Status 24/09 - 30/09

Ook ooievaar Hadewijch verblijft nu in Afrika!

Ooievaar Hadewijch

Groot nieuws over Hadewijch: Zoals je misschien nog weet, bleef deze ooievaar lang hangen in Noord-Spanje, terwijl Reinout en Emily verder trokken.

Later vloog ze toch nog door naar Zuid-Spanje:

 • Na een tussenstop in de buurt van Sevilla, vloog ze op 23 september naar de buurt van Cadiz.
 • Op 24 september rustte ze een dagje uit daar in de buurt, tussen Cadiz en Jerez de la Frontera. Zoals we inmiddels gewend zijn van onze ooievaars, wist ze daarbij feilloos het lokale afvalstort te vinden, wellicht dankzij de aanwezigheid van veel andere ooievaars.
  In de omgeving van dat stort staan blijkbaar heel wat windturbines. Gelukkig wist Hadewijch die te ontwijken. Dergelijke turbines zorgen voor veel slachtoffers onder vogels, niet in het minst bij grote, trage zweefvliegers zoals ooievaars.
 • De volgende dag, 25 september, trok ze naar een ander afvalstort, een kleine 20 kilometer naar het zuidoosten. Ze ging die avond overnachten in een groot complex van zoutpannen bij het dorpje Barriada Meadero de la Reina, ten noorden van het stadje Chiclana de la Frontera.
 • Op 26 september trok ze naar hetzelfde stort van de vorige dag.
 • Op 28 september besloot Hadewijch dat het weer tijd was om te vliegen. Heel opmerkelijk: die avond sliep ze in hetzelfde bos van oude kurkeiken en olijfbomen waar Emily tot ongeveer drie weken aan een stuk overnachtte! Hadewijch bleef er echter niet hangen, want de volgende dag vloog ze alweer een eind verder oostwaarts. Ze eindigde ten noorden van Algeciras, vlakbij de Straat van Gibraltar. Op die manier kwam ze wel heel mooi in stelling om de oversteek naar Afrika te maken…
 • En dat is exact wat ze deed op 30 september! Om 12 uur ving de zender een signaal op boven ze zee-engte tussen Spanje en Marokko. Ze stak de Straat van Gibraltar over waar die op haar smalste is, ongeveer 16 kilometer breed. Ze vloog vervolgens nog een 40-tal kilometer door naar de omgeving van de stad Tétouan, waar ze – je raadt het nooit – de namiddag doorbracht op een afvalstort.

Een tweede ooievaar in Afrika dus!

Ooievaar Emily

Ook Emily is nog steeds actief.

 • Een week geleden, op 23 september, verblijdde die ons met haar oversteek naar Afrika. Die dag vloog ze nog ongeveer 100 kilometer verder zuidwaarts in Marokko, tot bij het stadje Ksar-el-Kébir.
 • Op 24 september vloog Emily nog eens 75 kilometer verder naar het zuidwesten. Ze eindigde die dag in kleinschalig landbouwgebied op ongeveer 25 kilometer ten noordoosten van de stad Kénitra.
 • Op 26 september was de reislust blijkbaar voorbij. De vogel vloog ongeveer 20 kilometer terug naar het noordoosten, naar de omgeving van een klein dorpje genaamd Douar El Fokra. De volgende dagen bracht ze door in het landbouwgebied ten zuiden van dat plaatsje. Haar beperkte bewegingen doen vermoeden dat dit een voedselrijke omgeving is. Op basis van de beelden op Google Earth ziet het gebied er uit als een kleinschalig landbouwlandschap, en daar is veel voedsel te vinden voor ooievaars. Vermoedelijk is ze hier ook niet alleen, maar in gezelschap van heel wat soortgenoten. Een vaste slaapplaats heeft ze niet, want ze sliep in de periode 26-30 september op vier verschillende plaatsen. Dat is anders dan in de periode van enkele weken die ze doorbracht in Zuid-Spanje, toen ze elke nacht doorbracht in hetzelfde bosje kurkeiken en olijfbomen.

Benieuwd of Hadewijch en Emily nog verder over de Sahara zullen trekken!

Ooievaar Reinout

Over ooievaar Reinout kunnen we nog steeds kort rapporteren, hij lijkt nog steeds heel gelukkig te zijn op zijn grote afvalstort in Puente de Valecas, nabij Madrid.