Status 20/11 - 03/12

Ooievaar Emily

Emily heeft het prima naar de zin op de nieuwe plek in Noord-Marokko waar ze sinds 14/11 was aangekomen.

Het overgrote deel van haar verplaatsingen in de periode 22/11 – 3/12 beperkten zich tot een gebied met een doorsnede van minder dan 5 kilometer, net ten zuidoosten van het plaatsje Ksar El-Kebir. Ze bezocht dagelijks een klein afvalstort, gelegen in landelijk gebied. Om te overnachten zocht de ooievaar op de meeste dagen aan nabijgelegen landbouwgebied op. Het is niet meteen duidelijk of ze daar in bomen of op menselijke constructies overnacht.

Opmerkelijk hoe één van onze ooievaars er alweer in geslaagd is een klein lokaal afvalstort te vinden als voedselbron. Ze is hier ongetwijfeld niet alleen, maar in het gezelschap van andere ooievaars. Het is ook opvallend dat Emily nu voor een afvalstort kiest, terwijl ze eerder dit najaar wekenlang in landbouwgebied naar voedsel heeft gezocht. Het toont dat ooievaars flexibele vogels zijn, die vlot kunnen wisselen tussen verschillende types voedselbron.

Ooievaar Hadewijch

In de vorige update kon je lezen dat Hadewijch op amper 5 kilometer van Emily was gesignaleerd nabij Ksar El-Kebir in Noord Marokko. Heel opmerkelijk want tweeëneenhalve maand eerder waren hun wegen gescheiden in Noord-Spanje.

In de periode 20-24/11 verbleven beide vogels in hetzelfde kleine gebied ten zuidoosten van Ksar El-Kebir. Hadewijch werd er gesignaleerd nabij hetzelfde kleine afvalstort waar ook Emily vertoefde. Zouden ze elkaar ontmoet en herkend hebben? De twee jonge ooievaars waren geboren op twee naburige nesten op minder dan 10 meter van elkaar in het Zwin Natuur Park, en nadat ze het nest hadden verlaten trokken ze wekenlang samen op.

Menselijke eigenschappen toekennen aan dieren is geen goed idee, maar anderzijds is bekend dat veel dieren goed in staat zijn om soortgenoten te herkennen. Ook ooievaars kunnen dat. Misschien is het dus niet zo onmogelijk als je wel zou denken dat beide vogels elkaar zijn tegengekomen en herkend hebben. Een mens mag al eens even dagdromen.

Ze zijn wellicht niet de enige twee ooievaars daar in de buurt. Het feit dat zowel Emily als Hadewijch onafhankelijk van elkaar vanuit verschillende richting deze nieuwe plek gevonden hebben, doet vermoeden dat het een aantrekkelijke plek is voor ooievaars, waar veel vogels samenkomen.
Hadewijch ging ook overnachten in landbouwgebied nabij het afvalstort, maar niet op dezelfde plek als Emily. De vogels overnachtten enkele kilometer van elkaar. Hadewijch bleef niet zo lang als Emily in het gebied bij Ksar El-Kebir. Op 24/11 sloeg ze weer de vleugels uit, en trok 35 kilometer zuidoostwaarts naar een stadje met de naam Ouazzane.
Als je een trouwe lezer bent van deze updates zal het je niet verbazen dat ze daar wederom een klein afvalstort uitzocht, net ten westen van het stadje. De rest van de periode bleven haar geregistreerde bewegingen beperkt tot een gebied met een doorsnede van minder dan 3 kilometer, met het afvalstort als belangrijkste plek.

Ooievaar Reinout

Geen nieuws van Reinout. De zender van onze derde ooievaar geeft geen signaal meer. We weten inmiddels dat dit niet ongewoon is voor Reinout’s zender. Die laat het af en toe al eens enkele dagen afweten. Hopelijk komt er binnenkort weer een signaal. De laatste peilingen van de zender, tot 9/11, toonden aan dat Reinout zich nog in het uiterste zuiden van Spanje bevond, in het landbouwgebied van La Janda. Hopelijk gaat alles goed met hem.