ooievaar Reinout

Ooievaar Reinout, Y0121

  • Nest 15 - 1 van de 2 nesten bij de ooievaarstoren
  • Ringnummer Y0121 - geringd op 5/06/2019
  • Zendernummer BGRO03 - gezenderd op 26/06/2019
  • Vader ongeringd - Moeder geringd met ring M6027
Geboortejaar:

Status 24 november 2021

Helaas nog altijd geen nieuws van de zender van Reinout. De laatste tijding dateert al van begin augustus, toen de vogel nog in zijn Nederlandse zomergebied zat. Geen nieuws is hopelijk nog altijd goed nieuws. De zender van deze vogel heeft het al meermaals langdurig laten afweten, om dan vervolgens toch weer signalen door te geven. We hopen dat Reinout inmiddels ook veilig richting overwinteringsgebied getrokken is. De vorige twee winters was dat telkens bij Villa de Valecas, aan de zuidwestrand van Madrid in Centraal -Spanje.

Status 30 augustus 2021

De zender van Reinout (°2019) laat het al enkele weken afweten. We weten dus nog niet of hij zijn laatste verblijfplaats in centraal-Nederland al heeft verlaten. 

Status 4 augustus 2021

Reinout verbleef nog altijd in Centraal-Nederland, in het klein gebied ten zuidwesten van de stad Utrecht. Zijn zender liet het vanaf 4 augustus helaas wel afweten. We weten intussen dat Reinouts zender af en toe forfait geeft, dus we gaan er van uit dat dit ook nu weer het geval is.

Status 19 juli 2021

Reinout, de andere vogel uit 2019, hield ook vast aan hetzelfde gebied als voordien, in Centraal-Nederland tussen Utrecht en Gouda.

Status 28 juni 2021

Reinout bleef nog steeds in Nederland, in het westen van de provincie Utrecht. Hij verbleef in een ruimer gebied tussen de stad Utrecht en de stad Gouda.

Status 8 juni 2021

Reinout bleef vasthouden aan Nederland. Vanuit de omgeving van de stad Utrecht, meer bepaald tussen Vianen en Culemborg, maakte Reinout op 12 en 13 een uitstap naar het noorden, tot bij Alkmaar. Dat was niet echt naar de zin blijkbaar, want de vogel keerde al snel weer terug naar streek tussen Vianen en Culemborg. Daar zit Reinout nu nog steeds. 

Status 10 mei 2021

De zender van Reinout, de andere zenderooievaar van 2019, doet het gelukkig weer uitstekend nu hij teruggekeerd is uit het wintergebied. Nadat de vogel eind maart was aangekomen in Nederland, bleef hij aanvankelijk vooral de omgeving van Beetsterzwaag in Friesland, in Noord-Nederland. Rond 10 april maakte Reinout een uitstap naar het westen, naar de provincie Noord-Holland. Hij kwam uiteindelijk zelfs noordwaarts op het Waddeneiland Texel terecht, om al snel weer terug te keren naar Beetsterzwaag. Een week later vloog Reinout wederom pal west naar Noord-Holland. Deze keer keerde hij aan de kust naar het zuiden. Op 18 april kwam Reinout terecht ten westen van Utrecht in Centraal-Nederland, waar hij een kleine week bleef. Op 23 april vloog de vogel ineens pal zuidwest. Misschien wel onderweg naar het Zwin? Neen, hoor, ter hoogte van Bergen-op-Zoom keerde hij alweer resoluut om richting oost. Via Breda kwam Reinout bij Tilburg in de Nederlandse provincie Noord-Brabant aan. Op 26 april ging het alweer noordwaarts, terug naar de omgeving ten westen en ten zuiden van de stad Utrecht. Reinout houdt duidelijk van Nederland, maar kan duidelijk niet kiezen in welk deel van het land hij wil blijven. Komt er een herhaling van vorige zomer, toen Reinout ook ruime omzwervingen maakte door grote delen van Nederland (en ook een klein stukje Duitsland)?

Status 29 maart 2021

Reinouts zender heeft sinds de vorige update meer info doorgegeven over zijn bewegingen in de voorbije maanden. Zoals verwacht heeft hij de winter doorgebracht op het stort nabij Villa de Valecas, net ten zuidoosten van Madrid in Spanje. Reinout begon noordwaarts te trekken op 13 maart. De vogel had er die eerste dag meteen zin in, want hij trok 275 noordoostwaarts, tot bij Zaragosa. Na een dag pauze, trok Reinout op 15 en 16 maart in twee korte etappes tot de omgeving van de stad Huesca in Noord-Spanje. Op 17 maart opnieuw een rustdag, en dan ging het op 18 maart verder richting Pyreneeën. Reinout vloog een eind westwaarts langs de bergketen, op zoek naar een goede oversteekplaats en/of de goede weersomstandigheden om over de bergen te gaan. Hij kwam die dag aan op de plek waar we het in de vorige post over hadden, aan de voet van de Pyreneeën, bij een plaatsje genaamd Burguette. We meldden al eerder dat hij op 21 maar de bergen overstak, tot in de Garonne-vallei ten zuidoosten van Bordeaux. Op 22 maart ging het opnieuw 129 kilometer kilometer noordwaarts. Op 23 en 24 maart dreef Reinout het tempo op, met respectievelijk ongeveer 175 en 275 gevlogen kilometers op die twee dagen. Dan ruste de vogel enkele dagen uit net ten noordoosten van Parijs, bij Claye-Souilly. Uiteraard zocht de ooievaar een afvalverwerkingsbedrijf uit om uit te rusten, of wat had je gedacht! Ongelofelijk hoe ze die plekken overal waar ze komen feilloos weten te vinden én gebruiken. Op 27 maart ging het verder door naar België. Zou Reinout in zijn derde levensjaar de weg terugvinden naar ‘huis’, naar het Zwin? Neen, hij vloog dwars door Centraal-België door naar Nederland, waar hij ’s avonds landde nabij Amersfoort. Op 28 maart trok Reinout van daar nog dieper Nederland, helemaal naar het noorden, tot in Beetsterzwaag in Friesland. Dat is niet geheel toevallig. In die omgeving broeden vele tientallen koppels ooievaars. De kans is reëel dat Reinout dus, net als vorig jaar, door Nederlandse ooievaars op sleeptouw is genomen.

