Ooievaar Firmin, Y0727

  • Nest 3 - tweede bezet nest naast Zwinbistro The Shelter
  • Ringnummer Y0727 - geringd op 3/06/2022
  • Zendernummer 215914 - gezenderd op 20/06/2022
  • Vader geringd M6036 - Moeder ongeringd
  • Peter: Umami Exclusive Cosmetics

Status 6 november 2022

Firmin hield de voorbije weken grotendeels vast aan de omgeving van Ksar-el-Kébir in Noord-Marokko, waar hij begin september aankwam. In tegenstelling tot de vorige weken maakte de vogel echter enkele korte uitstappen. Op 24 oktober ging het ca. 25 kilometer naar het noordwesten, naar landgebied aan de benedenloop van de Loukos-rivier, net ten oosten van de kuststad Larache. Op 25 oktober ging het weer terug naar Ksar-el-Kébir. Op 2 november vloog Firmin ca. 50 kilometer naar het zuidwesten. Het landbouwgebied waar hij daar terecht kwam was blijkbaar niet zo heel aantrekkelijk want op 3 november ging het al terug noordwaarts naar Ksar-el-Kébir. Van daar ging het vervolgens terug naar landgebied langs de Loukos-rivier, maar iets minder ver dan een week voordien. De laatste dagen bracht Firmin door in landbouwgebied niet ver van de plaats Douar Skouna. Zou hij het afvalvoedsel op de storten een beetje beu zijn?

Status 12 oktober 2022

Firmin zit nog steeds bij Ksar-el-Kébir in Noord-Marokko. Daar zit ie al sinds begin september. Het grootste deel van de zenderpeilingen komen van een grote afvalplaats ten westen van de stad. Overnachten doet de vogel op gebouwen aan de westrand van de stad. Ksar-el-Kébir is een bekende plek voor onze Zwin-ooievaars want Spencer en Cora brachten deze plek al eerder een bezoek. Ooievaar Emily bracht er de winter 2019-2020 door.

Status 21 september 2022

De meest noordelijke van onze jonge zenderooievaars dit jaar is Firmin. Als laatste van de klas van 2022 stak Firmin op 5 september de Straat van Gibraltar over. Van daar ging het eerst naar Ksar-el-Kébir. Dat is een bekende plaats voor onze zenderooievaars. Verschillende exemplaren kwamen hier de voorbije jaren al terecht. Tussen 5 en 20 september maakte Firmin twee keer een uitstap zuidwaarts, tot ca. 60 kilometer ten zuiden van Ksar-el-Kébir, maar hij keerde telkens naar die laatste plaats terug. We zijn benieuwd of de vogel er op gezind is om hier de winter te gaan doorbrengen of er toch nog geschoven zal worden.

Status 2 september 2022

Firmin zat bij de laatste update nog het meest noordelijke van de nieuwe lichting. Op 22 augustus vloog hij van Rochefort aan de Franse westkust zuidwaarts, om op 24 augustus de westrand van de Pyreneeën te passeren en Spanje te bereiken. Zonder te stoppen in Noord-Spanje bereikte ze op 26 augustus Madrid. Op 28 augusts ging Firmin verder door, wellicht in een groep samen met collega-Zwin-ooievaar Robbe. De volgende dag scheidden hun wegen alweer. Na een wat zwalpende toch door Spanje, kwam Firmin op 31 augustus uiteindelijk bij Cordoba terecht.

Status 21 augustus 2022

Op 7 augustus was Firmin samen met de andere jonge zenderooievaars aangekomen in Saint-Jean-de-Daye, in het zuiden van Normandië, op een afvalverwerkingssite. Firmin verliet de groep al op 8 augustus en vloog ruim 80 kilometer terug naar het oosten, tot Cauvicourt, ten zuiden van de stad Caen. Firmin bleef in die regio hangen tot 19 augustus. Hij hing rond bij twee afvalsites en maakte één keer een uitstap op en af naar de omgeving van Mayenne, ca. 90 kilometer naar het zuiden. Op 20 augustus vertrok de vogel van daaruit voor een trektocht van ca. 150 kilometer, die hem ten zuidoosten van Nantes bracht. Op 21 augustus vloog Firmin nog eens ca. 130 kilometer verder zuidwaarts, tot net ten oosten van de stad Rochefort, aan de Franse westkust.

