Status 10 - 12 april

We moeten al snel na de vorige weer met een nieuwe update komen! Het gaat de laatste dagen snel met onze twee zenderooievaars, Reinout en Hadewijch! Het duurde lang vooraleer ze vanuit hun respectievelijke overwinteringsgebieden hun noordwaartse trek begonnen. Dat is normaal voor jonge ooievaars in hun tweede kalenderjaar die dit jaar zelf nog niet gaan broeden. Nu is hun trekinstinct zich echter flink aan het roeren.

Ooievaar Reinout

Sinds Reinout op 9 april de Pyreneeën is overgestoken heeft hij elke dag een grote afstand afgelegd. Op 10 april vloog hij vanaf zijn slaapplaats nabij de Garonne-rivier in Zuidwest-Frankrijk ca. 350 kilometer noordwaarts. Hij bereikte de Cher-rivier, ongeveer 25 kilometer ten oosten van de stad Tours, waar de Cher uitmondt in de Loire-rivier. Hij overnachtte vlakbij één van de meest opvallende kastelen van de Loirestreek, het Château de Chenonceau. Het kasteel is gebouwd over de Cher-rivier heen.

Het Château de Chenonceau is nu tijdelijk gesloten ten gevolgen van maatregelen tegen het Corona-virus. Als ooievaar zou Reinout er vanuit de lucht wel een kijkje hebben kunnen nemen, maar hij lijkt er niet veel tijd te hebben aan besteed. De volgende dag, 11 april, zette de vogel meteen weer aan om alweer 235 kilometer te vliegen. De koers werd meer naar het noordoosten bijgesteld. Hij passeerde de stad Orléans. De dag werd geëindigd bij alweer een andere grote rivier in Frankrijk, de Marne niet ver van de stad Meaux, iets ten oosten van Parijs. Meer bepaald bij het plaatsje Armentières-en-Brie. Vlakbij lag een groot afvalstort, maar de peilingen van de zender laten niet zien of Reinout daar met zekerheid gebruik van heeft gemaakt. Op 12 april zette Reinout weer verder door. Zijn stopplaats aan de Marne scheidde hem nog ongeveer 135 kilometer van de Belgische grens. Zou hij vandaag terug in zijn thuisland aankomen? Reken maar! Reinout vloog op deze dag ongeveer 280 kilometer. In de vroege namiddag bereikte de ooievaar België ter hoogte van de Famenne-streek, in de buurt van Chimay. Hij passeerde Charleroi en kwam ’s avonds aan langs het Albertkanaal in Ham, in het westen van de provincie Limburg. De strakke noordoostelijke koers die Reinout aanhield vanaf de Loire in Midden-Frankrijk heeft hem dus een heel eind ten oosten van het Zwin doen uitkomen. Vermoedelijk is Reinout niet alleen maar in het gezelschap van andere ooievaars. Het is speculeren, maar mogelijk zijn die vogels afkomstig van grotere populaties in Nederland of Duitsland, en laat hij zich door hen meesleuren richting hun herkomstgebied. We zijn benieuwd hoe ver zijn trektocht nog zal doorgaan en of hij eventueel toch nog westwaarts zal worden gelokt door zijn geboortegrond in het Zwin. De omstandigheden voor vogeltrek in Noordwest-Europa waren de voorbije dagen zeer gunstig. Er werden aanzienlijke aantallen trekvogels waargenomen in ons land, waaronder veel roofvogels die net als ooievaars graag van thermiek gebruiken maken om te trekken. Reinout heeft duidelijk ook van die gunstige trekomstandigheden geprofiteerd om een enorme sprong noordwaarts te maken.

 

Reinout overnachtte vlakbij één van de meest opvallende kastelen van de Loirestreek, het Château de Chenonceau

Ooievaar Hadewijch

Op 10 april bleef zij nog de hele dag ter plekke in Alcazar de San Juan in Centraal-Spanje. Daar zat de vogel al sinds 31 maart. Op 11 april zette ook Hadewijch weer verder door. Ze trok ca. 200 kilometer noordwaarts. In tegenstelling tot Reinout enkele weken geleden liet Hadewijch zich niet afleiden voor een ommetje via Madrid. Ze kwam uit in het dunbevolkte noorden van de regio Castilla-La Mancha, bij een dorpje genaamd Maranchon. De foto toont een landbouwgebied met grote hoogspanningsmasten. Mogelijk heeft Hadewijch daarop de nacht doorgebracht. Op 12 april vloog de ooievaar ca. 140 kilometer door. De stopplaats was Tudela. Dat is een bekende plaats voor Belgische zenderooievaars; tijdens vroegere zenderprojecten hielden verschillende gezenderde exemplaren uit Planckendael daar halt. Ook voor Hadewijch zelf is dit een bekende plek. Tijdens haar zuidwaartse trek hield ze op 9 september 2019 halt in Tudela om er te overnachten op de grote kerk in het centrum van de stad. In vergelijking met Reinout houdt Hadewijch voorlopig eens meer westelijke koers aan. We zijn benieuwd of ze de volgende dagen zal doorvliegen en, zo ja, via welke weg ze de barrière van de Pyreneeën zal passeren. Spannende dagen! We brengen jullie gauw een nieuwe update!

Overnachtingsplaats Hadewijch, nacht van 11 op 12 april.