Status 08/01 - 26/01

Fantastisch nieuws! De zender van onze Zwinooievaar Reinout, heeft weer een teken van leven gegeven! De laatste peiling dateerde al van 9/11/2019. Sindsdien had de zender geen signaal meer doorgezonden. We hoopten stiekem dat de zender vroeg of laat weer in gang zou schieten. Het heeft even geduurd, maar dat is precies wat nu gebeurd is: we hebben ineens alle data van Reinout binnengekregen van november tot nu. Dat is heel goed nieuws, niet in het minst omdat de vogel nog steeds alive & kicking blijkt te zijn!

Zo veel data leveren natuurlijk veel nieuws op! We praten je snel even bij over de avonturen van Reinout in de voorbije drie maanden. Tot 18/11 bleef de vogel in hetzelfde gebied waar hij al verbleef sinds 7/10, het landbouwgebied van La Janda, in het uiterste zuiden van Spanje, halfweg tussen de steden Cádiz en Algeciras. Tot 15/11 zat hij in een klein deelgebied in het noorden van La Janda, bij het dorpje Benalup-Casas Viejas. Die dag verplaatste hij zich een tiental kilometer zuidwaarts, om daar enkele dagen door te brengen. Op 18/11 vertrok Reinout van daar voor een tocht van ongeveer 35 kilometer naar het noordwesten. Hij hield halt bij het plaatsje El Marquesado. Voedsel zoeken gebeurde vooral op een afvalstort; overnachten vond plaats in zoutpannen bij de grote lagune ten oosten van de stad Cadiz.

Na ongeveer een weekje, op 24/11, hield Reinout het ook daar weer voor gezien, en vloog ongeveer 100 kilometer noordwaarts. Hij stopte bij het plaatsje Los Palacios y Villafranca, net onder Sevilla. Daar is hij gebleven tot nu. Reinout houdt er sinds eind november een voorspelbaar ritme op na. Voedsel zoeken gebeurt op een afvalstort ten noordoosten van Los Palacios. Om te overnachten trekt hij naar landbouwgebied net ten westen van het stadje. Voor de trouwe volgers van onze zenderooievaars klinkt Los Palacios y Villafranca misschien vertrouwd in de oren? Goed mogelijk: Reinout verblijft nu al bijna twee maanden op een plek waar één van de andere twee zenderooievaars, Hadewijch, halt hield van 11/09 tot 23/09. Het is niet de eerste keer dat onze drie ooievaars onafhankelijk van elkaar, op verschillende momenten, in een zelfde gebied terecht komen. Dat moeten telkens aantrekkelijke plaatsen zijn, waar wellicht veel ooievaars samen komen. Vaak zijn het afvalstorten die de aantrekkingspool blijken te zijn.

Ooievaar Emily en Hadewijch

Van Emily en Hadewijch is er weinig nieuws. Die zitten elk afzonderlijk nog steeds in hetzelfde gebied in Noord-Marokko waar ze ook in de vorige updates verbleven. Emily zit bij het stadje Ksar El-Kebir. Hadewijch hangt 40 kilometer verder naar het zuidoosten rond bij het plaatsje Ouazzane.

Nu we weer een kijk hebben op de verplaatsingen van onze drie ooievaars valt er nog iets op. Sinds de tweede helft van november blijken de drie vogels rust gevonden te hebben. Nadat ze in weken en maanden voordien regelmatig van gebied wisselden, houden ze sinds die periode vast aan een bepaald gebied.
We kijken met spanning uit naar wat onze drie vogels in de nabije toekomst gaan doen. Jonge ooievaars in hun tweede kalenderjaar hebben geen haast om zich noordwaarts te spoeden naar een broedplaats. Jonge ooievaars doen er enkele jaren over vooraleer ze zelf een eigen stekje vinden om te gaan broeden. We houden je op de hoogte!