Status 12-16/09

Ooievaar Emily

Ooievaar Emily had het de voorbije dagen nog steeds prima naar haar zin in La Janda in het zuiden van Andalusië, vlakbij de Straat van Gibraltar.

Sinds 1 september is haar actieradius beperkt tot enkele kilometer. ’s Nachts slapen in een groep oude olijfbomen en kurkeiken en overdag Amerikaanse rivierkreeften smullen in rijstvelden, dat is het dagelijkse ritme. Klinkt niet slecht naar ooievaarsnormen! In de vorige update meldden we al dat ze hier niet alleen is. Er hangen nog honderden andere ooievaars rond op die plek. Op basis van haar bewegingen van de voorbije dagen merken we niets dat er zou kunnen op wijzen dat ze al een serieuze poging zou ondernomen hebben om naar Afrika te trekken.

Ooievaar Reinout

Ook nu nog steeds geen nieuws van Reinout, onze tweede ooievaar. De laatste signalen van begin september kwamen van een groot afvalstort nabij Madrid. We gaan er van uit dat er technische problemen zijn met de zender. Dat is al eerder het geval geweest, ook toen Reinout nog hier in het Zwin zat. We hopen nog steeds dat er verandering in komt, en dat we weer een teken van leven krijgen. Zonder tegenbericht hopen we dat Reinout nog steeds alive & kicking is.

Ooievaar Hadewijch

Weet je nog dat Hadewijch op 10-11 september een lange reis ondernam richting Zuid-Spanje? Het zag er even naar uit dat ze ook richting de Straat van Gibraltar aan het stomen was.

Op 12 september bleef ze echter in de buurt van haar slaapplaats van de nacht ervoor, bij Los Palacios y Villafranca (iets ten zuiden van Sevilla). Ze zocht een groot afvalstort op iets ten noorden van het stadje. Op basis van de beelden van Google Earth lijkt het er op dat de vogel de nacht telkens doorbracht in een olijfgaard net buiten het stort. Overdag kwamen de meeste peilingen van op het afvalstort zelf, waar Hadewijch vermoedelijk voedsel zocht samen met andere ooievaars.

Op 15 september leek deze ooievaar weer de reiskriebels te pakken gekregen te hebben. Hadewijch vloog ruim 20 kilometer zuidwaarts. Nadien keerde ze echter terug naar het inmiddels vertrouwde afvalstort nabij Los Palacios y Villafranca, waar ze weer de nacht doorbracht.

De volgende dag, 16 september, koos ze weer het luchtruim, om opnieuw meer dan 20 kilometer te vliegen, dit keer in westelijke richting. Hadewijch bereikte toen de Guadalqivir-rivier ten zuiden van Sevilla. Net als de vorige dag keerde ze nadien weer terug naar het afvalstort waar ze de vorige dagen de nacht doorbracht.