Status 21 maart 2021

Voor het eerst sinds december 2020 gaf Reinouts zender weer een teken van leven!
Reinouts zender laat het af en toe afweten, dus we maken ons niet meteen zorgen. We hebben nog geen zicht op de data van de voorbije maanden (normaal komen die wel nog door), maar vermoedelijk heeft de vogel overwinterd op het stort bij Villa de Valecas nabij Madrid.
Het andere goede nieuws over Reinout is dat hij ook al is begonnen aan de terugreis naar het noorden. Zijn zender gaf voor het eerst weer signaal op 21 maart. De nacht ervoor had de vogel doorgebracht aan de voet van de Pyreneeën, nog net in Spanje. Op 21 maart trok Reinout verder naar het noorden, ongeveer 200 kilometer ver, tot in de Garonne-vallei iets ten zuidoosten van Bordeaux in Frankrijk.

Status 26 januari 2021

Vermoedelijk zit ook Reinout nog steeds in Villa de Valecas, net ten zuidoosten van Madrid, maar zijn zender gaf sinds half december geen signaal meer. Dat zijn we intussen al gewend van Renout’s zender.

Status 21 november - 14 december 2020

Reinout is weer in de eter! De zender van ooievaar Reinout had al sinds 6 oktober geen signaal meer gegeven, maar nu is er weer nieuws! Niet dat het heel erg spannend nieuws is: Reinout zit immers nog steeds op dezelfde plek als waar hij begin oktober zat: bij een groot afvalstort bij van Villa de Valecas, net ten zuidoosten van Madrid in Spanje. Dat is dus duidelijk zijn overwinteringsplaats voor deze winter. De vogel overwintert in zijn tweede winter dus bijna 400 kilometer meer naar het noorden. Zijn eerste winter bracht Reinout door in Zuid-Spanje, in de omgeving van Sevilla.

Status 1-14 oktober 2020

De ‘anciens’ van 2019, Reinout en Hadewijch, zijn duidelijk meer honkvast dan de jonkies. Hadewijch zit nog steeds op hetzelfde afvalstort bij Villa de Valecas, ten zuidwesten van Madrid in Spanje. Reinout zit hier wellicht ook nog steeds, maar het laatste signaal van zijn zender dateert al van 6 oktober. Geen nieuws meer van Reinout sindsdien. We maken ons daar niet ongerust over. We weten al van vorig jaar dat Reinouts zender soms voor een tijd out gaat.

Status 1-22 september 2020

Reinout bleef de voorbije dagen goed gesettled op zijn nieuwe stopplaats, op het afvalstort van Villa de Valecas, dichtbij Madrid. Vorig jaar bleef hij daar ruim een maand hangen. Mogelijk doet hij dat dit jaar opnieuw.

Status 22-31 augustus 2020

Reinout, één van de zender-ooievaars uit 2019, toonde zich de voorbije dagen het meest reislustig. Hij bleef tot 23 augustus hangen op een afvalplaats een eind ten zuiden van Clérac, in Zuidwest-Frankrijk, waar hij sinds 20 augustus zat.
Op 24 augustus trok Reinout verder door naar het zuidwesten, voor een korte trektocht tot aan de rivier de Garonne ten noorden van Bordeaux, waar de vogel overnachtte.
Op 25 augustus werd een versnelling hoger geschakeld: Reinout vloog die dag ruim 300 kilometer, stak de grens met Spanje over, en landde ’s avonds bij het dorp Santacara in de Spaanse regio Navarra. De dag nadien ging het alweer 200 kilometer verder, tot het plaatsje Argecilla in de regio Castilla-La Mancha, Centraal-Spanje. Reinout bleef er zin in hebben, want op 26 augustus trok hij nog eens ongeveer 90 kilometer verder. Dan hield de vogel halt bij een groot afvalstort net ten zuidoosten van Madrid, bij Villa de Valecas. Voor de echte fans van onze zenderooievaars zou dat bekend in de oren kunnen klinken: Reinout bracht hier vorig jaar, tijdens zijn eerste zuidwaartse trektocht, ook al een tijd door in deze periode. Op 30 augustus 2019 bereikte hij voor de eerste keer dit grote Spaanse afvalstort. Hij bleef er toen tot 1 oktober. Hij is dus terug op een plek die hem heel bekend moet voorkomen! Benieuwd hoe lang Reinout dit najaar in Villa de Valecas zal blijven.

Status 14-20 augustus 2020

De zender van ooievaar Reinout bleef gelukkig verder signalen doorgeven. Op 14 augustus bleef hij nog een extra dag op zijn stopplaats keer bij Claye-Souilly, net ten oosten van Parijs. Op 15 augustus had de vogel echter duidelijk weer een stevige trekdrang: hij vloog die dag ongeveer 240 kilometer, naar een klein plaatsje met de naam Loché-sur-Indrois. De volgende dag ging de tocht ongeveer 105 kilometer verder zuidwestwaarts tot in Mouterre-sur-Blourde, in het departement Vienne. Wat een mooie namen van kleine Franse dorpjes komen we toch te weten dankzij het volgen van onze zenderooievaars! Reinout is daarmee inmiddels al een flink eind opgeschoten tot halverwege Frankrijk. Op 17 augustus werd de trektocht verder gezet, maar aan gezapig tempo, met een afgelegde afstand van ongeveer 110 kilometer, tot bij Barbezieux-Saint-Hilaire. De volgende dag hield Reinout al na bijna 30 kilometer halt in Clérac, in het departement Charente-Maritime. De reden voor die snelle stop moest niet ver gezocht worden: een groot afvalwerkingsplaats! Op 19 augustus bleef de ooievaar daar de hele dag pleisteren. Op 20 augustus trok hij door, maar niet ver: minder dan 10 kilometer verder bevond zich nog een andere grote afvalverwerkingsplaats. Vermoedelijk zit Reinout hier niet alleen, en trekken deze beide afvalwerkingsplaatsen in deze tijd van het jaar groepen doortrekkende ooievaars aan.

