Eerste Zwin-ooievaarsjongen van 2021 geboren

Op maandag 26 april verwelkomde het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist haar eerst ooievaarsjongen. Jonge ooievaars zijn 'zo'n 12 cm groot en wegen ongeveer 70gr. 

De geboorte vond plaats op één van de nesten aan de ooievaarstoren in het park, daar waar de bezenderde ooievaar Reinout geboren werd in 2019. Dat nest is te zien op de livestreambeelden die kunnen bekeken worden via de website www.zwin.be of het YouTubekanaal van het Zwin Natuur Park. Het gaat meer bepaald om het linkernest op de livestream. We verwachten de volgende dagen nog meer jongen.

Kwetsbare jongen

De eerste dagen zijn de kwetsbare ooievaars maar heel af en toe te zien. Ze worden in het begin vrijwel voortdurend afgeschermd door de ouders. Na een week laten ze zich steeds meer zien, als ze even van onder de vleugels van de oudervogel tevoorschijn komen.

Jonge ooievaars hebben in hun eerste levensweken een fijne huidbedekking van donsveertjes die hen nog onvoldoende tegen de weerselementen beschermt. Daarom houden de oudervogels hun jongen de eerste weken extra warm onder de vleugels.

Cruciale eerste weken

Het broedsucces hangt af van het weer: koud en nat weer in de eerste levensweken kan fataal zijn. Daarnaast speelt ook de voeding een belangrijke rol. Als de ouders voldoende voedsel kunnen vinden, kunnen alle jongen overleven en opgroeien. Als er voedselproblemen opduiken, zullen de oudste jongen het meeste voedsel opeisen ten koste van hun kleinere nestgenoten.
Binnen een tweetal maanden zijn de jongen uitgegroeid zijn tot volwaardige jonge ooievaars. De voorbije jaren vlogen in het Zwin Natuur Park 12 tot 22 jonge ooievaars per jaar uit.

12 bezette nesten

Dit jaar zijn er 12 ooievaarsnesten bezet in het Zwin Natuur Park. Eind maart werden de eerste ooievaarseieren gelegd. De meeste paren gingen in die periode tot broeden over. Enkele laatkomers wachtten tot een eind in april. De broedduur bedraagt ongeveer 33 dagen. Het Zwin Natuur Park verwacht de komende weken dus nog meer geboortes.
Ooievaars leggen meestal drie tot vijf eieren. Deze worden niet allemaal tegelijk gelegd, maar gemiddeld om de twee dagen. Zowel het vrouwtje als het mannetje houdt het legsel warm. Doordat de eieren niet allemaal tegelijk gelegd worden, komen ze ook niet allemaal samen uit. Daardoor zijn niet alle jongen in hetzelfde nest even groot.

Ringen en zenderen

Zoals elk jaar zal het Zwin Natuur Park ook dit jaar weer zo veel mogelijk jonge ooievaars van een wetenschappelijke ring te voorzien. Net als in 2019 en 2020 zullen opnieuw enkele jongen ook van een zender worden voorzien. Privépersonen en bedrijven kunnen een zender te sponsoren en zo peter of meter van een ooievaar worden. Dankzij het ring- en zenderonderzoek kan het Zwinteam de Zwin-ooievaars goed opvolgen én beschermen. Voor beide onderzoeksprojecten werkt het Zwin Natuur Park nauw samen met het BeBirds, de vogelringdienst van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.