Status 10/10 - 20/10

Ooievaar Emily

Emily lijkt het nog steeds prima naar de zin te hebben nabij het dorpje Douar El Fokra in Noord-Marokko. Haar dagelijkse bewegingen tonen aan dat ze gebruik maakt van het landbouwgebied langs de Sebou-rivier. Vermoedelijk is dit een voedselrijk gebied, waar Emily samen met andere ooievaars veel voedsel kan vinden. Haar verplaatsingen strekken zich uit over een gebied met een doorsnede van ongeveer 25 kilometer. De vogel maakt afwisselend gebruik van delen van dit grotere gebied. De slaapplaatsen liggen voor zover te zien gewoon in het landbouwgebied. Geen spoor van afvalstorten in het gebied waar Emily zich ophoudt!

Ooievaar Hadewijch

Hadewijch houdt zich ook nog steeds op in noordelijk Marokko, ongeveer 130 kilometer ten noordoosten van Emily. De ooievaar vertoeft er in de vallei van de Martil-rivier, van Tétouan tot 15 kilometer meer naar het noordoosten waar deze rivier bij het stadje Martil uitmondt in de Middellandse Zee. Een afvaltstort nabij Tétouan is aan favoriete plek, vermoedelijk om voedsel te zien. De nacht wordt in regel doorgebracht bij de rivier. Wellicht in ondiepe delen van de rivier of op grondeilandjes in de rivier, waar het veilig is voor grondpredatoren. Op 15/10 maakte Hadewijch een uitstap van ruim 40 kilometer zuidwaarts naar de omgeving van de stad Chefchaouen. Deze stad in het Rif-gebergte is bekend om de blauwe kleur waarin veel gebouwen geschilderd zijn. Zoals nogal vaak het geval is met onze zenderooievaars, kwam Hadewijch ook hier weer terecht op een afvalstort. Er werd overnacht in een rivier nabij de stad. Blijkbaar vond Hadewijch haar nieuwe stek niet echt de moeite want de volgende dag vloog ze alweer terug naar haar vertrouwede omgeving nabij Tétouan, om daar de rest van de periode te blijven.

Ooievaar Reinout

Tot en met 11/10 bleef Reinout in een heel klein stukje van La Janda. Precies hetzelfde stukje waar ook Emily en Hadewijch al vertoefd hadden! Op 12/10 keerde de vogel weer een eind noordwaarts tot de omgeving van Benalup-Casas Viejas. Op 13/10 vloog Reinout weer zuidwaarts, maar nu naar een ander deel van La Janda, in het westen van dit grote landbouwgebied. Dat nieuwe stekje lijkt de ooievaar goed te bevallen, want de rest van de periode bleef hij daar aanwezig. Na veel tijd op afvalstorten, lijkt ook Reinout nu voor het boerenleven gekozen te hebben.