Status 22 mei - 3 juni 2020

Reinout zit al een aantal weken in oostelijk Centraal-Nederland en aangrenzende delen van Duitsland. Op 21 mei zat hij bij Heino, ten oosten van de stad Zwolle. Daar bleef hij enkele dagen. Op 26 mei vloog de vogel pal westwaarts. Ter hoogte van Amsterdam boog Reinout naar het noorden. Na ongeveer 130 kilometer stopte de tocht in de Kop van Noord-Holland. Het zicht van zee en de Waddeneilanden was blijkbaar niet zo aantrekkelijk want de volgende dag, 27 mei, vloog Reinout weer terug zuidoostwaarts, tot in Flevoland. Blijkbaar was het avontuur naar het westen hem niet goed bevallen, want op 28 mei vloog hij nog eens 100 kilometer verder naar het oosten, terug naar het Nederlands-Duitse grensgebied, bij Nordhorn in Duitsland waar hij eerder in mei al had verbleven. Op 29 mei ging het alweer ruim 50 kilometer westwaarts, naar de omgeving van Zwolle in Nederland. Dan was het tijd om te rusten, want daar bleef Reinout de volgende dag gewoon ter plekke.

Helaas gaf de zender de dagen nadien geen signalen meer door.
De schijnbaar ongecontroleerde bewegingen over grote afstand van Reinout zijn niet zo onbegrijpelijk als ze lijken. Jonge vogels in hun tweede levensjaar zijn niet gebonden aan een broedplaats en hebben dus tijd om te zwerven. Dat zwerven heeft een belangrijke functie, want de vogels leren daardoor gebieden kennen die in aanmerking kunnen komen als potentiële broedplaats. Reinout keerde sinds zijn aankomst in Centraal-Nederland al meermaals terug naar bepaalde gebieden, en hij leert die regio dus duidelijk goed kennen. Het zou mogelijk kunnen betekenen dat hij zich hier later zou kunnen vestigen als broedvogel, maar dat is nog koffiedik kijken. We hopen stiekem dat hij zich toch nog bij ons zou willen komen vestigen, maar het belangrijkste is dat het de vogel zelf goed gaat.

Status 4-21 mei 2020

Over Reinout maakten we in de vorige update nog melding van zijn flinke omzwervingen door een groot deel van Nederland en een stukje Duitsland. Op het einde van de vorige periode gaf zijn zender een aantal dagen niet thuis, maar inmiddels is dat weer goed gekomen. Hij bleef nog tot 7 mei op de plek waar hij op 27 april aankwam, in Losser nabij Enschede in Midden-Nederland, vlakbij de Duitse grens. Van 7 tot 11 mei maakte hij een uitstapje naar Duitsland, circa 25 kilometer oostwaarts, bij de plaats Rheine. Een eenmalige vlucht bracht hem zelfs nog 25 kilometer meer naar het noordoosten in Duitsland. Uiteindelijk keerde hij terug naar de omgeving van Losser in Nederland, om al snel een beetje noordelijk door te schuiven, naar het grensgebied tussen Denekamp (Nederland) en Nordhorn (Duitsland). Daar bleef hij tot 21 mei. Die dag vloog Reinout ongeveer 55 kilometer naar het noordwesten, weer dieper Nederland in. Hij eindigde bij het dorpje Heino, niet ver van Zwolle.

Status 24 april - 3 mei 2020

Nadat hij op 23 april was uitgekomen bij Oosterhout in Zuid-Nederland, vloog Reinout op 24 april resoluut 220 kilometer naar het zuidoosten. Dat bracht hem diep in Duitsland, bij het plaatsje Wenden in de deelstaart Noordrijn-Westfalen. Een mooie streek, daar in het heuvelachtige Sauerland, maar blijkbaar toch niet wat Reinout zocht. De volgende dag vloog hij weer 120 kilometer noordwestwaarts. Dat bracht hem bij het kleine dorpje Brünen, nog steeds in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De volgende dag, 26 april, vloog hij weer 40 kilometer oostwaarts Duitsland in, maar keerde terug om weer bij Brünen te overnachten. Op 27 april ging het ruim 60 kilometer noord-noordoostwaarts, waar hij net over de grens in Nederland bij de grensplaats Losser uitkwam, iets ten oosten van de stad Enschede. Sindsdien zijn we het spoor weer even bijster. Helaas zijn we er inmiddels mee vertrouwd dat Reinouts zender af en toe een tijdje wegvalt. We hebben goede hoop dat hij binnenkort, net als na de vorige haperingen, weer een teken van leven geeft. Benieuwd welke verdere omzwervingen deze schijnbaar rusteloze ziel tegen dan gemaakt zal hebben!

Status 18-23 april 2020

Reinout genoot de voorbije dagen duidelijk van zijn ongebonden leventje als tweedejaars ooievaar! Het leek wel alsof hij een sightseeing-tour heeft gedaan van zuidelijk Nederland. In de vorige update werd gemeld dat hij op 18 april in Duitsland terecht was gekomen, net over de grens met Nederland, bij het plaatsje Appeldorn.

Op 19 trok Reinout noordwestwaarts, opnieuw naar Nederland. Hij eindigde de dag bij het plaatsje Ellecom, in de provincie Gelderland, langs de rivier de IJssel. Mogelijk geïnspireerd door zijn bezoek aan het Duitse dorpje Appeldorn enkele dagen eerder, trok hij op 20 april verder noordwaarts in de richting van de Nederlandse stad Apeldoorn. Uiteindelijk maakte hij daar rechtsomkeer, en overnachtte die avond in de buurt van de stad Zutphen.

