Status 29 maart - 9 april

Ooievaar Reinout

In de vorige update werd gemeld dat Reinout tot op 60 kilometer van de Franse grens was genaderd op zijn noordwaartse tocht. Hij zat toen bij de stad Huesca in Noord-Spanje.
We speculeerden toen langs welke route hij het Pyreneeëngebergte zou passeren. Blijkbaar was Reinout een beetje onder de indruk van die hoge grens. Of hij voelde zich nog niet klaar die barrière te passeren. De volgende dag vloog hij in elk geval weer een eind terug naar het zuiden.

Hij vloog weer naar de buurt van Zaragoza, naar het dal van de Gallégo-rivier ten noordoosten van de stad. Daar had hij eind maart al enkele dagen doorgebracht. Voor zover te zien op basis van de peilingen van de zender werd er eens niet rondgehangen op een afvalstortplaats. Wellicht zocht de vogel naar voedsel in landbouwgebied.
Op 4 april begon de trekdrang weer te kriebelen. Reinout vloog die dag weer een 70-tal kilometer noordwaarts naar de omgeving van de stad Huesca.
Van 5 tot 8 april zat hij bij een afvalstort net ten noorden van de stad, waar hij ook op 28 maart al eens was geweest.
Op 9 april was het weer tijd om te vliegen. Die dag trok Reinout de Pyreneeën over! Eerst vloog hij 45 kilometer naar het noordoosten, en dan boog dan pal richting noorden. Hij stak de Hoge Pyreneeën over in de buurt van het bekende hooggebergte nationaal park van Ordessa. Zijn Spaans avontuur van zeven maanden was achter de rug en hij was weer in Frankrijk. Van daar ging het bij wijze van spreken ‘bergaf’. Reinout vloog nog 200 kilometer verder door. Hij eindigde de dag in de buurt van de Garonne-rivier; nabij het plaatsje Lavardac.

Reinout stak de Hoge Pyreneeën over in de buurt van het bekende hooggebergte nationaal park van Ordessa.

Ooievaar Hadewijjch

Hadewijch was op 28 maart vanuit Noord-Marokko weer naar Europa gevlogen. Ze nam geen tijd om lang op adem te komen.
Op 29 maart vloog ze vanaf haar eerste Europese stopplaats in maanden, net ten zuiden van Sevilla, meteen ruim 250 kilometer naar het noordoosten. Ze passeerde de stad Cordoba en eindigde bij het plaatsje La Carolina, in de provincie Jaén. Het lokale afvalstortplaatsje werd aangedaan, of wat had je gedacht!
Op 30 maart deed ze het wat rustiger aan. Hadewijch vloog die dag ongeveer 60 kilometer verder noordwaarts naar het stadje Valdepenas.
Op 31 maart ging het weer 75 kilometer noordwaarts, tot het stadje Alcazar de San Juan, in Centraal-Spanje. Klinkt die naam bekend? Best mogelijk: Reinout stopte hier ook op zijn noordwaartse tocht, van 13 tot 23 maart.
Blijkbaar is dit een aantrekkelijke plek voor ooievaars, want Hadewijch besloot er ook halt te houden tot tenminste 9 april. Het lokale afvalstort was aantrekkelijk als plek om voedsel te zoeken. Overnachten deed onze ooievaar op een nabijgelegen lagune met de mooie naam Laguna del Camino de Villafranca.