Status 17/12 - 07/01

Door de eindejaarsperiode liet een nieuwe update van onze zenderooievaars even op zich wachten, maar hier zijn we weer! Een update voor de periode 17/12/2019 – 7/01/2020. Weinig spannende dingen: onze ooievaars lijken zich echt gesetteld te hebben voor de winter.

Ooievaar Emily

Emily verbleef de hele tijd op de plek in Noord-Marokko waar ze sinds 14/11 zit. Het gaat om een gebied ten zuidoosten van het plaatsje Ksar El-Kebir. Ze bezocht regelmatig een klein afvalstort, gelegen in landelijk gebied. Emily vertoeft ook geregeld in een nabijgelegen landbouwgebied op. Op een paar data vloog ze 15 kilometer noordwaarts naar een ander landbouwgebied, maar het kerngebied waar ze steeds naar terugkeert blijft hetzelfde.

Ooievaar Hadewijch

Hadewijch bleef de hele periode op haar stek nabij het stadje Ouazzane in Noord-Marokko, iets minder dan 50 kilometer ten zuidoosten van Emily. Daar zit ze sinds 24/11. De actieradius van Hadewijch was in deze periode kleiner dan van Emily. Alle peilingen kwamen uit een gebied met een doorsnede van nauwelijks vijf kilometer. Een klein afvalstort is het centrum van de activiteiten voor deze vogel. Overnachten deed ze blijkbaar regelmatig in een nabijgelegen bosje.

Ooievaar Reinout

Nog steeds geen nieuws van Reinout. De zender van onze derde ooievaar geeft geen signaal meer. We weten dat dit niet ongewoon is voor Reinout’s zender. Die laat het in het verleden al een paar keer een tijdje, maar wel nooit zo lang als nu. De laatste peilingen van de zender, tot 9/11, toonden aan dat Reinout zich nog in het uiterste zuiden van Spanje bevond, in het landbouwgebied van La Janda. Hopelijk gaat alles goed met hem. Hopelijk komt er in de toekomst nog eens een signaal. Het gebeurt soms dat zenders die lange tijd geen signaal geven, ineens toch weer data doorsturen.