Op 21 april vloog hij pal westwaarts, over de Veluwe. Hij bracht de nacht door iets ten zuiden van Amsterdam, bij de Vinkeveense Plassen. De volgende dag trok hij alweer verder. Nu vloog hij pal zuidwest. Als je op de kaart kijkt zie je dat die richting hem naar het Zwin kon voeren! Reinout had niet zo veel haast: hij vloog ongeveer 95 kilometer, en belandde ’s avonds net buiten de stad Zierikzee, in Zeeland. Iets meer dan 50 kilometer verderop, in zuidwestelijke richting ligt het Zwin Natuur Park.

Zou hij de volgende dag die richting aanhouden en ‘thuis’ komen? Neen, Reinout besloot op 23 april alweer een andere richting in te slaan, en vloog nu in oostelijke richting! Via Breda kwam uit uiteindelijk terecht in de buurt van de stad Oosterhout, net ten zuiden van het nationaal park de Biesbosch. We zijn benieuwd wat hij de volgende dagen van plan is. Blijven rondvliegen? Settelen in een bepaald gebied? Stiekem hopen we dat hij toch een keer onze kant opkomt. Als hij in het Zwin Natuur Park terecht komt, en zijn geboortenest bezoekt zal hij er zijn vader aantreffen, maar niet meer zijn moeder. Het vrouwtje met ringnummer M6027, de moeder van Reinout, verdween omstreeks 25 maart van het nest. Haar partner had binnen enkele dagen een nieuw vrouwtje, waarmee hij nu aan het broeden is. Je vraagt je ook af of Reinout de hele omzwerving van de voorbije dagen, met vrijwel elke dag een andere trekrichting, alleen maakt of in gezelschap van andere ooievaars.

Status 13-18 april 2020

De vorige update eindigde voor Reinout op Belgische bodem. De nacht van 12 op 13 april bracht hij door in de provincie Limburg. Wellicht gebeurde dat meer precies op het terrein van het militair domein van Leopoldsburg.

Zijn reislust was nog niet getemperd: op 13 april doorkruiste de vogel Noord-Limburg. In Molenbeersel werd de Nederlandse grens overgestoken, en de tocht ging van daar verder noordwaarts. Reinout eindigde in Gennep, in het uiterste noorden van Nederlands Limburg, vlakbij de Duitse grens. Blijkbaar was dit een goede plek om halt te houden: van 14 tot en met 16 april bracht Reinout in die omgeving door.

Op 15 april maakte hij zelfs een uitstapje net over de grens in Duitsland. Dat was het zesde land dat Reinout bezocht sinds het begin van zijn trektocht vanuit het Zwin vorig jaar in augustus. Mogelijk bevindt onze ooievaar zich in het gezelschap van jonge Nederlandse of Duitse vogels die naar hun eigen geboortestreek terugkeerden.

Op 17 april vloog Reinout ineens weer ruim 60 kilometer naar het westzuidwesten. Hij eindige dichtbij de Belgische grens, ten zuiden van Tilburg in Nederland. Hij bracht de nacht door in het bekende dierenpark De Beekse Bergen. Vermoedelijk was hij aangetrokken door de ooievaars die daar in het wild broeden. Als hij de volgende dag dezelfde koers zou aanhouden, zou hij in de richting van het Zwin vliegen. Zou hij ineens toch zin hebben gekregen om zijn thuisplek op te zoeken? De volgende dag vloog Reinout echter weer helemaal terug in de richting van waaruit hij de vorige dag gekomen was! Hij vloog nu resoluut Duitsland in, tot bij het dorpje Appeldorn, bij de Rijn in de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Status 10-12 april 2020

Sinds Reinout op 9 april de Pyreneeën is overgestoken heeft hij elke dag een grote afstand afgelegd. Op 10 april vloog hij vanaf zijn slaapplaats nabij de Garonne-rivier in Zuidwest-Frankrijk ca. 350 kilometer noordwaarts. Hij bereikte de Cher-rivier, ongeveer 25 kilometer ten oosten van de stad Tours, waar de Cher uitmondt in de Loire-rivier. Hij overnachtte vlakbij één van de meest opvallende kastelen van de Loirestreek, het Château de Chenonceau. Het kasteel is gebouwd over de Cher-rivier heen.

Het Château de Chenonceau is nu tijdelijk gesloten ten gevolgen van maatregelen tegen het Corona-virus. Als ooievaar zou Reinout er vanuit de lucht wel een kijkje hebben kunnen nemen, maar hij lijkt er niet veel tijd te hebben aan besteed. De volgende dag, 11 april, zette de vogel meteen weer aan om alweer 235 kilometer te vliegen. De koers werd meer naar het noordoosten bijgesteld. Hij passeerde de stad Orléans. De dag werd geëindigd bij alweer een andere grote rivier in Frankrijk, de Marne niet ver van de stad Meaux, iets ten oosten van Parijs. Meer bepaald bij het plaatsje Armentières-en-Brie. Vlakbij lag een groot afvalstort, maar de peilingen van de zender laten niet zien of Reinout daar met zekerheid gebruik van heeft gemaakt. Op 12 april zette Reinout weer verder door. Zijn stopplaats aan de Marne scheidde hem nog ongeveer 135 kilometer van de Belgische grens. Zou hij vandaag terug in zijn thuisland aankomen? Reken maar! Reinout vloog op deze dag ongeveer 280 kilometer. In de vroege namiddag bereikte de ooievaar België ter hoogte van de Famenne-streek, in de buurt van Chimay. Hij passeerde Charleroi en kwam ’s avonds aan langs het Albertkanaal in Ham, in het westen van de provincie Limburg. De strakke noordoostelijke koers die Reinout aanhield vanaf de Loire in Midden-Frankrijk heeft hem dus een heel eind ten oosten van het Zwin doen uitkomen. Vermoedelijk is Reinout niet alleen maar in het gezelschap van andere ooievaars. Het is speculeren, maar mogelijk zijn die vogels afkomstig van grotere populaties in Nederland of Duitsland, en laat hij zich door hen meesleuren richting hun herkomstgebied. We zijn benieuwd hoe ver zijn trektocht nog zal doorgaan en of hij eventueel toch nog westwaarts zal worden gelokt door zijn geboortegrond in het Zwin. De omstandigheden voor vogeltrek in Noordwest-Europa waren de voorbije dagen zeer gunstig. Er werden aanzienlijke aantallen trekvogels waargenomen in ons land, waaronder veel roofvogels die net als ooievaars graag van thermiek gebruiken maken om te trekken. Reinout heeft duidelijk ook van die gunstige trekomstandigheden geprofiteerd om een enorme sprong noordwaarts te maken.