Status 9 augustus 2022

Het is zover: onze nieuwe lichting jonge zenderooievaars is naar het zuiden vertrokken! Vroeger dan verwacht vertrokken de vijf nieuwe zenderooievaars, Cezacosy, Robbe, Profke, Firmin en Elisabeth, op zaterdag 6 augustus op hun eerste Grote Reis naar het zuiden! De voorbije drie jaren viel het vertrek van de jonge zenderooievaars tussen 13 en 24 augustus. Dit jaar zijn er een week vroeger aan begonnen. Het warme weer zou daar wel eens voor veel kunnen tussen zitten. De vliegomstandigheden voor thermiekzwevers zoals ooievaars zijn dezer dagen vrijwel steeds ideaal. In de dagen voor hun vertrek hadden we al herhaaldelijk gezien dat de groep jonge Zwin-ooievaars, met daarbij de vijf zendervogels, herhaaldelijk de lucht in ging om al zwevend verkenningsvluchten te maken. Tijdens die typische korte vluchtjes leren ze de kunst van het zweven onder de knie krijgen. Tegelijk geeft het hen de kans om hun geboortegrond visueel in te prenten. Als ze hun eerste winter overleven en de volgende lente terug noordwaarts vliegen zal hen dat helpen om de weg terug te vinden naar de Zwinstreek. Eén van de resultaten van ons zenderproject is dat vrijwel alle gezenderde ooievaars terug ‘huiswaarts’ keren in de volgende levensjaren.

De reis startte op 6 augustus kort voor de middag. De vliegomstandigheden waren blijkbaar ideaal, vermoedelijk geholpen door een lekkere rugwind uit het noordoosten. Via Brugge en Diksmuide vlogen de vogels gestaag naar het zuidwesten, om ten noorden van de Poperinge de Franse grens over te steken. Op hun eerste trekdag vlogen de vogels meteen een flukse afstand van ca. 310 kilometer! Ongelofelijk toch weer hoe jonge vogels die nauwelijks een maand het nest verlaten hebben en voorheen alleen wat korte vluchten in de omgeving van de broedplaats hebben gedaan, ineens zo’n grote afstanden kunnen vliegen. Zo te zien bleven ze met z’n vijven netjes samen, en vermoedelijk waren er nog andere, niet-gezenderde jongen Zwin-ooievaars bij. Ze overnachtten ten zuiden van de Franse havenstad Le Havre, aan de overkant van de monding van de Seine-rivier, bij het plaatsje Honfleur. Zoals het moderne ooievaars betaamt zochten ze meteen de plaatselijke afvalverwerkingssite op. Ook dat is opvallend: hoe ooievaars er telkens al van jongsaf aan feilloos in slagen om te ontdekken dat afvalverwerkingplaatsen interessante voedselplekken zijn. Vermoedelijk is de aanwezigheid van andere ooievaars daarbij een belangrijke aantrekkingskracht. Op 7 augustus ging de reis verder naar het zuidwesten. Ten zuiden van de stad Caen maakte ons vijftal een vrij abrupte bocht richting west-noordwest. Ze kwamen na een dagtocht van ca. 150 kilometer terecht bij de plek Saint-Jean-de-Daye, in het zuiden van Normandië. Ook hier was het weer een afvalverwerkingssite die de aandacht trok. Op 8 augustus bleven de vogels hier hangen, behalve Firmin. Als enige van de groep vloog hij die dag ruim 80 kilometer terug naar het oosten, om ten zuiden van Caen, bij Cauvicourt op een andere afvalplaats halt te houden. We hebben uiteraard het raden naar de reden waarom de wegen van Firmin en de rest gescheiden zijn. Het is zeer waarschijnlijk dat onze Zwin-vogels intussen zijn terecht gekomen in grotere groepen ooievaars. In dergelijke groepen is het gemakkelijk om elkaar kwijt te geraken en een andere kant op te gaan.

Status 25 juli 2022

De nieuwe zenderooievaar van 2022 Firmin vliegt intussen al een aantal dagen flink rond! Zoals gebruikelijk voor jonge ooievaars  zijn de peilingen van de zender in de eerste weken na het uitvliegen beperkt tot het Zwin Natuur Park en de onmiddellijke omgeving. Firmin doet het voorlopig uitstekend!