Status 10-11/09

Ooievaar Emily

Ooievaar Emily bleef op 10 en 11 september ter plekke in La Janda in het zuiden van Andalusië. Al sinds 1 september vertoeft ze hier in een klein gebied.
We zochten contact met lokale vogelkijker Alejandro Onrubia van de Fundacion Migres (https://www.fundacionmigres.org/en/), die vertrouwd is met de lokale trekvogelbeweging. Hij liet ons weten dat de weersomstandigheden ter plekke in de eerste week van september erg slecht waren, met harde oostenwind en regen.

Op 9 september veranderde het weer, en werd het wel gunstig voor trekvogels om de Straat van Gibraltar over te steken. De mensen van de Fundacion Migres telden die dag ca. 1.600 ooievaar en ca. 7.000 roofvogels die de oversteek maakten naar Afrika. Ruim 2.000 ooievaars bleven echter ter plekke. In het gebied zijn er veel rijstvelden, waar massa’s Amerikaanse rivierkreeften voorkomen. Dat is een schaaldier dat van nature niet voorkomt in Europa, maar dat hier door menselijk toedoen toch in de vrije natuur is terecht gekomen. Ze komen overvloedig voor in rijstvelden in zuidelijk Europa. Het is bekend dat ze een belangrijke voedselbron zijn voor een aantal vogelsoorten zoals de ooievaar. Alejandro laat ook weten dat de plek waar Emily de nacht doorbrengt niet toevallig gekozen is. Het is een goed gekende rustplaats voor grote aantal ooievaars. De vogels slapen er in oude olijfbomen en kurkeiken.
Op 11 september in de ochtend werden er ca. 650 ooievaars geteld die er de nacht hadden doorgebracht. Zoals we al vermoedden, is Emily dus helemaal niet alleen maar is ze in gezelschap van honderden soortgenoten!

Ooievaar Reinout

Helaas weer geen nieuws van Reinout, onze tweede ooievaar. De laatste signalen van begin september kwamen van een groot afvalstort nabij Madrid. We gaan er van uit dat er technische problemen zijn met de zender. Dat is al eerder het geval geweest, ook toen Reinout nog hier in het Zwin zat. Hopelijk komt daar snel verandering in, en leren we weer waar Reinout zit

Ooievaar Hadewijch

Het meest verrassende nieuws kwam van Hadewijch, de derde zenderooievaar! Onze vorige update eindigde met het bericht dat Hadewijch haar reislust had teruggevonden na haar lange tussenstop in Noord-Spanje. De trip van 35 kilometer die ze maakte op 9 september bleek een opwarmertje te zijn voor de komende dagen.

Op 10 september vloog de vogel maar liefst ongeveer 375 kilometer zuidwaarts, dwars door het Spaanse binnenland! Ze bleef ruim ten oosten van Madrid, waardoor ze vermoedelijk niet werd ‘afgeleid’ door de concentratie ooievaars op afvalstorten rond de Spaanse hoofdstad. Op het einde van de dag belandde ze bij het stadje Manzanares, in het zuiden van de regio Castilia-La-Mancha. Ze bracht de nacht door in een groepje bomen op het platteland net buiten het stadje.

De reislust was nog niet over: de volgende dag, 11 september, vloog Hadewijch nog eens iets meer dan 300 kilometer verder door. De koers ging wat meer naar het zuidwesten dan de vorige dag. Ze bracht de nacht door in een klein moerasgebiedje in Los Palacios y Villafranca, iets meer dan 25 kilometer ten zuiden van Sevilla. Op twee dagen tijd vloog Hadewijch ongeveer 680 kilometer. Daarmee wordt aangetoond dat de vliegomstandigheden voor thermiektrekkers zoals ooievaars vaak gunstiger zijn in warme streken dan bij ons. Daarmee zitten we nu met twee van onze zenderooievaars in het zuiden van Spanje. Het wordt alweer spannend om te zien of Hadewijch Emily nog zal inhalen. We komen snel terug met een volgende update in deze spannende tijden!