Status 29 maart - 9 april 2020

In de vorige update werd gemeld dat Reinout tot op 60 kilometer van de Franse grens was genaderd op zijn noordwaartse tocht. Hij zat toen bij de stad Huesca in Noord-Spanje.
We speculeerden toen langs welke route hij het Pyreneeëngebergte zou passeren. Blijkbaar was Reinout een beetje onder de indruk van die hoge grens. Of hij voelde zich nog niet klaar die barrière te passeren. De volgende dag vloog hij in elk geval weer een eind terug naar het zuiden.

Hij vloog weer naar de buurt van Zaragoza, naar het dal van de Gallégo-rivier ten noordoosten van de stad. Daar had hij eind maart al enkele dagen doorgebracht. Voor zover te zien op basis van de peilingen van de zender werd er eens niet rondgehangen op een afvalstortplaats. Wellicht zocht de vogel naar voedsel in landbouwgebied.
Op 4 april begon de trekdrang weer te kriebelen. Reinout vloog die dag weer een 70-tal kilometer noordwaarts naar de omgeving van de stad Huesca.
Van 5 tot 8 april zat hij bij een afvalstort net ten noorden van de stad, waar hij ook op 28 maart al eens was geweest.
Op 9 april was het weer tijd om te vliegen. Die dag trok Reinout de Pyreneeën over! Eerst vloog hij 45 kilometer naar het noordoosten, en dan boog dan pal richting noorden. Hij stak de Hoge Pyreneeën over in de buurt van het bekende hooggebergte nationaal park van Ordessa. Zijn Spaans avontuur van zeven maanden was achter de rug en hij was weer in Frankrijk. Van daar ging het bij wijze van spreken ‘bergaf’. Reinout vloog nog 200 kilometer verder door. Hij eindigde de dag in de buurt van de Garonne-rivier; nabij het plaatsje Lavardac.

Status 28 maart 2020

Reinout kwam op 28 maart kwam ook weer in beweging. Hij vloog vanaf zijn tijdelijke stopplaats bij Zaragosa ongeveer 60 kilometer noordwaarts tot bij de stad Huesca. De stopplaats was – uiteraard! – een stortplaats net ten noorden van Huesca. Reinout komt nu in de voorgebergten van de Pyreneeën. Vanuit de lucht moet hij de Hoge Pyreneeën al zien liggen. De Franse grens is in vogelvlucht nog iets meer dan 60 kilometer naar het noorden. We zijn benieuwd om te zien hoe vlot en langs welke weg hij deze barrière zal nemen. Tijdens de najaarstrek vlogen al onze drie zenderooievaars via de meest westelijke lage uitlopers de Pyreneeën over. Reinout zit nu ruwweg 100 kilometer meer naar het oosten. Zal hij het hooggebergte op een andere, hogere plaats oversteken dan in het najaar of zal hij alsnog een eind naar het westen vliegen om via dezelfde route als in het najaar noordwaarts te gaan?
We houden jullie op de hoogte!

Status 24 maart 2020

De lentereiskriebels lijken Reinout echt wel te pakken te hebben!

Sinds 13/03 had hij halt gehouden bij de stad San Juan de Alcazar in Centraal-Spanje. Na tien dagen hield de vogel het daar voor gezien: op 23/03 trok hij weer 125 kilometer verder.

Toen Reinout op 12/03 de trek startte vanuit zijn overwinteringsgebied in Zuid-Spanje trok hij in noord-noordoostelijke richting. Min of meer onze kant op dus. Voor zijn nieuwe tocht op 23/03 week hij echter af, en vloog in noordwestelijke richting, naar de omgeving van Madrid. Hij eindigde de dag bij het plaatsje Villaviciosa de Odon, net ten westen van Madrid.

De volgende dag, 24/03, bracht Reinout door in de omgeving van Madrid. Hij eindigde de dag wel 55 kilometer meer naar het oosten, aan de andere kant van de stad. Het is opvallend dat Reinout opnieuw Madrid opzocht tijdens zijn noordwaartse trek.

 

Voor zover te zien op basis van de zenderdata bracht de ooievaar geen bezoek aan de stortplaats bij het plaatsje Villa de Valecas ten zuidwesten van Madrid. Dat is de plek waar hij tijdens de najaarstrek vrijwel de hele maand september doorbracht. De zender geeft echter maar enkele signalen per dag door, dus misschien bracht hij die plek toch een bezoek tijdens zijn dagje rond Madrid.
Reinout week duidelijk af van zijn aanvankelijke noord-noordoostelijke trekrichting, om alsnog naar Madrid te vliegen. Daar zijn stortplaatsen die grote aantallen ooievaars aantrekken.

