Status 17-22/09

Ooievaar Reinout

Goed nieuws van Reinout! We kregen eindelijk weer een teken van leven van zijn zender. De ooievaar zelf doet het blijkbaar prima, maar zijn zender hapert af en toe. Een euvel dat al voorkwam toen hij nog in het Zwin zat. Reinout lijkt het goed naar zijn zin te hebben op het grote afvalstort in Centraal-Spanje, bij Puente de Valecas, ten zuidoosten van Madrid. Op 17 en 18 september maakte de vogel een uitstapje in zuidwaartse richting, tot 12 kilometer verder, maar uiteindelijke keerde hij naar zijn inmiddels vertrouwde stort terug.

Ooievaar Emily

Ooievaar Emily bleef nog steeds hangen in La Janda in het zuiden van Andalusië. Haar dagelijkse verplaatsingen zijn heel beperkt: de inmiddels klassieke korte verplaatsing tussen de slaapplaats in de bomen en de eetplek in de rijstvelden. Onze Spaanse contactpersoon op het terrein, Alejandro Onrubia van de Fundacion Migres (https://www.fundacionmigres.org/en/), liet ons nochtans weten dat de weersomstandigheden om de oversteek naar Afrika te maken de voorbije periode perfect waren. Als bewijs daarvan staken op 17 en 18 september ca. 2.000 ooievaars de Straat van Gibraltar over. Maar niet Emily dus…. Ze houdt zich op in een groep van ca. 280 ooievaars die is blijven hangen op die plek. Alejandro stuurde ons foto’s door van de groep ooievaars waarin Emily zich ophoudt. Ze verblijft nu al sinds 1 september in het gebied. In het gebied van de Straat van Gibraltar waaien vaak zeer krachtige winden. Die zorgen er voor dat zweefvliegers zoals ooievaars niet zomaar zonder gevaar de zee-engte kunnen oversteken. Daardoor is er vaak een opstopping van vogels die uit het noorden aankomen, maar niet meteen kunnen oversteken. Ze wachten dan goede weersomstandigheden af. Sinds de aankomst van Emily zijn er echter wel al meerdere goede dagen geweest om over te steken, en toch heeft ze de sprong nog niet gewaagd. Ze houdt ons echt wel in spanning: zal ze in Spanje blijven om de winter doorbrengen, of zal ze alsnog naar Afrika gaan… Hopelijk krijgen we één van de volgende dagen een spannende ontwikkeling!

Ooievaar Hadewijch

Hadewijch bleef rondhangen op en nabij een afvalstort bij het plaats Los Palacios y Villafranca, iets ten zuiden van Sevilla, in het zuiden van Spanje. Af en toe maakte ze een kort uitstapje van maximaal 10 kilometer ver, maar het afvalstort bleef toch haar meest gebruikte stekje.

Opzet zenderproject

Net als Reinout toont Hadewijch aan dat het afvalstorten een belangrijke aantrekkingskracht hebben op ooievaars. Het opzet van dit zenderproject dat het Zwin Natuur Park uitvoert in samenwerking met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) is precies om meer inzicht te krijgen in de grote veranderingen die vermoedelijk op komst zijn voor doortrekkende en overwinterende ooievaars in Spanje. De afvalstorten die totnutoe voor twee van onze drie vogels zo’n belangrijke aantrekkingspool zijn gebleken, zullen binnenkort gesloten worden in het kader van de Europese afvalstoffenwetgeving. Daardoor zullen de toestand en de omstandigheden voor de ooievaars grondig gewijzigd worden. Met dit onderzoek willen we nagaan welke gevolgen de gewijzigde toestand in Spanje zal hebben op het gedrag van de ooievaars.