Eerste ooievaarsjongen van 2020 geboren in Zwin Natuur Park

In de vooravond van 27 april hebben we het eerste ooievaarsjong van 2020 mogen verwelkomen in het Zwin Natuur Park!

De geboorte vond plaats op één van de nesten aan de ooievaarstoren in het Park, daar waar de bezenderde ooievaar Hadewijch vorig jaar geboren werd. Dat nest is te zien op de livestreambeelden die kunnen bekeken worden via het YouTube kanaal: https://www.youtube.com/watch?v=FZXHeMAfAfc

Kwetsbare jongen

De jongen zijn zo’n twaalf centimeter groot en wegen ongeveer 70 gram. De eerste dagen zijn de kwetsbare ooievaars maar heel af en toe te zien. Ze worden in het begin vrijwel voortdurend afgeschermd door de ouders. Na een week zullen ze zich steeds meer laten zien, als ze even van onder de vleugels van de oudervogel tevoorschijn komen. Binnen een tweetal maanden zullen ze uitgegroeid zijn tot volwaardige jonge ooievaars.
Dit jaar zijn twaalf ooievaarsnesten bezet in het Zwin Natuur Park. Eind maart werden de eerste ooievaarseieren gelegd. De laatste broedparen gingen pas half april tot broeden over. De broedduur bedraagt ongeveer 33 dagen. Het Zwin Natuur Park verwacht de komende weken dus nog meer geboortes.

Eerste weken cruciaal

Ooievaars leggen meestal drie tot vijf eieren. Deze worden niet allemaal tegelijk gelegd, maar gemiddeld om de twee dagen Zowel het vrouwtje als het mannetje houdt het legsel warm. Doordat de eieren niet allemaal tegelijk gelegd worden, komen ze ook niet allemaal samen uit. Daardoor zijn niet alle jongen in hetzelfde nest even groot.
Jonge ooievaars hebben in hun eerste levensweken een fijne huidbedekking van donsveertjes die hen nog onvoldoende tegen de weerselementen beschermt. Daarom houden de oudervogels hun jongen de eerste weken extra warm onder de vleugels.
Het broedsucces hangt af van het weer: koud en nat weer in de eerste levensweken kan fataal zijn. Daarnaast speelt ook de voeding een belangrijke rol. Als de ouders voldoende voedsel kunnen vinden, kunnen alle jongen overleven en opgroeien. Als er voedselproblemen opduiken, zullen de oudste jongen het meeste voedsel opeisen ten koste van hun kleinere nestgenoten. In goede weersomstandigheden kunnen er ruim 20 ooievaarsjongen opgroeien in het Zwin Natuur Park.

Burgerwetenschap

Liefhebbers kunnen via de livestreambeelden ook nog altijd deelnemen aan het onderzoek ‘Burgerwetenschap in tijden van Corona’. Met dat onderzoek wil het Zwin Natuur Park een beter zicht krijgen op de broedwijze van de ooievaars.
Het onderzoek gaat alleen verder voor het linkernest, waar de ouders nog broeden. Deelnemen is simpel. Er zijn slechts drie zaken te noteren: de datum, het tijdstip en het aantal minuten dat de vogel op het nest is blijven zitten. Het formulier om de waarnemingen door te geven kan je hier vinden: https://forms.gle/taGsKXfMXUNmPPUW8
Tot de geboorte van de eerste ooievaar in het linkernest is er wekelijks een gratis duoticket te winnen