Geen wonder dus dat hij er heen gaat, maar dat hij er resoluut een ommetje voor maakt is opmerkelijk. Veel meer dan wij beseffen ‘kennen’ vogels die enorme afstanden afleggen de gebieden waar ze overheen vliegen. Trekvogels vliegen niet zo maar lukraak een bepaalde richting uit. De kennis van het landschap, een gigantische kaart die als het ware in hun hoofd opgeslagen wordt, neemt toe naarmate ze ouder worden en meer ervaring opdoen. Wat ook een rol kan spelen is de mate waarin vogels die op grote hoogte zweven dankzij hun scherp zicht in staat zijn om over een grote afstand soortgenoten te zien. Een concentratie van cirkelende ooievaars boven een bepaald gebied kan andere ooievaars aantrekken van heinde en verre.
Wat er ook van zij: Reinout’s lentekriebels bleven kriebelen, en op 25/03 trok hij weer 250 kilometer verder. Deze keer weer in noordoostelijke richting. Hij stopte net ten noorden van de stad Zaragoza. Voorlopig houdt hij daarmee een iets oostelijker route aan dan de weg waarlangs hij kwam tijdens de herfsttrek. Benieuwd wat hij de volgende dagen gaat doen.

Status 12-14 maart 2020

Eindelijk weer eens spannend nieuws over onze zenderooievaars, en wat leuk nieuws kan iedereen nu wel wat gebruiken.

Op 12 maart kwam Reinout ineens in beweging. Hij vloog ongeveer 270 kilometer naar het noordoosten, tot de omgeving van de stad Ciudad Real in de regio Castilië–La Mancha, Centraal-Spanje.

Op 13 maart zette Reinout de reis meteen weer verder, maar die dag werd ‘maar’ 65 kilometer opgeschoten, tot bij de stad Alcázar de San Juan.

Sinds 13 maart houdt Reinout zich op nabij de stad San Juan de Alcazar, in de regio Castile–La Mancha in Centraal-Spa...nje. Voor voedsel valt hij terug op de lokale afvalstortplaats. Dat is de voorbije maanden een constante geweest voor onze zenderooievaars: het belang van afvalstortplaatsen als voedselgebied. De foto toont de stortplaats waar Reinout nu zit. Zoals je kan zien prijken er verschillende ooievaarsnesten op elektriciteitspalen aan de rand van de stortplaats (de grote donkere bollen bovenop de palen). Dat toont aan dat ook de lokaal broedende ooievaars zich in belangrijke mate op die stortplaatsen richten. Waarschijnlijk helpen die lokale vogels om ook doortrekkende ooievaars, zoals onze Reinout, aan te trekken.

Status 8-26 januari 2020

Fantastisch nieuws! De zender van onze Zwinooievaar Reinout, heeft weer een teken van leven gegeven! De laatste peiling dateerde al van 9/11/2019. Sindsdien had de zender geen signaal meer doorgezonden. We hoopten stiekem dat de zender vroeg of laat weer in gang zou schieten. Het heeft even geduurd, maar dat is precies wat nu gebeurd is: we hebben ineens alle data van Reinout binnengekregen van november tot nu. Dat is heel goed nieuws, niet in het minst omdat de vogel nog steeds alive & kicking blijkt te zijn!

Zo veel data leveren natuurlijk veel nieuws op! We praten je snel even bij over de avonturen van Reinout in de voorbije drie maanden. Tot 18/11 bleef de vogel in hetzelfde gebied waar hij al verbleef sinds 7/10, het landbouwgebied van La Janda, in het uiterste zuiden van Spanje, halfweg tussen de steden Cádiz en Algeciras. Tot 15/11 zat hij in een klein deelgebied in het noorden van La Janda, bij het dorpje Benalup-Casas Viejas. Die dag verplaatste hij zich een tiental kilometer zuidwaarts, om daar enkele dagen door te brengen. Op 18/11 vertrok Reinout van daar voor een tocht van ongeveer 35 kilometer naar het noordwesten. Hij hield halt bij het plaatsje El Marquesado. Voedsel zoeken gebeurde vooral op een afvalstort; overnachten vond plaats in zoutpannen bij de grote lagune ten oosten van de stad Cadiz. Na ongeveer een weekje, op 24/11, hield Reinout het ook daar weer voor gezien, en vloog ongeveer 100 kilometer noordwaarts. Hij stopte bij het plaatsje Los Palacios y Villafranca, net onder Sevilla. Daar is hij gebleven tot nu. Reinout houdt er sinds eind november een voorspelbaar ritme op na. Voedsel zoeken gebeurt op een afvalstort ten noordoosten van Los Palacios. Om te overnachten trekt hij naar landbouwgebied net ten westen van het stadje. Reinout verblijft nu al bijna twee maanden op een plek waar één van de andere twee zenderooievaars, Hadewijch, halt hield van 11/09 tot 23/09.

Na ongeveer een weekje, op 24/11, hield Reinout het ook daar weer voor gezien, en vloog ongeveer 100 kilometer noordwaarts. Hij stopte bij het plaatsje Los Palacios y Villafranca, net onder Sevilla. Daar is hij gebleven tot nu. Reinout houdt er sinds eind november een voorspelbaar ritme op na. Voedsel zoeken gebeurt op een afvalstort ten noordoosten van Los Palacios. Om te overnachten trekt hij naar landbouwgebied net ten westen van het stadje. Voor de trouwe volgers van onze zenderooievaars klinkt Los Palacios y Villafranca misschien vertrouwd in de oren? Goed mogelijk: Reinout verblijft nu al bijna twee maanden op een plek waar één van de andere twee zenderooievaars, Hadewijch, halt hield van 11/09 tot 23/09. Het is niet de eerste keer dat onze drie ooievaars onafhankelijk van elkaar, op verschillende momenten, in een zelfde gebied terecht komen. Dat moeten telkens aantrekkelijke plaatsen zijn, waar wellicht veel ooievaars samen komen. Vaak zijn het afvalstorten die de aantrekkingspool blijken te zijn.

