Koken met kruiden

Ook met planten die door veel mensen als ‘onkruid’ beschouwd worden, kan je lekker en vooral heel gezond koken.
Je vindt hier enkele recepten met paardenbloemen en brandnetels.

Paardenbloemsiroop en paardenbloemjam

Dit heb je nodig:

  • Paardenbloemen
  • 1 l kokend water
  • 1 citroen
  • 2 sinaasappelen
  • 1 kg rietsuiker (voor siroop) of geleersuiker (voor jam)

Zo doe je het:

  • Pluk een flinke schaal openstaande bloemhoofdjes van paardenbloemen (op een schone plek) en doe ze in een afsluitbare kookpot. Niet schoonspoelen, want dan spoel je de smaak weg.
  • Giet er het kokend water op, zodat alles net onder staat. Doe het deksel erop en laat 24 uur intrekken.
  • Vang na het intrekken het vocht op door een zeef of neteldoek.
  • Voeg voor de siroop aan dit sap de rietsuiker en het sap van 2 sinaasappelen en 1 citroen toe. Voor de jam vervang je de gewone suiker door geleersuiker.
  • Laat enkele minuten goed doorkoken.
  • Giet de siroop in een bokaal of fles.  Schenk de hete jam in uitgekookte jampotjes en sluit de fles of de potjes zeer goed af.

Panna cotta met paardenbloemsiroop

Dit heb je nodig :

  • 5 dl melk
  • 2,5 dl volle room
  • 20 g vanillesuiker
  • 40 g suiker
  • 1 vanillestokje
  • Agaragar
  • Paardenbloemsiroop (zie vorig recept)

Zo doe je het:

  • Meng de melk en de room samen met de suiker en vanillesuiker. 
  • Snijd het vanillestokje overlangs open, schraap er de zaadjes uit met een scherp mes en meng ze onder het roommengsel.
  • Breng het mengsel langzaam aan de kook en laat het vijftien minuten koken.
  • Voeg agaragar toe en laat nog even doorkoken
  • Giet de panna cotta in potjes en laat afkoelen. 
  • Ontvorm de panna cotta voorzichtig of laat hem in de potjes en overgiet met de paardenbloemsiroop.

Een paar weetjes over paardenbloemen:

  1. Zowel de wortel, de bladeren als de bloemen kunnen gegeten worden. De wortel, die geoogst wordt in de herfst, bevordert de leverfunctie en helpt bij galblaasaandoeningen. Het blad is bloedzuiverend en vochtafdrijvend.
  2. Spreken jullie ook wel eens over een ‘pissebloem’ als je het over een paardenbloem hebt (‘pissenlit’ in het Frans)? Dit zijn namen die duiden op de vochtafdrijvende werking van dit kruid.
  3. Tijdens WOII werden paardenbloembladeren als voedsel aanbevolen.
  4. Naast siroop en jam kan je met paardenbloemen nog andere lekkernijen bereiden : 
  • De verse jonge blaadjes zijn lekker in salades en soep. Oudere bladeren kunnen nogal bitter smaken.
  • Maak je eigen kruidenkaas met de fijngeknipte blaadjes.
  • De gekookte bladeren kan je klaarmaken zoals spinazie.
  • De fijngesnipperde blaadjes worden soms in pannenkoekenbeslag verwerkt.

Brandnetelpizza

Dit heb je nodig:

  • 2 koppen volkorenbloem
  • Halve kop olie
  • Snuifje zout
  • Water
  • 4 koppen verse brandneteltoppen
  • 1 kop paddenstoelen
  • Peper, zout
  • Tomaten of andere toppings naar keuze
  • Geraspte kaas

Zo doe je het:

  • Verwarm de oven op 250°C.
  • Meng de volkorenbloem met olie en zout.
  • Voeg beetje bij beetje een halve kop water toe.
  • Kneed het deeg tot een bol en laat 30 minuten rusten op een koele plaats.
  • Vet een bakplaat in met wat olie en rol het deeg uit op deze bakplaat.
  • Bak het deeg gedurende 5 minuten en zet daarna de oven op 200°C.
  • Zet 4 koppen verse brandneteltoppen met wat water in een pot.
  • Voeg kruiden toe en kook alles op een zacht vuur in 5 minuten gaar.
  • Giet het water af.
  • Fruit een in ringen gesneden ui en bak een kop paddenstoelen.
  • Leg de paddenstoelen en de brandnetels op de pizza en werk af met de uiringen, enkele schijfjes tomaat en eventueel andere toppings die je lekker vindt.
  • Strooi er ten slotte geraspte kaas over en bak de pizza gedurende 30 minuten op 200°C.

Een paar weetjes over brandnetel:

  1. Brandnetel is een belangrijke waardplant voor verschillende vlinders, zoals dagpauwoog, atalanta en kleine vos. Dit betekent dat deze vlinders er hun eitjes op leggen en dat hun rupsen kunnen smullen van de brandnetelblaadjes.
  2. Uit de oudere stengels van brandnetels kunnen textielvezels gemaakt worden. Tijdens WO I werd hier legerkledij uit gemaakt, bij gebrek aan vlas en hennep. Misschien heb je ook al gehoord van ‘neteldoek’, dat gebruikt kan worden als zeef om kaas of gelei (ja, ook paardenbloemjam) te maken.
  3. Wat je wellicht al weet, is dat er op het blad en vooral op de stengel brandhaartjes staan die bij contact afbreken en een branderig gevoel veroorzaken gevolgd door rood, gezwollen en jeukende plekken. Dit komt door het mierenzuur. De irritatie kan je verlichten door over de geïrriteerde huid te wrijven met een gekneusd blad van hondsdraf of weegbree.
  4. Wees niet bang dat die brandnetelpizza voor een jeukende tong zou kunnen zorgen. De prik verdwijnt bij het koken.
  5. In brandnetelthee zitten mineralen (calcium, ijzer) die de nagels en het haar versterken en helpen om jeugdpuistjes te bestrijden. Brandnetels worden ook soms verwerkt in shampoo of gezichtscrèmes omdat ze zouden helpen tegen haaruitval, broos haar of een onzuivere huid.
  6. Naast brandnetelpizza kan je ook nog andere bereidingen maken met brandnetels:
  • De verse, jonge bladeren hebben een zachte, zoete en kruidige smaak. Je kan ze toevoegen aan bouillon en soep of klaarmaken als spinazie.
  • Geblancheerde blaadjes kan je toevoegen aan smeerkaas of cottagecheese.
  • Brandnetelthee.

SMAKELIJK!!