen te verkennen. Ze beperken zich niet langer tot het Zwin Natuur Park.

Er worden steeds verdere verkenningsvluchten gemaakt, tot 7,5 kilometer van het Park vandaan. Het gaat vrij vaak in westelijke richting, naar Nederland. Dat is wellicht het gevolg van het feit dat de wind de voorbije dagen vaak uit westelijke richting kwam. Als ze al cirkelend hoogte winnen, worden de vogels daardoor afgedreven richting het oosten.
Er was de afgelopen dagen vaak mooi weer, met een goede thermiek. Ideaal weer om een stukje te vliegen voor zweefvliegers als ooievaars. Door dergelijke hoge vluchten te maken, kunnen de jonge ooievaars hun geboortestreek goed van uit de hoogte leren kennen. Visuele kenmerken van het landschap uit de hoogte zijn belangrijk voor soorten zoals ooievaar die vaak van zweefvluchten gebruik maken. Op die manier leren ze om zich de contouren het landschap in te prenten.

Terugkeer naar het park om te overnachten

’s Avonds keren de zendervogels nog steeds terug naar het Zwin Natuur Park om te overnachten. Er hangen nog steeds ruim 15 ooievaars rond bij het Park, zowel volwassen vogels als jongen van dit jaar. Doordat hun binding met het Park nu snel afneemt, is het moeilijk om een goed overzicht te hebben. Vermoedelijk zijn sommige vogels al zuidwaarts getrokken. Half augustus is immers een piektrekperiode voor ooievaars. Door het mooie weer waren de trekomstandigheden bovendien prima. Het is nu spannend afwachten wanneer de zendervogels de grote stap gaan zetten, en hun tocht naar het zuiden zullen aanvatten.