Status 12-19 november 2019

Geen nieuws van Reinout. De zender van onze derde ooievaar geeft geen signaal meer. De laatste peilingen van de zender, tot 9/11, toonden aan dat Reinout zich nog in het uiterste zuiden van Spanje bevond, in het landbouwgebied van La Janda. Van onze lokale contactpersoon, de Spaanse vogelkijker Alejandro Onrubia, kregen we bericht dat er zich in La Janda momenteel duizenden ooievaars ophouden. Ze zoeken voedsel in geoogste rijstvelden. Amerikaanse rivierkreeften zijn een heel belangrijke voedselbron in die velden. We gaan er van uit dat Reinout zich in die grote ooievaarsconcentratie ophoudt. Alejandro laat ook weten dat er inmiddels dagelijks honderden ooievaars de Straat van Gibraltar oversteken, in noordelijke richting!

Status 4-11 november 2019

Geen groot nieuws van Reinout. Onze derde zenderooievaar bleef ter plekke in het La Janda-landbouwgebied in het uiterste zuiden van Andalusië, halfweg tussen Cadiz en Algeciras. Zijn verplaatsingen beperkten zich tot een klein gebied met een doorsnede van een vijftal kilometer in het noorden van La Janda, nabij het plaatsje Benalup Casas Viejas. De laatste twee dagen van de periode gaf de zender geen signaal meer, maar we weten inmiddels dat dit niet ongewoon is voor Reinouts zender.

Status 21 oktober - 3 november 2019

Reinout bleef de hele periode in het grote landbouwgebied van La Janda, ongeveer halverwege tussen Cadiz en Tarifa in het uiterste zuiden van Spanje. Reinout gebruikte verschillende delen van dit landbouwgebied van vele tientallen vierkante kilometer.

Status 10-20 oktober 2019

Tot en met 11/10 bleef Reinout in een heel klein stukje van La Janda. Precies hetzelfde stukje waar ook Emily en Hadewijch al vertoefd hadden! Op 12/10 keerde de vogel weer een eind noordwaarts tot de omgeving van Benalup-Casas Viejas. Op 13/10 vloog Reinout weer zuidwaarts, maar nu naar een ander deel van La Janda, in het westen van dit grote landbouwgebied. Dat nieuwe stekje lijkt de ooievaar goed te bevallen, want de rest van de periode bleef hij daar aanwezig. Na veel tijd op afvalstorten, lijkt ook Reinout nu voor het boerenleven gekozen te hebben.

 

Status 7-9 oktober 2019

Vanuit zijn nachtelijke stopplaats in het dorpje Benalup-Cas Viejas vloog Reinout op 7 oktober nog een kleine 20 kilometer door naar La Janda, een groot landbouwgebied in Zuid-Andalusië. Waar ook de 2 andere ooievaars halt hielden. La Janda is een groot gebied, maar het is opvallend dat onze drie ooievaars elk afzonderlijk allemaal hetzelfde hoekje in het zuidoostelijke deel van het gebied uitkiezen. Afwachten nu of Reinout ook nog naar Afrika zal doorvliegen. We zijn inmiddels al oktober, en het wordt al vrij laat om nog de oversteek te maken. Alejandro Onrubia meldt dat op dit moment alweer de eerste groepen ooievaars noordwaarts de Straat van Gibraltar oversteken vanuit Afrika naar Europa. Een opvallend en niet zo bekend fenomeen! Deze vroegste terugtrekkers zijn vooral Iberische ooievaars, maar ook vogels die van verder noordelijk in Europa komen. Al vanaf begin juli beginnen ooievaars zuidwaarts te trekken over de Straat. Op de overgang van juli en augustus is er al een echte doortrekpiek. De vogels die nu in oktober al terugkeren, zijn dus al maanden geleden naar Afrika gevlogen. Het broedseizoen van Iberische ooievaars begint vroeger dan bij ons. De vogels beginnen daarom nu al terug te keren om vanaf november-december hun nesten weer te bezetten. Het moet best wel verwarrend zijn voor een jonge ooievaar als Reinout die zijn eerste grote reis zuidwaarts onderneemt. Zijn trekinstinct drijft hem duidelijk nog steeds verder zuidwaarts, vermoedelijk samen in groep met andere ooievaars. En dan worden ze geconfronteerd met andere ooievaars die de andere kant op gaan.

 

Status 1-6 oktober 2019

Op 2 oktober vloog Reinout ineens 70 kilometer naar het zuidwesten. Hij overnachtte aan een stuwmeer bij een dorpje met de mooie naam La Puebla de Montalban. Op 3 oktober bleef hij daar in de buurt om een lokaal afvalstort te bezoeken. Blijkbaar was het geen stort naar zijn zin. Want op 4 oktober wendde Reinout de steven resoluut zuidwaarts, om 140 kilometer verderop te eindigen bij een klein meertje in landbouwgebied bij het dorpje Brazatortas in de regio Castilla-La Mancha. De middle of nowhere, en zo moet het voor Reinout ook geleken hebben want de volgende dag vloog hij weer ruim 150 kilometer naar het zuidwesten. De ooievaar sliep op het dak van een lelijk industriegebouw bij het plaatsje Fuentes de Andalucia, in de regio Andalusië. Reinout had de reismicrobe weer goed te pakken, want op 6 oktober ging hij alweer 135 kilometer verder naar het zuiden. De stopplaats en slaapplaats was deze keer het plaatsje Benalup-Cas Viejas. De afstand van ongeveer 500 kilometer die Reinout de voorbije dagen afgelegd heeft, bracht hem op ongeveer 40 kilometer van de Straat van Gibraltar!

Status 23-30 september 2019

Reinout lijkt nog steeds gelukkig te zijn op zijn vaste stekje. Zijn grote afvalstort in Puente de Valecas, nabij Madrid.

Status 17-22 september 2019

Goed nieuws van Reinout! We kregen eindelijk weer een teken van leven van zijn zender. De ooievaar zelf doet het blijkbaar prima, maar zijn zender hapert af en toe. Reinout lijkt het goed naar zijn zin te hebben op het grote afvalstort in Centraal-Spanje, bij Puente de Valecas, ten zuidoosten van Madrid. Op 17 en 18 september maakte de vogel een uitstapje in zuidwaartse richting, tot 12 kilometer verder, maar uiteindelijke keerde hij naar zijn inmiddels vertrouwde stort terug.

