Status 28 maart

Twee weken nadat Reinout lentekriebels kreeg en naar het noorden begon te trekken, is nu ook Hadewijch op gang gekomen en maakte ze meteen de grote oversteek terug naar Europa, over de Straat van Gibraltar!

Op 27 maart vertrok ze uit het overwinteringsgebied in Marokko waar ze sinds november verbleef. Ze vloog ongeveer 85 kilometer naar het noordwesten. Daar bereikte ze bij de stad Asilah de kust van de Atlantische Oceaan. Zoals we intussen al gewoon zijn van onze zenderooievaars kwam ze daar wederom terecht bij een afvalstort.

Hadewijch bracht hier de nacht door, om de volgende dag meteen weer verder te trekken. Ze had er duidelijk zin in, want ze maakte op 28 maart meteen de grote oversteek terug naar Europa, over de Straat van Gibraltar! Ze moet de zee-engte al in de loop van de voormiddag overgestoken hebben. Om 12 uur gaf de zender al een signaal door een eind landinwaarts in Zuid-Andalusië, vlakbij het plekje Benalup-Casas Viejas. Dat is in de omgeving waar Reinout de winter doorbracht. Hadewijch eindigde de dag langs de Quadalqivir-rivier nabij Los Palacios y Villafranca (nog een plek die we eerder kennen van onze zenderooievaars!), iets ten zuiden van Sevilla. De vogel had die dag ongeveer 185 kilometer gevlogen vanaf haar vertrekplaats in Noord-Marokko.

En Reinout? Die kwam op 28 maart kwam ook weer in beweging. Hij vloog vanaf zijn tijdelijke stopplaats bij Zaragosa ongeveer 60 kilometer noordwaarts tot bij de stad Huesca. De stopplaats was – uiteraard! – een stortplaats net ten noorden van Huesca. Reinout komt nu in de voorgebergten van de Pyreneeën. Vanuit de lucht moet hij de Hoge Pyreneeën al zien liggen. De Franse grens is in vogelvlucht nog iets meer dan 60 kilometer naar het noorden. We zijn benieuwd om te zien hoe vlot en langs welke weg hij deze barrière zal nemen. Tijdens de najaarstrek vlogen al onze drie zenderooievaars via de meest westelijke lage uitlopers de Pyreneeën over. Reinout zit nu ruwweg 100 kilometer meer naar het oosten. Zal hij het hooggebergte op een andere, hogere plaats oversteken dan in het najaar of zal hij alsnog een eind naar het westen vliegen om via dezelfde route als in het najaar noordwaarts te gaan?
We houden jullie op de hoogte!