Status 13 - 17 april

Ooievaar Reinout

De vorige update eindigde voor Reinout op Belgische bodem. De nacht van 12 op 13 april bracht hij door in de provincie Limburg. Wellicht gebeurde dat meer precies op het terrein van het militair domein van Leopoldsburg.

Zijn reislust was nog niet getemperd: op 13 april doorkruiste de vogel Noord-Limburg. In Molenbeersel werd de Nederlandse grens overgestoken, en de tocht ging van daar verder noordwaarts. Reinout eindigde in Gennep, in het uiterste noorden van Nederlands Limburg, vlakbij de Duitse grens. Blijkbaar was dit een goede plek om halt te houden: van 14 tot en met 16 april bracht Reinout in die omgeving door.

Op 15 april maakte hij zelfs een uitstapje net over de grens in Duitsland. Dat was het zesde land dat Reinout bezocht sinds het begin van zijn trektocht vanuit het Zwin vorig jaar in augustus. Mogelijk bevindt onze ooievaar zich in het gezelschap van jonge Nederlandse of Duitse vogels die naar hun eigen geboortestreek terugkeerden.

Op 17 april vloog Reinout ineens weer ruim 60 kilometer naar het westzuidwesten. Hij eindige dichtbij de Belgische grens, ten zuiden van Tilburg in Nederland. Hij bracht de nacht door in het bekende dierenpark De Beekse Bergen. Vermoedelijk was hij aangetrokken door de ooievaars die daar in het wild broeden. Als hij de volgende dag dezelfde koers zou aanhouden, zou hij in de richting van het Zwin vliegen. Zou hij ineens toch zin hebben gekregen om zijn thuisplek op te zoeken?

De volgende dag vloog Reinout echter weer helemaal terug in de richting van waaruit hij de vorige dag gekomen was! Hij vloog nu resoluut Duitsland in, tot bij het dorpje Appeldorn, bij de Rijn in de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Ooievaar Hadewijch

Hadewijch vloog vanuit haar stopplaats in Tudela in Noord-Spanje op 13 april meteen verder door. Aanvankelijk hield ze een noordoostelijke koers aan, maar in de loop van de dag veranderde ze richting noordwesten. Na iets meer dan 100 kilometer eindigde ze de dag in de buurt van de stad Pamplona.

De volgende dag, 14 april, trok ze over de westelijke uitlopers van de Pyreneeën Frankrijk in. Ze maakte de overtocht van de bergen op ongeveer dezelfde plaats als waar ze dit eind augustus 2019 in zuidwaartse richting had gedaan, toen nog in gezelschap van Reinout en Emily. Hadewijch doorkruiste de rest van de dag een groot deel van de Landes in Zuidwest-Frankrijk, om halt te houden nabij het onooglijke gehuchtje Argelouse.

Op 15 april zette ze ’s ochtends verder koers naar het noorden, maar helaas verbrak die dag het signaal van de zender, toen ze bijna de Gironde-rivier had bereikt. De volgende dagen werd geen signaal meer ontvangen. We weten niet of er iets scheelt met de zender of dat er iets met Hadewijch gebeurd zou zijn. Als ze de volgende dagen verder door zou zijn getrokken, zou ze nu al dicht in de buurt kunnen zijn. Hopelijk geeft de zender zo snel mogelijk weer een teken van leven!