Status 10-11 september 2019

Helaas weer geen nieuws van Reinout. De laatste signalen van begin september kwamen van een groot afvalstort nabij Madrid. We gaan er van uit dat er technische problemen zijn met de zender. Dat is al eerder het geval geweest, ook toen Reinout nog hier in het Zwin zat. Hopelijk komt daar snel verandering in, en leren we weer waar Reinout zit.

Status 4-9 september 2019

De zender van ooievaar Reinout heeft het de laatste dagen wat laten afweten. Het is niet de eerste keer dat Reinouts zender gedurende korte tijd geen signalen uitzendt. We maken ons dus niet meteen zorgen over Reinout zelf. Op 4 september had hij het nog steeds prima naar zijn op het afvalstort nabij Villa de Valecas, ongeveer 15 kilometer ten zuidoosten van Madrid. Mogelijk is hij daar nog steeds aanwezig. We hopen zo snel mogelijk een nieuw contact te krijgen met zijn zender.

Status 1-3 september 2019

Reinout lijkt het wel naar zijn zin te hebben in de omgeving van Madrid. Nadat het er even op leek dat hij nestgenoot Emily achterna zou snellen na hun opsplitsing, heeft hij halt gehouden bij een afvalstortplaats nabij de plaats Villa de Valecas, een kleine 15 kilometer ten zuidoosten van Madrid.
Overdag zoekt hij voedsel op de stortplaats, de nachten worden doorgebracht op wisselende slaapplaatsen op hoge gebouwen in de omgeving. Reinout lijkt daarmee mooi in het plaatje te gaan passen van de tienduizenden ooievaars die de winter doorbrengen op Spaanse afvalstorten.

 

Status 30-31 augustus 2019

Het lijkt wel alsof Reinout de scheiding met nestgenoot Emily ongedaan wil maken, want hij vloog vandaag ongeveer 25 kilometer door, om te eindigen bij de stortplaats bij Villa de Valecas, waar Emily de vorige nacht had doorgebracht!

 

 

Status 27-29 augustus 2019

De ooievaars hebben gisteren samen de Spaanse grens bereikt! Deze nacht hebben ze overnacht zo'n 20km van Pamplona, vandaag zijn de laatste gegevens die binnengekomen zijn zo'n 30km verder ten zuiden van Pamplona. In totaal hebben ze zeker al zo'n 1100km afgelegd.

Ooievaar Reinout besloot op die dag ook verder door te vliegen naar het zuidwesten, en na ongeveer 210 kilometer kwam ze ook aan ten oosten van Madrid. Opmerkelijk: Reinout stopte amper 7 kilometer van de plek waar zijn nestgenoot, Emily, de avond ervoor de nacht doorbracht!

Status 23 augustus 2019

Het gaat verbazend goed vooruit met onze drie gezenderde ooievaars! Deze middag waren ze al 352km ver, ze zweefden een vijftiental km ten zuidwesten van Chartres. De route ziet er zeer 'economisch' uit en vliegen echt perfect zuidwaarts. Als ze zo verder doen zijn ze over enkele dagen aan de grens met Spanje. Maar wellicht nemen ze nog ergens een stop om wat bij te komen, benieuwd waar ze de nacht zullen doorbrengen.

Status 21 augustus 2019

Op woensdag 21 augustus was het zo ver! Na een laatste nacht in het Zwin Natuur Park zijn de drie ooievaars richting het zuiden vertrokken. Ze gingen102 kilometer ver en hielden halt in Noord-Frankrijk, nabij Aire-sur-la-Lys. Daar verbleven ze even nabij een afvalverwerkingsplaats om voedsel te zoeken. Vervolgens trokken ze verder zuidwaarts, vermoedelijk komen ze zo in de regio van de Somme terecht, waar de kans groot is dat ze andere ooievaars tegenkomen om samen verder te trekken. De weersomstandigheden waren vorige week niet optimaal om de tocht in te zetten, maar met het mooie nazomerweer met veel zon en weinig wind is er veel warme lucht aanwezig. Ze leren steeds beter hoe ze gebruik moeten maken van thermiek en hoe ze van warme luchtbel naar warme luchtbel kunnen zweven.

Status 7 augustus 2019

De 3 ooievaars worden steeds avontuurlijker. Sinds de vorige update zijn ze de ruime omgeving van het Zwin steeds meer beginnen te verkennen. Ze beperken zich niet langer tot het Zwin Natuur Park. Ze gaan tot 7,5km van het park vandaan, vrij vaak in westelijke richting, naar Nederland. Dat is wellicht het gevolg van het feit dat de wind de voorbije dagen vaak uit westelijke richting kwam. Als ze al cirkelend hoogte winnen, worden de vogels daardoor afgedreven richting het oosten.  ’s Avonds keren de zendervogels nog steeds terug naar het Zwin Natuur Park om te overnachten. Het is nu spannend afwachten wanneer de zendervogels de grote stap gaan zetten, en hun tocht naar het zuiden zullen aanvatten.

Status 2 augustus 2019

De drie bezenderde jonge ooievaars hingen de voorbije dagen nog steeds bij het Zwin Natuur Park rond. De vogels zijn mobiel, maar hun verplaatsingen zijn nog beperkt. Op het kaartje kan je mooi hun korte bewegingen van de voorbije dagen zien. Ze keren nog geregeld terug naar het nest in het park, en daarnaast hangen ze vaak samen met de overige jonge ooievaars die dit jaar in het park zijn geboren rond in de weilanden bij het bezoekerscentrum.

Status 22 juli 2019

Op dit moment zijn de ooievaars nog niet vertrokken op hun trektocht en oefenen ze volop hun vliegkunsten in de buurt van hun nest in het Zwin Natuur Park.