Status 1/10 - 6/10

Ooievaar Emily

Ooievaar Emily verblijdde ons op 23 september door als eerste van onze ooievaar via de Straat van Gibraltar van Europa naar Afrika te trekken. We gingen al dromen van verre Afrikaanse avonturen, maar de vogel hield al vrij snel halt in Noord-Marokko.

Sinds 26 september lijkt ze het prima naar haar zin te hebben in landbouwgebied ongeveer 40 kilometer ten noordoosten van de stad Kénitra, bij het dorpje Douar El Fokra.
In de periode 1-6 oktober bleef ze heel sedentair in die omgeving. Op een sporadische uitstap van iets meer dan 10 kilometer na, beperkte haar actieradius zich tot minder dan 2 kilometer. Het voedselaanbod op het Marokkaanse platteland is vermoedelijk een pak groter dan hier bij ons. Emily vindt waar waarschijnlijk a het voedsel dat ze nodig heeft in dat kleine gebied. Als je inzoomt op het gebied via Google Earth zie je een lappendeken van kleine landbouwpercelen, doorsneden met kanaaltjes.

Ooievaar Hadewijch

Hadewijch bereikte Marokko op 30 september. Op 1 oktober vertrok ze ’s ochtends van haar slaapplaats langs de Martil-rivier, bij de westelijke buitenwijken van de stad Tétouan, naar een afvalstort 2,5 kilometer verderop. ’s Avonds keerde ze terug naar dezelfde slaapplaats. Op 2 oktober deed ze grotendeels hetzelfde, maar ’s avonds vloog de ooievaar 15 kilometer naar het noordoosten. Daar overnachtte ze bij de monding van de Martil-rivier in de Middellandse Zee, bij het stadje Martil. Dat uitstapje naar zee bleek niet voor herhaling vatbaar. De volgende dag keerde Hadewijch terug richting Tétouan, en tot en met 6 oktober volgde ze steeds dezelfde routine. Slapen bij de rivier aan de westrand van Tétouan en overdag voedsel zoeken op hetzelfde afvalstort.

Ooievaar Reinout

Net als je dacht dat de updates wat saaier zullen worden als de twee meest avontuurlijke zenderooievaars geen grote bewegingen meer maken, is het Reinout die voor de verrassing zorgt. Reinout was al sinds 30 augustus vaste klant geworden op een afvalstort ten zuidwesten van Madrid.

  • Heel de maand september bleven zijn bewegingen beperkt tot een straal van minder dan 15 kilometer rond dat stort.
  • Op 2 oktober vloog Reinout echter ineens 70 kilometer naar het zuidwesten. Hij overnachtte aan een stuwmeer bij een dorpje met de mooie naam La Puebla de Montalban.
  • Op 3 oktober bleef hij daar in de buurt om – wat had je gedacht – een lokaal afvalstort te bezoeken. Blijkbaar was het geen stort naar zijn zin.
  • Want op 4 oktober wendde Reinout de steven resoluut zuidwaarts, om 140 kilometer verderop te eindigen bij een klein meertje in landbouwgebied bij het dorpje Brazatortas in de regio Castilla-La Mancha. De middle of nowhere, en zo moet het voor Reinout ook geleken hebben want de volgende dag vloog hij weer ruim 150 kilometer naar het zuidwesten. De ooievaar sliep op het dak van een lelijk industriegebouw bij het plaatsje Fuentes de Andalucia, in de regio Andalusië.
  • Reinout had de reismicrobe weer goed te pakken, want op 6 oktober ging het alweer 135 kilometer verder naar het zuiden. De stopplaats en slaapplaats was deze keer het plaatsje Benalup-Cas Viejas. De afstand van ongeveer 500 kilometer die Reinout de voorbije dagen afgelegd heeft, bracht hem op ongeveer 40 kilometer van de Straat van Gibraltar! Staat ook onze derde ooievaar op het punt de oversteek te maken naar Afrika? Wie weet lees je het in de volgende update binnen enkele dagen!