Signeersessie Hachel

22/02/20
13:30 - 16:30

Hachel, tekenaar van Karlekijn

Luikenaar Hubert Lambert, in de stripwereld gekend onder het pseudoniem ‘Hachel’, zet zijn eerste stappen als striptekenaar in 1965 in het weekblad ‘Spirou/Robbedoes’. Onder de noemer ‘Mésaventures sans paroles/ Lotgevallen zonder woorden’ tekent hij ‘gagstrips’, korte strips van eén of meerdere tekeningen met een kort verhaaltje, waarin een grap visueel wordt uitgebeeld. In 1967 wordt hij onafhankelijk grafisch ontwerper (tekenaar en scenarist) en werkt hij samen met andere tekenaars, waaronder Mittei die tekent voor het weekblad ‘Kuifje’.

Voor de kranten van de groep ‘Vers l’Avenir’ creëert hij eind de jaren zestig ook de figuren ‘Puppy’ (een beminnelijk klein hondje) en ‘Charlequin’ (een verwijzing naar Charles Quint of Keizer Karel V). In het begin als dagelijkse gagstrips van één of twee tekeningen in de krant en later in afwisseling met wat langere verhalen. In de figuur van ‘Charlequin’ kan Hachel zijn voorliefde voor absurde humor volop ontplooien. Deze gagstrips worden later in albums opgenomen.

Het is de figuur van ‘Charlequin’ die in 2008 in contact komt met Knokke-Heist en het Zwin. Ter gelegenheid van het stripfestival van Knokke-Heist brengt Hachel dat jaar een album uit waarin zijn figuur van ‘Charlequin’ op stap gaat in Knokke-Heist. Voor de gelegenheid wordt zijn naam vertaald naar ‘Karlekijn’. Op een achtergrond van foto’s genomen op locaties in de gemeente filosofeert Karlekijn over hoe het voelt om een stripfiguur te zijn.

Praktisch?

Hachel zal signeren van 13u30 tot 16u30 op zaterdag 22 februari. De toegang tot de tentoonstelling is inbegrepen in een standaard ticket tot het Zwin Natuur Park.

Bekijk de tentoonstelling 'Het Zwin in de strip'
Koop toegangstickets voor 22 februari