Status 30/08/19

Ze zijn niet meer samen!

Tot de laatste update bleven onze 3 zenderooievaars gezellig samen optrekken. De hele reis vanuit het Zwin doorheen Frankrijk deden ze in groep, vermoedelijk in gezelschap van nog meer ooievaars.

Sinds ze op 27 augustus de Spaanse grens zijn overgestoken, is er echter heel wat veranderd.

De nacht van 27 augustus op 28 augustus brachten ze nog samen door ongeveer 50 km ten zuiden van de stad Pamplona.

De volgende dag besloot ooievaar Emily (Y0122) resoluut verder door te vliegen naar het zuidwesten. Na een vlucht van ongeveer 250 kilometer kwam de vogel aan iets ten oosten van Madrid. Emily bracht de nacht door op de kerk van het plaatsje Alcala de Henares. 

De andere twee ooievaars staakten hun tocht die dag al snel. Na 30 kilometer hielden ze halt bij een afvalstortplaats in de buurt van, het plaatsje Cintruénigo. Dat toont al meteen het verband aan tussen ooievaars en afvalstorten in Spanje.

Op 29 augustus deed ook Emily het rustiger aan, en op haart beurt zocht ze ook een afvalstortplaats op, ca. 30 kilometer ten zuiden van Madrid, bij Villa de Valecas. Ooievaar Reinout besloot op die dag ook verder door te vliegen naar het zuidwesten, en na ongeveer 210 kilometer kwam ze ook aan ten oosten van Madrid. Opmerkelijk: Reinout stopte amper 7 kilometer van de plek waar zijn nestgenoot (Emily en Reinout komen uit hetzelfde nest) de avond ervoor de nacht doorbracht!

De derde ooievaar, Y0123, bleef rondhangen in het noorden van Spanje. De vogel bleef weliswaar niet rondhangen op de stortplaats bij  Cintruénigo, maar hij schoof 14 kilometer naar het noordoosten op, naar landbouwgebied bij de plaats Arguedas.

De gezamenlijke reis naar het zuiden van onze 3 ooievaars zit er op. Hun paden zijn gescheiden. Heel spannend om te zien wat er vanaf nu gaat gebeuren! Misschien komen ze elkaar de volgende dagen of weken wel weer tegen! Wie weet? We houden je op de hoogte!