Status 31/08/19

Sinds onze 3 gezenderde jonge ooievaars elk hun eigen weg zijn gegaan wordt het ineens wat drukker om hun dagelijkse reilen en zeilen te volgen!

Op 30 augustus verliet ooievaar Emily alweer de afvalstortplaats bij Villa de Valecas, net ten zuidoosten van Madrid. De trekdrang van deze vogel is duidelijk nog niet voorbij, want ze vloog die dag ruim 200 kilometer verder. De richting was wel niet langer zuidwaarts of zuidwestwaarts, zoals de vorige dagen, maar pal westwaarts. Op het einde van de dag hield ze halt bij het dorpje Saucedilla, in de regio Extremadura in westelijk Spanje.

Het lijkt wel alsof ooievaar Reinout de scheiding met nestgenoot Emily ongedaan wil maken, want hij vloog vandaag ongeveer 25 kilometer door, om te eindigen bij de stortplaats bij Villa de Valecas, waar Emily de vorige nacht had doorgebracht! Uiteraard weten beide ooievaars dit niet van elkaar. Ze werden vermoedelijk elk van beide aangetrokken door dezelfde afvalstortplaats, waar wellicht nog vele andere ooievaars rondhangen. Ooievaar Y0123 bleef op 30 augustus nog steeds in Noord-Spanje hangen. Hij verplaatste zich wel een 20-tal kilometer in oostelijke richting, en bracht een groot deel van de dag door in de omgeving van het dorpje Pinsoro, in de regio Aragon. 

Foto: Omgeving Pinsoro, Y0123, 30/08/2019

Het signaal van Reinout bleef op 31 augustus de hele dag ter plekke op de afvalstortplaats nabij Villa de Valecas. Ook Y0123 vertoonde geen reislust op deze dag: de vogel bleef de hele dag rondhangen in het landbouwgebied ten zuiden van Pinsoro, waar hij ook de vorige dag zat.

Extremadura is een prachtige regio in Spanje, bij veel natuurliefhebbers bekend om het natuurschoon, maar ooievaar Emily leek daar niet erg in geïnteresseerd. Op 31 augustus wendde de vogel de steven immers weer resoluut zuidwaarts, voor alweer een nieuwe lange afstandsvlucht van ongeveer 275 kilometer. Ze passeerde goed 20 kilometer ten oosten van de bij natuurliefhebbers goed bekende Portillo del Tiétar in het nationaal park Monfrague, en iets later schampte ze het stadje Trujillo, geboorteplaats van de befaamde Spaanse conquistador Francisco Pizarro. Ze bracht de nacht door bij het plaatsje Fuentes de Andalucia, in de zuidelijke regio Andalusië, iets meer dan 50 kilometer oostwaarts van Sevilla. 
Benieuwd of ze in Zuid-Spanje zal blijven of de sprong naar Afrika zal wagen? 

 

Foto: Saucedilla, slaapplaats Emily, 31/08/2019